Dr. Lance Dodes over Trump: een “roofdier” die “in de gevangenis zou zitten” als hij niet rijk was geboren

Dr. Lance Dodes over Trump: een “roofdier” die “in de gevangenis zou zitten” als hij niet rijk was geboren

9 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Voormalig Harvard-psychiater: “Trump is de gevaarlijkste persoon die we als president kunnen hebben” tijdens deze crisis

De meeste mensen vinden Donald Trump verbijsterend. Zijn leugens, wreedheid, corruptie, hebzucht, waanideeën van goddelijke macht en ander gewetenloos gedrag lijken ongelooflijk. Als Trump een personage was in een tv-show, film of stripboek, zou het publiek lachen om zijn onhandige, voor de hand liggende schurk. Het hele verhaal zou worden verworpen als verschrikkelijk slecht schrijven en tijdverspilling.

Maar Trump is niet zo ingewikkeld of raadselachtig als zijn kernmotieven eenmaal zijn begrepen en vervolgens als basisfeiten zijn geaccepteerd: hij lijkt een sociopaat te zijn . Als zodanig mist hij menselijke empathie en een capaciteit voor de normen van gezonde menselijke sociale relaties. In zoveel opzichten is Donald Trump als een buitenaards wezen dat naar de aarde kwam en zich (slecht) voordoet als een mens.

De coronavirus pandemie, en de wrede en harteloze reacties daarop van Trump, hebben alleen maar bijgedragen tot het versterken van zijn grove tekortkomingen in persoonlijkheid, gedrag en waarden.

Lloyd Green schrijft bij The Guardian en vat de emotionele en cognitieve gebreken van Donald Trump samen, zoals uitvergroot door de coronaviruscrisis:

Zondag, aanvankelijk tenminste, was er geen briefing van het Witte Huis over de openbare agenda van de president. Maar het slechte nieuws bleef maar komen. De sterfgevallen aan het coronavirus bleven stijgen en de berichten over het hart dat onvoorbereid was op wat zich aan de horizon zou kunnen voordoen, bleven in de media stuiteren.

In de woorden van een insider van de administratie, tegen de Guardian: “Het Trump-organisme stort gewoon in. Hij vermoordt zijn eigen supporters.”

Leden van de nationale garde, hulpverleners, gewone Amerikanen: ze worden allemaal ontmaskerd. Toch lijkt Trump niet in staat om iets te emoteren dat in de buurt komt van een oprechte bezorgdheid. Of gewoon duidelijke antwoorden geven.

In een recente opinie voor de New York Times spreekt Frank Bruni over de menselijke leegte  en gebrek aan zorg, bezorgdheid, empathie en algehele fatsoen in het centrum van Donald Trump:

Nog een vraag: Herinnert u zich het moment waarop de houding en de woorden van president Trump duidelijk maakten dat hij niet alleen de omvang van deze snel uitgezaaide pandemie inzag, maar ook onze terreur in het licht ervan?

Het ging aan me voorbij, misschien omdat het nooit is gebeurd.

In de voorgangers van Trump kon ik, ondanks al hun onvolkomenheden, de hartslag van een hart voelen en de glans van een ziel zien. In hem kan ik niet, en dat vervult me ​​met verdriet en woede waarvan ik eerlijk gezegd niet weet wat ik ermee moet doen …

En hoewel ik niet naar Trump kijk voor enig wondermiddel, is het te veel om een ​​teken te vragen dat de stervende een indruk op hem heeft gemaakt, dat het huilen zijn schild is binnengedrongen en dat hij aan iets anders denkt dan zijn beoordelingen? Ik kijk. Ik wacht. Ik vermoed dat ik dat voor altijd zal doen.

Ik sprak onlangs met Dr. Lance Dodes, een gepensioneerde assistent-klinisch professor in de psychiatrie aan de Harvard Medical School en nu een emeritus analist bij de Boston Psychoanalytic Society and Institute. We bespraken de coronavirus pandemie en wat deze crisis heeft onthuld over de geestelijke gezondheid en het gedrag van Donald Trump.

Dodes leverde een bijdrage aan het bestverkochte boek “The Dangerous Case of Donald Trump: 37 Psychiatrists and Mental Health Experts Assess a President”, en is regelmatig te gast in MSNBC’s “The Last Word with Lawrence O’Donnell”.

