Heeft Hoekstra gewonnen?

Heeft Hoekstra gewonnen?

10 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Na ruim 16 uur bakkeleien is er dan een akkoord, Italië en Spanje krijgen Europese hulp om de coronacrisis te boven te komen. Geen eurobonds waar alle eurolanden verantwoordelijkheid voor zouden hebben gehad, maar steun uit het noodfonds ESM.

Uit dat noodfonds kan 240 miljard worden geput, via de Europese Investeringsbank komt 200 miljard beschikbaar voor getroffen ondernemers en 100 miljard voor deeltijd-ww. Het betreft allemaal leningen en putten uit het noodfonds moet stoppen als de crisis voorbij is.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is er in geslaagd zijn verzet tegen eurobonds staande te houden. Dat had Italië het liefst gehad, goedkoop honderden miljarden lenen onder dekking van de rijkere noordelijke landen die hun huishoudboekje wel op orde hebben. Italië uit de brand, de rest moet maar lappen als Italië niet terug kan betalen. Dat feest gaat in elk geval niet door en als het stof is neergedaald zullen in elk geval alle noordelijke landen Wopke eeuwig dankbaar zijn dat hij bereid was op dit punt voorvechter te zijn. Hij had Oostenrijk en Finland al op zijn hand, Duitsland eigenlijk ook maar de Duitsers vonden het wel fijn als ze dat niet zo hardop hoefden te zeggen.

Italië kan nu hulp krijgen zonder verdere voorwaarden. Hoekstra had aan Europese hulp ook de voorwaarde willen verbinden dat de economie gesaneerd zou worden, maar dat punt is weg. Het zou ook weinig zin hebben gehad als een land compleet op apegapen ligt zoals nu het geval is.

Lees ook:  Naast de Macrons, Merkels, Webers en Soros is Timmermans een van de gevaarlijkste politici in de EU

Kortom, zoals gewoonlijk een echte Europese oplossing. Er wordt solidariteit getoond, maar de afzonderlijke landen zijn niet bereid hun hoofd in de strop te steken voor een ander. Of de miljarden die nu vrijkomen genoeg zijn valt te betwijfelen, maar de prikkel voor de zuidelijke landen blijft om zich zelf uit de modder te trekken. De wetenschap dat er altijd supergoedkoop geld voorhanden is (onder dekking van de noordelijke landen) om de gaten steeds maar weer te stoppen is er niet.

Niettemin zal de economische schade straks enorm zijn, zowel voor noord als zuid. In elk geval kunnen we nu vaststellen dat de eurozone nog bij elkaar zit, mede gesteund door de 1100 miljard die de Europese Centrale Bank erin pompt. Maar het zal nog jaren vergen om dit te boven te komen en als Italië en Spanje moeite houden om de nu verstrekte leningen terug te betalen zitten toch alle 19 eurolanden met de zeperd, want het Europese noodfonds ESM is van allemaal.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  De-evolutie van Europa: de vergelijking van communisme met nazisme

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Lees ook:  'De wereld kan niet ademen!' Verpletterd door de VS - Een land dat is gebouwd op genocide en slavernij

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments