COVID-19: De zionistische onderdrukking van de gewelddadige onderdrukking van de Haredi-joden door Israël…


De langlopende campagne van de Israëlische regering om de ultra-orthodoxe joden in Israël met geweld te seculariseren, heeft hen bijzonder kwetsbaar gemaakt voor het coronavirus.

n een gesprek dat ik had met rabbijn Yaakov Shapiro voor een aanstaande episode van de Miko Peled Podcast verwees Rabbi Shapiro de joodse zionisten als “afgodendienaren.”

“Ze hebben deze waarden, van het liefhebben van hun wapens en het stelen van Palestijns land, niet van het jodendom gekregen”, zei hij. Hij legde uit dat joodse mensen door de geschiedenis heen voor zichzelf zijn gebleven, geweld en oorlog hebben vermeden en in feite door een hemels decreet verboden zijn soevereiniteit over het Heilige Land te hebben. ‘Het vestigen van soevereiniteit in het Heilige Land, waaruit we door de Almachtige werden verdreven’, legde hij uit, is een ‘vreselijke zonde’.

Er zijn echter ultraorthodoxe (Haredi) joden die in het Heilige Land wonen en het zionisme en de staat Israël helemaal afwijzen. ‘Ik ben bij ze’, zei Rabbi Shapiro.

Ultra-orthodoxe joden en Israël

In de Verenigde Staten hoor je meestal niet veel over de ultraorthodoxe gemeenschap die in Israël woont.  Historisch gezien was er altijd een kleine oplettende joodse gemeenschap in Palestina. Het was vooral een arme gemeenschap van mensen die de Thora kwamen bestuderen en koesteren in de heiligheid van het land. Er waren kleine gemeenschappen in Hebron, Tabaria en Safad en natuurlijk in de oude stad van Jeruzalem.

In de negentiende eeuw trokken een deel van de joden in Jeruzalem de oude stad uit naar wijken die voor hen waren gebouwd door rijke joodse donoren uit Europa. Toen het zionisme eind negentiende en begin twintigste eeuw in Europa opkwam, verzette de hele ultraorthodox-joodse wereld zich er in de sterkst mogelijke termen tegen. Vertegenwoordigers van de ultraorthodoxe gemeenschap in Palestina hadden gedurende de twintigste eeuw, tot het moment dat Israël werd opgericht, gevraagd om geen deel uit te maken van de staat Israël.

jood

Ultraorthodoxe joden protesteren tegen Israël voor de VN tijdens de 73e zitting van de Algemene Vergadering, 27 september 2018 in New York. Andres Kudacki | AP

Vanaf het moment dat het werd opgericht, en zelfs tot op de dag van vandaag, investeert de staat Israël enorme inspanningen en middelen om de ultraorthodoxe joden het zionisme te laten accepteren. Israël doet ook haar best om deze gemeenschap te seculariseren. Deze inspanningen resulteerden in de oprichting van een ‘nationale religieuze’ groep die door de Haredi als ketters wordt beschouwd. Het bracht ook een groep Haredi-joden tot stand die de legitimiteit van de staat niet accepteren, maar om praktische redenen ervoor kozen om ermee te werken en erin te werken. Beide groepen hebben vertegenwoordigers in de Israëlische Knesset.

De prijs die de Israëlische regering betaalt om de Haredi-groepen ertoe te brengen ermee in te stemmen, bedraagt ​​vele miljoenen dollars aan de onderwijsinstellingen van Haredi. “Het is als een visser met een worm aan een haak”, legt Rabbi Shapiro uit, “en de Haredi-gemeenschap probeert, als een slimme vis, de worm te pakken te krijgen zonder in de haak te bijten.” De worm financiert, de haak is het zionisme, de diepgang en aanpassingen aan hun religieuze opvoeding.

Gedurende de twintigste eeuw, toen “Israëligheid” werd gedefinieerd als een seculiere met testosteron gevulde identiteit, werd er een diepe wrok jegens de Haredi-gemeenschap gecultiveerd. Ze vertegenwoordigden de oude Joden in ballingschap die als schapen naar de slachtbank gingen. Ik kan getuigen van het feit dat opgroeien als Israëliër al heel vroeg leert dat er twee groepen mensen zijn die men zou moeten haten: de Arabieren en de Haredi-joden.