In dit gesprek legt Dodes uit hoe de pandemie van het coronavirus verder bewijs biedt van het roofzuchtige, sociopathische gedrag van Trump en zijn gebrek aan zorg of zorg voor andere mensen. De programmering en het gedrag van Trump maken hem in feite misschien wel de slechtst denkbare persoon die de Verenigde Staten door de coronaviruscrisis kan leiden. Dodes legt ook uit waarom te veel mensen, vooral in de nieuwsmedia, in een staat van diepe ontkenning verkeren over het gedrag van Trump en de diepten van zijn mentale pathologieën.

Als Trump niet in geld was geboren, vertelde Dodes me, zou hij inmiddels in de gevangenis zijn beland. In plaats daarvan is hij president van de Verenigde Staten en wordt hij krachtig beschermd door de Republikeinse Partij en haar aanhangers.

Dit gesprek is voor de duidelijkheid en lengte bewerkt.

Is Donald Trump de meest vrije man die leeft? Hij heeft geen interne beperkingen – en in toenemende mate ook geen externe beperkingen.

Ik denk dat hij de minst vrije man is. Jij en ik hebben een zekere mate van keuze over hoe we ons gaan gedragen en reageren op de wereld om ons heen; we zijn complex en we nemen complexe beslissingen omdat we een geweten hebben en we geven om de effecten van ons handelen op anderen. Donald Trump is daarentegen heel eenvoudig. Alles wat hij zegt of doet, is voor zichzelf, hetzij om macht over anderen te hebben of om hen te kwetsen als wraak op hun onenigheid of hun in de weg staan. Omdat hij heeft laten zien dat hij niet in staat is tot geweten of empathie, is hij in feite een roofdier en mist hij de meest essentiële delen van onze menselijkheid.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Thierry Baudet: ‘Je zus met een neger?’

Desondanks heeft hij twee technieken die hem in staat hebben gesteld om succesvol te zijn in zaken en politiek: hij is een pestkop en hij liegt voortdurend. Zijn leugens keer op keer herhalen is als de “grote leugen” -techniek die beroemd is geworden door Hitler. Het werkt omdat wanneer een leugen eindeloos wordt herhaald, zelfs fatsoenlijke mensen aannemen dat er een waarheid in moet zitten.

Donald Trump heeft minstens 16.000 keer gelogen. Waarom zijn er journalisten, verslaggevers, politici en mensen onder het grote publiek die hem het voordeel van de twijfel blijven geven, ondanks het overweldigende bewijs dat hij een dwangmatige leugenaar is?

Mensen willen anderen vertrouwen. Ik zou ook liever geloven dat de president van de Verenigde Staten een eerlijk, fatsoenlijk en attent persoon was. Voor sommige mensen is het betrouwbaar dat een gezagsdrager betrouwbaar is dat ze de voor de hand liggende feiten over Trump niet accepteren. Net als andere roofdieren of andere sociopaten, profiteert Trump van deze zeer menselijke kwaliteit door te doen alsof hij betrouwbaar is door eindeloos te liegen over zijn echte motivaties en zelfs zijn echte acties.

Donald Trump heeft tijdens zijn verblijf in het Witte Huis veel gewetenloze dingen gezegd en gedaan. Maar zijn recente suggestie dat artsen en verpleegsters ventilatoren uit ziekenhuizen stelen, is, zelfs volgens normen, een van zijn meest verachtelijke opmerkingen. Is dat gewoon zijn instinct – om naar zo’n ongelooflijk donkere plek te gaan?

Zoals mijn collega Dr. John Gartner opmerkte, als Trump rondliep met een aluminiumfoliehoed en sprak over marsmannetjes die zijn geest beheersten, zou het publiek gemakkelijk kunnen herkennen hoe ernstig ziek hij is. Trump is de gevaarlijkste persoon die we als president kunnen hebben, juist omdat zijn waanvoorstellingen niet zo duidelijk zijn. Wanneer hij deze beweringen over ventilatoren en het coronavirus doet, moeten ze worden opgevat als waanideeën die hij uit zijn verbeelding oproept om zichzelf te beschermen en die hij niet kan veranderen wanneer hij de werkelijkheid wordt gepresenteerd. 

