Heeft Hoekstra gewonnen?

Heeft Hoekstra gewonnen?

10 april 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Na ruim 16 uur bakkeleien is er dan een akkoord, Italië en Spanje krijgen Europese hulp om de coronacrisis te boven te komen. Geen eurobonds waar alle eurolanden verantwoordelijkheid voor zouden hebben gehad, maar steun uit het noodfonds ESM.

Uit dat noodfonds kan 240 miljard worden geput, via de Europese Investeringsbank komt 200 miljard beschikbaar voor getroffen ondernemers en 100 miljard voor deeltijd-ww. Het betreft allemaal leningen en putten uit het noodfonds moet stoppen als de crisis voorbij is.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is er in geslaagd zijn verzet tegen eurobonds staande te houden. Dat had Italië het liefst gehad, goedkoop honderden miljarden lenen onder dekking van de rijkere noordelijke landen die hun huishoudboekje wel op orde hebben. Italië uit de brand, de rest moet maar lappen als Italië niet terug kan betalen. Dat feest gaat in elk geval niet door en als het stof is neergedaald zullen in elk geval alle noordelijke landen Wopke eeuwig dankbaar zijn dat hij bereid was op dit punt voorvechter te zijn. Hij had Oostenrijk en Finland al op zijn hand, Duitsland eigenlijk ook maar de Duitsers vonden het wel fijn als ze dat niet zo hardop hoefden te zeggen.

Italië kan nu hulp krijgen zonder verdere voorwaarden. Hoekstra had aan Europese hulp ook de voorwaarde willen verbinden dat de economie gesaneerd zou worden, maar dat punt is weg. Het zou ook weinig zin hebben gehad als een land compleet op apegapen ligt zoals nu het geval is.

Lees ook:  Salvini wordt geconfronteerd met maximaal 15 jaar gevangenisstraf voor het stoppen van illegale immigratie

Kortom, zoals gewoonlijk een echte Europese oplossing. Er wordt solidariteit getoond, maar de afzonderlijke landen zijn niet bereid hun hoofd in de strop te steken voor een ander. Of de miljarden die nu vrijkomen genoeg zijn valt te betwijfelen, maar de prikkel voor de zuidelijke landen blijft om zich zelf uit de modder te trekken. De wetenschap dat er altijd supergoedkoop geld voorhanden is (onder dekking van de noordelijke landen) om de gaten steeds maar weer te stoppen is er niet.

Niettemin zal de economische schade straks enorm zijn, zowel voor noord als zuid. In elk geval kunnen we nu vaststellen dat de eurozone nog bij elkaar zit, mede gesteund door de 1100 miljard die de Europese Centrale Bank erin pompt. Maar het zal nog jaren vergen om dit te boven te komen en als Italië en Spanje moeite houden om de nu verstrekte leningen terug te betalen zitten toch alle 19 eurolanden met de zeperd, want het Europese noodfonds ESM is van allemaal.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Spanning in Zuid-Italië met plunderingen in supermarkten en roept op tot rebellie


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments