Coronavirus verwoest Italië: is het het resultaat van globalisme en vrije handel?

Coronavirus verwoest Italië: is het het resultaat van globalisme en vrije handel?

9 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De verwoestende gevolgen van het coronavirus voor Italië hebben tot speculaties geleid waarom het land zo onevenredig veel lijdt onder de ziekte. Sommige initiële theorieën suggereerden dat de sterfgevallen te wijten zouden kunnen zijn aan lagere normen en slecht geadviseerde praktijken in het Italiaanse nationale gezondheidsstelsel, maar de realiteit is dat Noord-Italië, waar het virus het hardst is toegeslagen, volgens de meeste statistieken betere en toegankelijkere gezondheidszorg heeft dan de Verenigde Staten in het algemeen.

Volgens één cijfer is het geclaimde aantal doden te hoog omdat van iedereen die positief testte en stierf, zijn of haar dood werd toegeschreven aan het virus, zelfs als het feitelijk te wijten was aan andere niet-gerelateerde oorzaken. En dat argument is ook op zijn kop gezet om aan te tonen dat de aantallen te laag zijn, gebruikmakend van het feit dat veel Italianen niet op het virus zijn getest om te beweren dat veel doden daadwerkelijk door coronavirus zijn veroorzaakt. Aangezien die doden niet medisch positief waren bevestigd voor COVID-19, werden de sterfgevallen ten onrechte toegeschreven aan andere oorzaken.

Een derde beetje wat meer bizarre speculatie gaat over het feit dat Italië in september 2019 legale euthanasie heeft gemaakt voor mensen met terminale ziekten die hun lijden willen beëindigen, een beweging waar de Rooms-Katholieke Kerk zich sterk tegen verzet. Sommige van degenen die het aantal sterfgevallen in de gaten houden, hebben beweerd zonder bewijs dat een aanzienlijk percentage van de doden daadwerkelijk gevallen van euthanasie waren, wat impliceert dat Italië opzettelijk zijn ouderen heeft vermoord. Degenen die een verklaring voor dergelijk bizar gedrag van de nationale gezondheidsdienst zochten, hebben gesuggereerd dat het zou zijn om de druk op de onrustige Italiaanse economie te verminderen door ouderdomspensioenen en medische kosten te elimineren.

Hoe het ook zij, er ontwikkelt zich een interessant achtergrondverhaal in de Italiaanse media over waarom Italië zo hard is getroffen door het “Chinese” virus, ondanks het feit dat het al meer dan een maand vastzit. De banden van Italië met China en met de stad Wuhan, waar het virus mogelijk is ontstaan, gaan dieper dan met enig ander Europees land.

Afgelopen voorjaar, toen mijn vrouw en ik op reis waren in Noord-Italië, merkten we de grote aantallen Chinezen op, niet alleen in toeristische centra zoals Venetië en Verona, maar ook in commerciële en industriële gebieden. Italiaanse winkeliers met wie we spraken, vertelden ons hoe de Chinese regering en individuele ondernemers in een alarmerend tempo bedrijven en eigendommen opkopen en de Italiaanse economie op alle niveaus binnendrongen. Een eigenaar van een cadeauwinkel in Venetië beschreef hoe zelfs toeristenartikelen in toenemende mate in China werden vervaardigd, een ontwikkeling die hij beschreef als ‘het verkopen van goedkope rommel’. Hij reikte onder zijn aanrecht en produceerde een parfumfles die eruitzag als een lokaal product, maar in plaats van gemaakt te worden in Murano, droeg het een piepklein stempel “Made in China”.

Iets minder dan een jaar geleden werd Italië het eerste G-7-land in Europa dat een memorandum van overeenstemming ondertekende waarin het zijn lidmaatschap van het Chinese Belt and Road-project formaliseerde, onderdeel van het Silk Road-plan om een ​​enorm gekoppeld commercieel netwerk in heel Azië te creëren en naar Europa. Twee van de belangrijkste hubs die voor het project worden ontwikkeld, zijn Genua en Triëst. De Italiaanse regering, geconfronteerd met een worstelende economie, baseerde de verhuizing op “commerciële redenen” en “economische voordelen”, waaronder de door Peking aangeboden investering, maar Rome betaalde een prijs voor de verhuizing met intense kritiek vanuit zowel Washington als Brussel . De Atlanticistische menigte, die normaal gesproken een vorm van globalisme en vrije handel toejuichte, drong onvermijdelijk aan dat niet alleen de Chinezen Europa wilden ‘destabiliseren’, Peking probeerde Europa ook politiek en militair te scheiden van de Verenigde Staten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Brexit: revolutie of heronderhandeling?