Donald Trump gelooft eigenlijk dat hij een geweldige president is. Ik denk dat hij waarschijnlijk een tweede termijn wint. Zijn hele presidentschap is een aanklacht tegen het Amerikaanse volk, de nieuwsmedia, de politieke klasse en de cultuur en waarden van het land als geheel.

Met betrekking tot de politieke klasse zou Donald Trump al uit zijn functie zijn gezet als de Republikeinen in het Congres hem niet hadden gesteund. Als een democraat zich als Trump gedroeg, zouden de republikeinen hem zeker al hebben afgezet en veroordeeld. Veel fatsoenlijke Amerikanen zijn met succes door Trump bedrogen, maar er is geen excuus voor de Republikeinen in het Congres. De beslissingen van Trump over het coronavirus doden Amerikanen en hij zal het blijven doen. Het congres zou hem onmiddellijk uit zijn ambt moeten verwijderen.

Als Trump niet in rijkdom was geboren, wat zou er dan met hem zijn gebeurd?

Mensen met de zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis van Donald Trump zijn zeldzaam, wat goed is voor de beschaving, maar helpt verklaren waarom de meeste mensen zijn gedrag niet kunnen begrijpen. Sociopaten kunnen worden gecamoufleerd door op bepaalde gebieden succesvol te zijn, juist omdat ze de top bereiken door te liegen, te bedriegen, te pesten en te manipuleren, door op mensen te stappen die hen in de weg staan. Dictators, misdaadbazen en soortgelijke mensen zijn voorbeelden. Maar de meeste sociopaten krijgen een strafblad. Donald Trump heeft meerdere civiele misdaden gepleegd die we kennen. Als hij niet in geld was geboren, zou hij waarschijnlijk in de gevangenis zitten.

Is Donald Trump zich in termen van ‘metacognitie’ bewust van wat zijn gedrag motiveert en drijft?

Donald Trump heeft duidelijk gemaakt dat hij de werkelijkheid op een andere manier verwerkt dan de meeste mensen. Als hij zegt dat als 100.000 mensen zouden sterven aan het coronavirus, het een “overwinning” voor hem zou zijn, onthult hij wie hij werkelijk is. Hij laat zien dat zijn waargenomen eigenbelang het enige is waar hij ooit aan denkt. Inzicht in zichzelf zou voor hem nergens op slaan.

Gezien uw expertise op het gebied van geestelijke gezondheid, vindt u Donald Trump een interessant persoon om te studeren?

Ik vind Donald Trump saai omdat hij zo simpel is; het is altijd duidelijk wat hij gaat doen. In welke situatie dan ook, zijn verdiensten of complexiteit hebben geen invloed op zijn verklaringen of daden; hij zal gewoon zeggen of doen wat hij denkt dat hemzelf ten goede zal komen. Een deel van die calculus is natuurlijk om te doen alsof hij echt om anderen geeft. Maar met vier jaar ervaring zou iedereen dat nu moeten kunnen doorzien. Toen hij voor het eerst werd gekozen, schreven veel verslaggevers en commentatoren dat ze hoopten dat hij zou veranderen en ‘presidentieel’ zou worden. Mensen met de diagnose antisociale persoonlijkheidsstoornis  veranderen niet. Dit is precies wie Trump is.

Waarop wilt u dat het Amerikaanse volk en de wereld voorbereid zijn, in termen van het gedrag van Donald Trump?

Wat er ook gebeurt met het coronavirus, Donald Trump zal de overwinning claimen. Hij zal zeggen dat hij zijn best heeft gedaan en de “grote leugen” -strategie heeft gebruikt om deze leugen te verdubbelen. Hij zal zijn critici de schuld geven van zijn mislukkingen met het virus. Als er echt een vreselijke uitkomst is, zal Trump de Democraten, de dokters, de gouverneurs en iedereen die hij zich kan voorstellen de schuld geven, terwijl hij, zoals hij al heeft gezegd, zelf geen verantwoordelijkheid neemt.Lees ook:  Na het bagatelliseren van de dreiging zegt Trump nu dat 100.000 COVID-19-doden zullen aangeven dat hij "goed werk" heeft verricht

Comments

comments