5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

“Zo snel mogelijk” – Spanje wil een onvoorwaardelijk basisinkomen invoeren

universeel basisinkomen

 13 total views,  3 views today

De Spaanse regering onder premier Pedro Sánchez wil zo snel mogelijk een universeel basisinkomen invoeren. De maatregel is een reactie op de ernstige coronapandemie in het land, maar blijft geldig voor de periode daarna.

De maatregel wordt gecoördineerd door de minister van Sociale Zekerheid, José Luis Escrivá, en moet “zo snel mogelijk” worden ingevoerd. Minister van Economische Zaken Nadia Calviño zei in een interview met de Spaanse omroep La Sexta dat de focus lag op het ondersteunen van gezinnen.

Maar de regering denkt blijkbaar verder dan de corona-pandemie: het doel is dat het basisinkomen een instrument wordt ‘dat voor altijd zal blijven bestaan, dat het een structureel instrument zal worden, een permanent instrument’, zei Calviño.

Spanje heeft Italië nu ingehaald als het land met de meeste infecties met het nieuwe type coronavirus. Over het geheel genomen zijn er volgens een evaluatie die maandagmiddag door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is gepubliceerd, tot nu toe 130.759 COVID-19-gevallen in Spanje, ongeveer 1.800 meer dan in Italië.

Om de economische gevolgen van de pandemie enigszins te temperen, heeft de regering rond premier Pedro Sánchez een heel pakket maatregelen genomen om zelfstandigen en bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen, te ondersteunen. Het geschil binnen de EU over mogelijke financiële steun zal de Spaanse regering waarschijnlijk niet helpen.

Het geschil over zogenaamde corona-obligaties, dat wil zeggen gemeenschappelijke Europese obligaties, verdeelt de EU-landen. Een groep, waaronder Italië, Spanje en Frankrijk, eist heftig dat Duitsland en andere landen ertegen zijn. De ministers van Financiën van de euro zullen dit dinsdag opnieuw bespreken.

Hoe werkt het:

De regering berekent dat het ongeveer drie maanden duurt om het definitieve minimuminkomen goed te keuren, de uitkering die moet dienen om het inkomen van gezinnen die het nodig hebben, aan te vullen tot ze een minimum hebben bereikt. Maar, zoals deze krant meldde , het tweede vice-voorzitterschap onder leiding van Pablo Iglesias legt de laatste hand aan een voorstel voor een voorlopige vervangingsbetaling van 500 euro om het op korte termijn goed te keuren. En die hulp zal met 250 euro meer toenemen als er een tweede volwassene in huis is, en nog eens 100 euro per kind ten laste.

Vandaag lijkt het duidelijk dat dergelijke voorlopige steun zal worden goedgekeurd, maar de bedragen zijn niet definitief, maar vormen slechts een deel van het voorstel dat Iglesias en zijn team van het vice-voorzitterschap ontwerpen. Nabijgelegen bronnen geven toe dat ze zich zullen moeten verbinden met de rest van de regering, met inbegrip van de minister van Economische Zaken, Nadia Calviño, die het meest terughoudend is om de kraan van de overheidsuitgaven te openen.

In ieder geval, altijd volgens het voorstel van Iglesias, zouden de vereisten voor toegang tot de uitkering anders zijn, afhankelijk van of het huishouden een of meer volwassenen heeft. In het geval van individuele huishoudens zou de aanvrager minder dan 200 euro per maand moeten betalen om de steun aan te vragen. Als u samen met andere mensen woont, mag het gemiddelde inkomen van alle volwassenen naast die vereiste niet meer bedragen dan 450 euro per persoon. 

Dat wil zeggen: als een echtpaar 100 euro per maand ontvangt en de andere 400 euro, zou dat huishouden recht hebben op hulp, maar alleen de eerste kan erom vragen. Waarom? Omdat gemiddeld gemiddeld 250 euro per maand per persoon die woning binnenkomt, maar alleen de eerste minder dan 200 euro. 

Als twee volwassenen zou de steun bovendien niet 500, maar 750 euro bedragen . En als er ook twee kinderen in datzelfde gezin zouden wonen, zou de staat garanderen dat er minimaal 950 euro per maand in dat huis zou komen.

Eenoudergezinnen en gehandicapte gezinnen

De door het tweede vice-voorzitterschap ontworpen uitkering zou iets groter zijn als een of meer minderjarigen met slechts één volwassene thuis wonen. In dat geval zou de steun voor elk kind met 150 euro worden verhoogd en niet met 100 euro. 

Er wordt ook een lichte verhoging van de hulp verwacht wanneer er mensen met een handicap in huis zijn. Als een van de minderjarigen een handicap heeft, stijgt de uitkering met 120 euro en niet met 100 euro . En dat bedrag zou oplopen tot 180 euro (en niet 150) als je met één volwassene leeft en niet met twee.

Evenzo, indien de aanvrager zelf een handicap heeft van meer dan 33%, zou het minimuminkomen waarop hij recht zou hebben 600 euro per maand zijn , en niet 500.

Een andere operatie dan het minimuminkomen

Volgens bronnen van de uitvoerende macht zou dit voorlopige minimuminkomen drie maanden geldig zijn en de regering is voornemens de procedures om toegang te krijgen tot een minimum te beperken om bureaucratische ineenstorting te voorkomen.

Ondanks de naam die wordt gegeven, verschilt de werking van deze uitkering echter van die van het minimuminkomen dat de regering over een paar maanden zal goedkeuren. In dit geval is het een vaste steun van 500 euro (met de overeenkomstige verhogingen per geval), terwijl het minimuminkomen een inkomensgrens vormt die de staat moet voltooien als de persoon ze niet zelf kan bereiken. Dat wil zeggen: als de drempel 600 euro zou bedragen en de persoon 400, zou de staat de resterende 200 betalen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments