President Donald Trump wordt beschuldigd van politiek favoritisme in de coronavirusreactie van de regering

President Donald Trump wordt beschuldigd van politiek favoritisme in de coronavirusreactie van de regering

10 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Trump zegt dat hij Colorado slechts 1% van de benodigde ventilatoren heeft gegeven nadat GOP-senator erom had gevraagd

Lange tijd was de Democraat van Colorado “verontwaardigd” Trump gaf een fractie van de benodigde uitrusting ten gunste van de kwetsbare Republikein

President Donald Trump werd beschuldigd van politiek favoritisme in de coronavirusreactie van de regering nadat hij slechts een fractie van de ventilatoren had gestuurd die door de Democratische gouverneur van Colorado waren gezocht ‘op verzoek’ van de republikeinse senator van de staat.

De gouverneur van Colorado, Jared Polis, een democraat, pleit sinds vorige maand voor de federale regering om zijn staat van 10.000 ventilatoren te voorzien.

“Het sterftecijfer van COVID-19 in Colorado stijgt momenteel sneller dan in welke andere staat dan ook; de pandemie verspreidt zich zo snel dat de testachterstanden de werkelijke omstandigheden van Coloradans in de hele staat maskeren,” zei Polis in een brief  aan vice-president Mike Pence , die de taakgroep van het Witte Huis coronavirus leidt.

Niet alleen reageerde de federale regering niet op het verzoek, maar Polis vertelde CNN  enkele dagen later ook dat de federale regering een bevel van 500 door de staat gekochte ventilatoren in beslag nam.

‘We kunnen niet concurreren met onze eigen federale regering’, zei hij. ‘Dus werk met ons samen of doe helemaal niets. Maar deze middenweg waar ze dingen onder ons kopen en ons niet vertellen wat we gaan krijgen, dat is echt een uitdaging om onze ziekenhuisstorm te beheersen en onze veiligheid van onze gezondheidswerkers in een dergelijke omgeving. ”

Maar Trump kondigde  woensdag aan dat zijn regering “onmiddellijk 100 ventilatoren naar Colorado zou sturen op verzoek van senator [Cory] Gardner”, een kwetsbare republikein die herverkiesbaar is.

De aankondiging kwam nadat Gardner persoonlijk met de president had gesproken, vertelde hij aan Fox News .

“De gouverneur is op zoek geweest naar ventilatoren en FEMA is ook op zoek geweest naar ventilatoren. Ik heb gisteravond met de president gesproken over de behoefte aan ventilatoren in Colorado, en natuurlijk ben ik erg dankbaar dat hij die gisteravond heeft geleverd,” zei Gardner . ‘We blijven samenwerken met de president voor meer en blijven voldoen aan de behoeften van Colorado, maar ik denk dat dit slechts een teken is dat we voor Colorado vechten.’

Pence duwde terug toen hem werd gevraagd of de persoonlijke relatie van Gardner met Trump ertoe leidde dat Colorado levensreddende apparatuur kreeg.

‘We hebben Denver nauwlettend in de gaten gehouden … We beginnen bemoedigend nieuws te zien in onze interacties met de gouverneur en met lokale functionarissen en met de senator’, vertelde hij de verslaggevers op de nieuwsbriefing van het Witte Huis woensdag . ‘We hebben ons niet alleen ingespannen in Colorado, maar in het hele land, om bijzonder alert te zijn op staten waar we een groei in zaken hebben gezien.’

Maar Rep. Diana DeGette, D-Colo., Die voorzitter is van de subcommissie Toezicht en Onderzoek van de House Energy and Commerce Committee, vertelde CNN  dat de beweging stinkt naar politiek favoritisme.

‘Zo lijkt het me’, zei ze toen haar werd gevraagd of het een politieke gunst voor Gardner leek te zijn. ‘Ik was helemaal verontwaardigd.’

DeGette, die al meer dan twee decennia in het Congres heeft gediend, vertelde het netwerk dat “dit ding dat is gebeurd met senator Gardner en president Trump zeer verontrustend is”.

In een privégesprek met House Democrats op woensdag beschuldigde het congreslid Pence van “liegen” over het proces voor het distribueren van ventilatoren, volgens CNN.

‘Nergens staat dat als een Republikeinse senator de president oproept, ze hem kunnen krijgen’, zei ze, en ze voegde eraan toe dat de kwetsbare Republikeinen vervolgens ‘allerlei soorten krediet op de nationale televisie kregen’.

Polis ontweek vragen over het probleem toen het woensdag door journalisten werd ingedrukt.

‘Nou, je krijgt er mijn mening niet over, omdat ik hier niet ben om politieke analyse te doen’, zei hij. “Ik ben hier om ventilatoren te vieren die in onze staat aankomen, en natuurlijk zijn we dankbaar voor 100 ventilatoren.”