Een van de interessantere, en misschien toevallige, aspecten van de Chinese binnenkomst in Italië is de bijzondere band tussen China en de Noord-Italiaanse modehuizen, gecentreerd op Milaan, die hun productie hebben verplaatst naar Wuhan om te profiteren van de goedkope arbeid in China’s eigen textielindustrie, grotendeels gericht op de stad. Volgens alle rekeningen kochten Chinese investeerders begin jaren negentig fabrieken in Noord-Italië op. Tegen 2016 waren veel grote merken volledig overgenomen, waaronder Pinco Pallino, Miss Sixty, Sergio Tacchini, Roberta di Camerino en Mariella Burani, terwijl ook grote aandelen van Salvatore Ferragamo en Caruso werden verkregen.

De Chinese eigenaren en investeerders vervingen verouderde machines en brachten, vaak illegaal, tienduizenden bekwame Chinese naaisters als arbeidskrachten binnen. Tegen het einde van vorig jaar, toen het virus China voor het eerst trof, bedienden rechtstreekse vluchten van Wuhan naar Lombardije de ongeveer 300.000 Chinese inwoners van Italië, die voornamelijk in Chinese fabrieken werken die Chinees geïnspireerde Made in Italy-ontwerpen produceren. Algemeen wordt aangenomen, hoewel niet bevestigd door de regering van Rome, dat de eerste infecties door het coronavirus in Italië, toegeschreven aan het bezoeken van “toeristen”, mogelijk hebben plaatsgevonden in overvolle slaapzalen waar Chinese ploegenarbeiders uit Wuhan dineren en sliepen.

In minder dan een jaar beseffen Italianen echter dat een strakke economische omhelzing met Beijing ook een keerzijde heeft. De handelskloof van Italië met China is groter geworden, niet kleiner en veel beloofde investeringen in nieuwe ondernemingen zijn niet uitgekomen. Maar zelfs toen het stof opklaarde, waren de resultaten van het openen van de deur naar China niet mooi. Tegen 2016 waren de Chinese acquisities meer dan 52 miljard EURO, wat hen het eigendom gaf van meer dan 300 bedrijven die 27% van de grote Italiaanse bedrijven vertegenwoordigen.

De Bank of China bezit nu vijf grote banken in Italië, evenals het grote telecommunicatiebedrijf (Telecom) en de twee belangrijkste energiebedrijven (ENI en ENEL). China heeft ook een meerderheidsbelang in Fiat-Chrysler en Pirelli.

Meer recentelijk zijn de opvattingen van de Italiaanse regering over het mensenrechtenrecord van China in Hongkong verhard en heeft de wetgevende macht van het land de ouvertures van het Chinese telecommunicatieconglomeraat Huawei verworpen om een ​​belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van de nieuwe 5G-technologie van het land. Men zou echter kunnen opmerken dat de staldeur wordt gesloten nadat het paard al is ontsnapt.

Om de schade te beperken, hebben de Chinezen hun economische expansie in West-Europa verzacht door de handel zorgvuldig te integreren met humanitaire initiatieven om de transformatie smakelijk te maken voor de lokale bevolking. Het Health Silk Road-initiatief is een grote oefening in soft power die in de huidige crisis verschillende vormen van medische noodhulp heeft verleend aan een aantal Europese landen. Daarbij heeft het meer gedaan dan de Europese Unie of de Verenigde Staten. Italië heeft momenteel drie Chinese medische teams die de artsen in en rond Milaan assisteren en heeft geprofiteerd van door de lucht vervoerde medische benodigdheden met miljoenen maskers en testkits.

China doet om altruïstische redenen niet wat het doet. Het beschouwt zichzelf als de belangrijkste economische motor van een nieuw globalisme en verdringt een steeds zachter wordende en onbekwame Verenigde Staten, die sinds de Tweede Wereldoorlog de wereldfinanciën en handel domineerden. Voor China wordt COVID-19 gezien als een kans om het speelveld in haar voordeel te herconfigureren.

De ervaring van Italië, dat mogelijk een epicentrum is geworden voor het virus vanwege de nauwe commerciële en persoonlijke banden met China, illustreert hoe globalisme en vrijhandel die door een aantal betrokken groepen in veel landen wordt bevorderd, kunnen worden benut om een nieuwe realiteit. Peking geeft vorm aan die realiteit terwijl de VS en de EU aan de zijlijn staan ​​en toekijken.Lees ook:  De anti-Ruttes die even onder de indruk waren van zijn crisismanagement beginnen zich weer te roeren

Comments

comments