In zijn boek “Echte joden, seculier vs. ultraorthodox en de strijd om joodse identiteit in Israël”, beschrijft Noah Efron in detail hoe diep seculiere Israëli’s ultraorthodoxe joden haten. Men doet er echter goed aan te bedenken dat de Haredi-gemeenschap Israël voorafging.

Diepgeworteld wantrouwen

Voor Haredi-joden die in Israël wonen, betekent een bezoek van de autoriteiten slecht nieuws. Staatsinstellingen achtervolgden ze en probeerden ze op alle mogelijke manieren te seculariseren. Verreweg het meest opdringerige element in hun leven is het verplichte ontwerp dat is voorgeschreven door de Israëlische wet en dat betekent dat elke man en vrouw ouder dan 18 jaar in het leger moet dienen. De jonge mannen en vrouwen van Haredi worden liever gearresteerd en sterven zelfs, dan dat ze worden opgeroepen.

Men kan zich geen minder religieuze, minder vrome, minder oplettende en meer promiscue omgeving voorstellen dan het leger. Haredi-joden hebben het ontwerp altijd verworpen en dit is aanleiding voor politie-invallen en arrestaties van deze jongeren, wat natuurlijk woede en frustratie bij de gemeenschap veroorzaakt. De afwijzing van het leger door de gemeenschap is het gevolg van veel dingen, niet in de laatste plaats omdat hun levensstijl compromisloos religieus is, het dragen van wapens verboden is en ze de staat fundamenteel afwijzen.

jood
File – In this Monday, March 30, 2020 file photo, an Ultra Orthodox Jew is pushed by Israeli policeman in the orthodox neighborhood of Mea Shearim in Jerusalem, during a protest against government’s measures to stop the spread of the coronavirus. (AP Photo/Mahmoud Illean, File)

Een ultraorthodox-joodse jongen wordt geduwd door de Israëlische politie in de wijk Meah She’arim in Jeruzalem. Mahmoud Illean | AP

Een recent rapport  van NPR ging in op de omstandigheden binnen de Haredi-gemeenschap te midden van de verspreiding van het Coronavirus. De leden van de Haredi-gemeenschap leven in overvolle en zeer bescheiden omstandigheden in steden en buurten waar alleen zij wonen. Velen in de gemeenschap spreken geen Hebreeuws, wat volgens hen een heilige taal is die alleen in gebed en dienst wordt gebruikt, en in plaats daarvan gebruiken ze Jiddisch, de taal die het Joodse volk in Europa sprak. Maar hoewel de Haredi-gemeenschap in Israël meer dan tien procent van de bevolking uitmaakt, biedt Israël geen officiële informatie in het Jiddisch.

Op enkele uitzonderingen na hebben Haredi-joden geen televisies, luisteren ze niet naar de radio en bezitten ze geen computers of smartphones. Wat men op televisie en online aantreft, is in strijd met de strikte wetten van bescheidenheid die Haredi-joden voorstaan, en daarom kiezen ze ervoor om zonder hen te leven. Dit betekent dat ze geen toegang hebben tot informatie die andere mensen doen, en behalve wat ze ontvangen van hun eigen rabbijnen en gemeenschapsorganisaties, weten ze heel weinig van de buitenwereld.

De slachtoffers de schuld geven

Het Israëlische publiek en de pers hebben de Haredi-gemeenschap de schuld gegeven en beweerden niet snel genoeg te hebben gehandeld om de verspreiding van het virus te stoppen. Er wordt beweerd dat hun “achterlijkheid” effectieve actie in de weg stond. Maar, zoals een Haredi-vriend uit Jeruzalem mij schreef: “In New York is het besmettingspercentage onder Charedim [Haredi] in Williamsburg, Brooklyn hetzelfde als dat bij andere drukke niet-joodse gemeenschappen zoals East New York. Het is de armoede en drukte, niet de joodse religieuze praktijk of het Haredi-wangedrag die ze gemeen hebben. ‘

Mijn vriend vervolgt: ‘Waarom zijn de Haredi-mensen arm en samengepakt? Grotendeels vanwege het zionisme, omdat de ontwerpvrijstellingen al het werk verbieden, zodat jonge mannen niet kunnen werken, zelfs niet als ze dat willen. ‘ Het wetsontwerp staat Haredi-mannen toe om het ontwerp uit te stellen zolang ze in de yeshiva blijven om fulltime te studeren en niet naar hun werk te gaan. Deze beperking legt een financiële druk op de gezinnen en de gemeenschap als geheel.

