Ontmaskerd: NATO’s piraterij en Dog-Eat-Dog Pandemie Reactie

Ontmaskerd: NATO’s piraterij en Dog-Eat-Dog Pandemie Reactie

10 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Ondanks het handvest dat de wederzijdse verdediging en veiligheid afkondigt, toont de NAVO-militaire alliantie een nogal onwenselijke, individualistische reactie van Dog-eat-Dog in haar aanpak van de coronaviruspandemie.

De Verenigde Staten, de tophond in de groep van 30 leden, wordt beschuldigd van “moderne piraterij” nadat ze zendingen gezichtsmaskers hadden opgepakt die bestemd waren voor bondgenoten Canada, Frankrijk en Duitsland om die landen te helpen vechten tegen de opkomende epidemieën van de ziekte.

Om ook te denken dat de NAVO pas vorig jaar de 70e verjaardag van haar oprichting in 1949 vierde met veel tamtam en ijdele zelfgelukwensen over hoe nobel de alliantie is. Sceptici zien het blok echter als een overblijfsel uit de Koude Oorlog waarvan de veiligheidsclaims slechts lege Orwelliaanse excuses zijn om oorlogszuchtig te zijn en obsceen verspillend zakelijk militarisme te ondersteunen.

Het laatste incident betrof de vermeende bevelvoering van 200.000 chirurgische maskers tegen infectie door de VS, die oorspronkelijk door de Duitse autoriteiten waren besteld voor politieagenten in Berlijn. De zending werd onderschept in Thailand en in plaats daarvan naar de VS gestuurd.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse firma 3M, die de gezichtsmaskers in China koopt, door de regering-Trump de opdracht had gekregen om haar export naar de VS te verhogen vanwege de noodsituaties van de Covid-19-pandemie, waardoor de transactie met Duitsland werd overschreden .

Lees ook:  'Echt gewetenloos': in de wanhoopsmodus is Trump van plan bijeenkomsten te houden en overlijdensberichten van vermeend dode kiezers weer te geven

De Berlijnse staatsminister Andreas Geisel veroordeelde de Amerikaanse interventie echter als “moderne piraterij”.

Er zijn soortgelijke meldingen geweest van medische apparatuur die bestemd is voor Canada en Frankrijk en ook wordt onderschept door de Amerikaanse autoriteiten. Vorige week werd een vliegtuig vol maskers die op het punt stonden op te stijgen uit Shanghai voor Frankrijk opgekocht door Amerikaanse functionarissen die op het laatste moment op het vliegveld verschenen met een prop contant geld.

Washington heeft ontkend dat de Amerikaanse acties achterhaald zijn. Nou ja, misschien niet achterbaks, maar het kapitalisme in het Wilde Westen om anderen te overtreffen met meer geld dan levensreddend medisch materiaal lijkt zeker onethisch. En hoe zit het met al die grap over wederzijdse verdediging en veiligheid? Waar is de broederlijke coördinatie in een crisis?

Het is niet alleen de VS die in paniek zijn eigen huid redt. Duitsland en Frankrijk hebben ook exportverboden opgelegd aan hun bedrijven die medische benodigdheden naar andere Europese landen sturen. Dat heeft geleid tot klachten van de Servische leider Alexander Vucic en anderen die klagen dat er geen Europese solidariteit is.

Zelfs Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, was genoodzaakt de EU-landen te berispen omdat ze niet voldoende solidariteit betuigden en omdat ze de grenzen en de voorraden aan de behoeftigen afsluitden van de pandemie.

Lees ook:  Denk je dat Trump de Amerikaanse politiek heeft getransformeerd? Denk nog eens na

In Italië en Spanje, waar de afgelopen weken het aantal doden boven de 10.000 is gestegen, heerst er grote verontwaardiging over het gebrek aan collectieve respons van Europese en NAVO-bondgenoten.

Gezien de snel groeiende bedreiging voor de volksgezondheid door de Covid-19-pandemie is het begrijpelijk dat landen wanhopige maatregelen nemen. Van een aanvankelijke onverschilligheid ten opzichte van de ziekte in de Verenigde Staten, worden de autoriteiten er nu steeds meer bang voor dat de infecties en het dodental uit de hand lopen.

Vorige week overtrof het wereldwijde besmettingsgetal de miljoen, met meer dan een kwart van de mensen in de VS. Het Amerikaanse dodental kan een veelvoud bereiken van wat we in China of Europa hebben gezien. Dit komt met name door de achtergestelde sociale omstandigheden van Amerikaanse arbeiders en door de gebrekkige openbare gezondheidsdiensten met winstoogmerk.

Komend in een verkiezingsjaar ziet president Trump zijn herverkiezing hoopt dat hij mogelijk in rook opgaat samen met de economie die wordt getroffen door het coronavirus. Dat dwingt ongetwijfeld zijn regering om alles uit de kast te halen om de pandemie in bedwang te houden, wat het wegnemen van essentiële medische apparatuur van bondgenoten zou verklaren.

Ook daarom was Trump ongetwijfeld dankbaar voor de medische hulp die vorige week uit Rusland werd gestuurd. De VS hebben ook voorraden uit China ontvangen. Wat in perspectief plaatst hoe saai de Amerikaanse sancties tegen Moskou zijn en de handelsoorlog tussen Trump en Peking.

Lees ook:  Wereldwijd bijna 6.000 besmettingen coronavirus, reisadvies voor China aangescherpt

Rusland en China hebben allebei medische hulp naar Italië gestuurd om de crisis het hoofd te bieden. De Italiaanse regering en het publiek hebben de blijk van solidariteit met dankbaarheid erkend .

Ironisch genoeg en goedkoop hebben sommige Amerikaanse mediakanalen en Europese parlementariërs Rusland en China beschuldigd van het uitbuiten van de pandemie voor vermeende propagandadoeleinden. Er wordt beweerd dat Russische en Chinese media desinformatie verspreiden over Covid-19 met als doel de NAVO en de Europese Unie te ondermijnen. Dat is gewoon een herhaling van de gebruikelijke anti-Russische mentaliteit die gefixeerd is op het idee van een verondersteld Kremlin-complot om ‘westerse democratieën te vernietigen’.

De NAVO en de EU doen hun best om zichzelf te ondermijnen, ongeacht de vermeende input van Rusland of China.

De enige keer dat de NAVO ‘solidariteit’ lijkt te tonen, is wanneer haar lidstaten zwakkere landen als Afghanistan, Irak, Libië, Syrië en Somalië aanvallen en vernietigen – in opdracht van de Amerikaanse tophond. Als de chips echter op zijn en het overlevingsinstinct op gang komt, dan is het een hondenetende hond met een grommende ‘schroef je!’

De sage van het stelen van maskers van elkaar is zeker de waarheid per parodie.Comments

comments