Ambtenaren in ten minste een half dozijn  staten hebben geklaagd dat de federale regering beslag heeft gelegd op apparatuur die naar staten is verscheept en dat tal van gouverneurs, waaronder republikeinen in Maryland en Massachusetts, de FBI hebben bekritiseerd  omdat ze tegen staten hebben geboden om vitale ventilatoren te verwerven.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDetails over de federale reactie van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services en de Federal Emergency Management Agency (FEMA) die woensdag door de House Oversight Committee zijn vrijgegeven,  laten ook zien dat de federale regering hetzelfde aantal N95-ademhalingsmaskers heeft gestuurd dat door hulpverleners wordt gebruikt naar elke staat in zijn “laatste duw” om uitrusting uit de nationale voorraad te halen voordat de taak wordt overgedragen aan de particuliere sector. Dientengevolge ontving Vermont ongeveer 193 ademhalingstoestellen per 1.000 inwoners, terwijl Texas slechts vijf per 1.000 inwoners ontving.

“Nu de nationale voorraad is opgebruikt van kritieke apparatuur, lijkt het erop dat de regering de staten verlaat om voor zichzelf te zorgen, de open markt af te speuren naar deze schaarse voorraden en met elkaar en de federale instanties te concurreren in een chaotische, vrije voor iedereen biedende oorlog, “zei House Oversight-voorzitter Carolyn Maloney, DN.Y., in een verklaring . “De president heeft FEMA niet vroegtijdig binnengehaald, heeft geen nationale commandant voor deze crisis genoemd en heeft niet volledig gebruik gemaakt van de autoriteiten die het Congres hem op grond van de Defensieproductiewet heeft gegeven om de distributie van kritieke voorraden aan te schaffen en te beheren. Hij moet nu actie ondernemen om deze tekortkomingen aan te pakken. ”

Onder vuur van Democraten over de reactie van de regering, heeft Trump de persconferenties van het Witte Huis gebruikt om in plaats daarvan complottheorieën te pushen waarvan hij hoopt dat hij zijn herverkiezingsinspanningen zal stimuleren.

Trump beweerde deze week zonder bewijs dat stemmen per post, die op grote schaal wordt gebruikt door tal van staten, waaronder republikeinse bolwerken als Utah, ‘corrupt’ is en door democraten wordt gebruikt om ‘vals te spelen’. Er is geen bewijs voor enige wijdverbreide fraude met poststemmingen , en het enige recente anekdotische bewijs is een fraudeplan voor poststemming dat is georkestreerd door een Republikeinse medewerker in North Carolina .

“Mail-In Voting, wat ‘RIPE for FRAUD’ is, en mag niet worden toegestaan!” Trump beweerde valselijk  woensdag op Twitter.

“Er is geen bewijs dat stemmen per post tot aanzienlijke fraude leidt. Net als bij persoonlijk stemmen is de dreiging oneindig klein”, aldus een rapport  van het Brennan Center for Justice van de New York University. “Drieëntwintig procent van de stemmen werd in 2016 per post verstuurd en zesentwintig procent van de stemmen in 2018 per post. Vijf staten – Hawaï, Utah, Oregon, Washington en Colorado – zullen dit jaar verkiezingen per post houden. En in 28 staten en het District of Columbia heeft elke kiezer het recht om in november een briefbrief zonder excuus aan te vragen. ‘

Maar Trump is verrassend transparant geweest over zijn verzet tegen stemmen per post, met het argument dat Republikeinen niet kunnen winnen als grote aantallen mensen stemmen.

Trump besprak een democratisch voorstel om de stempogingen voor post te financieren te midden van de coronaviruspandemie en vertelde Fox News  dat “er nooit meer een Republikein in dit land gekozen zou worden” als staten het stemmen per post zouden uitbreiden.

Trump heeft de briefings ook gebruikt om zijn agenda tegen  wereldwijde  organisaties te duwen  door een gevecht aan te gaan met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), beschuldigend dat het ‘op China gericht’ is terwijl hij een groot deel van hun financiering van de VS ontving

“De Wereld WHO – World Health heeft het fout. Ik bedoel, ze hebben het erg verkeerd. In veel opzichten hadden ze het mis. Ze hebben ook de dreiging zeer sterk en niet goed geminimaliseerd”, zei Trump  op de briefing van woensdag.

Op basis van Fox News-hosts zoals Tucker Carlson werkt het Witte Huis aan een mogelijk plan om de financiering van de WHO te verminderen terwijl de pandemie woedt,  meldde NBC News .

De directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus leek te reageren op de dreigementen van Trump door de politisering van de crisis te veroordelen.

“De focus van alle politieke partijen zou moeten zijn om hun volk te redden. Gelieve niet dit virus politiseren,” zei hij tijdens een woensdag persconferentie . ‘Als je uitgebuit wilt worden – en als je veel meer bodybags wilt hebben – dan doe je het. Als je niet veel meer bodybags wilt, dan politiseer je het niet.’Comments

comments