Mijn vriend, die vroeg anoniem te blijven, dus ik zal hem Moishe noemen, bevestigde dat de Israëlische regering “op internet en sms’en vertrouwt om de burgers te onderwijzen en dat de meeste Haredim, vooral in Bene Brak en Meah She’arim, geen van beide hebben.” De eerste is een stad die helemaal Haredi is en de laatste een Haredi-buurt in Jeruzalem. ‘Ik zie bijna niets in mijn buurt op het gebied van onderwijs’, zegt Moishe. ‘Niemand loopt met ons te praten. Er zijn geen hand-outs in onze deuren. Niets.”

Ook volgens Moishe: ‘De meeste mensen hier zijn heel voorzichtig geweest. Maskers, handschoenen, gebed in huis, ver uit elkaar ”en toch stond de politie tegenover een stel dames die in de rij stonden voor de supermarkt omdat ze te dichtbij stonden. Zoals gewoonlijk was de politie agressief, schreeuwde en scheen zaklantaarns in de ogen van mensen. ‘Er waren daar kinderen. Het was lelijk ‘, besluit Moishe.

jood
An ultra-Orthodox Jew covered with prayer shawl as he shops on a mainly deserted street because of the government’s measures to help stop the spread of the coronavirus, in Bnei Brak, Israel, Wednesday, April 8, 2020. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu announced Monday a complete lockdown over the upcoming Passover feast to control the country’s coronavirus outbreak, but offered citizens some hope by saying he expects to lift widespread restrictions after the week-long Jewish holiday. (AP Photo/Oded Balilty)

Een ultraorthodoxe jood bedekt met een gebedssjaal winkelt voor voedsel in Bnei Brak, Israël, 8 april 2020. Oded Balilty | AP

In een ander incident dat Moishe vermeldde, “barstte deze Israëlische Sjabbat, de Gestapo-politie, het hoofd open van een man die buiten bad.” De man wilde niet midden in gebeden breken ‘en je weet wat er gebeurt als je de Gestapo niet perfect gehoorzaamt’. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en moest geopereerd worden. ‘De politie in NYC heeft daarentegen een begrafenis verbroken door de sirenes van hun auto te laten knipperen. Geen hoofd breekt zoals in Israël. ‘

Het is niet ongebruikelijk om te horen dat Haredi-joden naar de Israëlische politie en het leger verwijzen als nazi’s of Gestapo. Hoewel dit grof taalgebruik is, gezien de geschiedenis van de relaties tussen deze gemeenschap en staatsinstellingen, met name de Israëlische politie, is het niet helemaal verrassend dat zo’n grof taalgebruik wordt gebruikt. Weinig mensen aan de buitenkant zijn getuige geweest van het geweld waarmee de Israëlische politie deze gemeenschap behandelt, de enorme rel die paarden opzettelijk trapt, mensen opzettelijk vertrapt, gruwelijke afranselingen, brandslangen, stungranaten enz.

Herenigd?

In het pre-zionistische Palestina had de Haredi-gemeenschap uitstekende betrekkingen met haar Palestijnse buren. Ze deelden vergelijkbare waarden en leefden bescheiden naast elkaar. Dit werd geruïneerd toen het zionisme Palestina overnam en joden tegen Arabieren plaatste. Af en toe zijn er echter nog steeds tekenen dat deze natuurlijke historische alliantie mogelijk nog leeft.

Israel Frei , een Haredi-journalist die in het Hebreeuws schrijft, schreef onlangs  over gevallen waarin Palestijnen contact hadden opgenomen om de Haredi-gemeenschappen te steunen. Hij eindigt zijn stuk met een citaat van Abdel Karim Azzam, die lid is van de Emergency Council van de Islamitische Beweging: ‘Het is ondenkbaar te denken dat Corona de muren tussen mensen niet zal afbreken.’

Dat zou je inderdaad willen denken.

Feature foto | Israëlische politie arresteert een ultraorthodoxe jood die protesteert tegen de Haredi-gemeenschap tijdens de uitbraak van het coronavirus in de buurt van Mea Shearim in Jeruzalem, 30 maart 2020. Mahmoud Illean | AP

 

Miko Peled is een in Jeruzalem geboren auteur en mensenrechtenactivist. Hij is de auteur van ‘ The General’s Son. Reis van een Israëliër in Palestina ‘en’ Injustice, the Story of the Holy Land Foundation Five ‘ .

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord