Misdaad daalt over de hele wereld omdat Covid-19 mensen binnenhoudt

Misdaad daalt over de hele wereld omdat Covid-19 mensen binnenhoudt

11 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De criminaliteitscijfers in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika zijn verbluffend gedaald als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die wereldwijd zijn genomen.

De coronavirus-pandemie die big-box-retailers en moeder- en popwinkels over de hele wereld heeft verlamd, kan ook een deuk maken in illegale handel.

In Chicago, een van Amerika’s meest gewelddadige steden, zijn de arrestaties van drugs in de weken sinds de sluiting van de stad met 42 procent gedaald, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een deel van die daling is volgens sommige strafadvocaten dat drugsdealers geen andere keuze hebben dan de economische crisis af te wachten.

‘De feedback die ik krijg, is dat ze niet kunnen verhuizen en nergens iets kunnen verkopen’, zegt Joseph Lopez, een strafrechtadvocaat in Chicago die gereputeerde drugsdealers vertegenwoordigt.

Over het geheel genomen daalde de misdaad in Chicago met 10 procent nadat de pandemie toesloeg, een trend die zich wereldwijd afspeelt, aangezien steden in de weken na het nemen van maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen, verbazingwekkende misdaaddalingen melden. Zelfs onder regio’s met het hoogste geweld buiten een oorlogsgebied, worden er minder mensen gedood en vinden er minder overvallen plaats.

Toch maken wetshandhavers zich zorgen over een golf van niet-gemeld huiselijk geweld en wat er gebeurt als de beperkingen verdwijnen – of te lang doorgaan.

Het komt zelden voor dat een stad een misdaaddaling met dubbele cijfers ziet, zelfs over een veel langere periode. Tijdens de misdaaddaling in New York in de jaren negentig, een van de grootste omslagen in de Amerikaanse geschiedenis, daalde de criminaliteit in drie jaar met ongeveer 40 procent. Dat maakt de drop-offs die nu plaatsvinden – in een periode van slechts een paar weken – nog seismischer.

In heel Latijns-Amerika is de misdaad gedaald tot ongeziene niveaus in decennia.

‘Het aantal moorden is afgenomen en de gangsters vallen niet zo veel lastig’, zegt Eduardo Perdomo, een 47-jarige bouwvakker, terwijl hij uit een bus stapt in San Salvador. ‘Ik denk dat ze bang zijn om het virus op te lopen en dat ze niet uitgaan.’ ‘

El Salvador rapporteerde vorige maand gemiddeld twee moorden per dag, een daling ten opzichte van een piek van 600 per dag een paar jaar geleden.

Een groot deel van de daling heeft plaatsgevonden als gevolg van een strenger veiligheidsbeleid en bendetesten. Maar volgens analisten en nationale statistieken zal de oplegging van bijna totale bewegingsbeperkingen het waarschijnlijk nog verder doen dalen.

In Peru, waar de misdaadcijfers vorige maand met 84 procent daalden, heeft Lima-begrafenisondernemer Raúl González meestal maar liefst 15 lichamen per dag – velen zijn slachtoffers van moord. Deze week dutte hij na zes uur zonder cliënt op een bankje.

“Er zijn tegenwoordig bijna geen moorden of auto-ongelukken”, zei González.

In Zuid-Afrika meldde de politie een verbluffende daling tijdens hun eerste week van afsluitingsmaatregelen. Minister van politie Bheki Cele zei dat de gerapporteerde verkrachtingen in dezelfde periode vorig jaar zijn gedaald van 700 naar 101. Het aantal ernstige aanslagen daalde van 2673 tot 456 en het aantal moorden daalde van 326 tot 94.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Een onzichtbare vijand sloopt elk koninkrijk van Europa tot de VS

Het Amerikaanse virusepicentrum in New York zag grote misdaden – moord, verkrachting, diefstal, inbraak, aanranding, grootschalige diefstal en autodiefstal – van februari tot maart met 12 procent afnemen. In Los Angeles waren de statistieken over de belangrijkste misdaden van 2020 in overeenstemming met de cijfers van vorig jaar tot de week van 15 maart, toen ze met 30 procent daalden.

“Er zijn veel minder mogelijkheden voor criminelen om te profiteren”, zegt Joe Giacalone, een voormalige sergeant van de politie van New York die nu lesgeeft aan het John Jay College of Criminal Justice. ‘De meeste inbrekers wachten op je vertrek.’

De politie is ook veranderd in het licht van de pandemie. Officieren worden steeds zieker; de NYPD, de grootste afdeling van het land met meer dan 36.000 agenten, heeft meer dan 7.000 agenten en bij meer dan 2.000 de diagnose COVID-19.

En de Amerikaanse autoriteiten zeggen dat ze citaten uitbrengen in plaats van op laag niveau te arresteren, sociale afstand te bewaken en detectives in patrouillewagens te stoppen – wat op zijn beurt de misdaadcijfers kan verlagen.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat afdelingen zullen aankondigen dat ze de uitvoering van bepaalde misdaden hebben gestaakt, ‘zal dat het geval zijn’, zei Philip Stinson, criminoloog van de Bowling Green State University.

‘In veel opzichten bevinden ze zich de komende weken echt in de overlevingsmodus’, zei hij.

Maar terwijl de arrestaties van verdovende middelen afnemen, gaat de verkoop van drugs door, waarbij dealers waarschijnlijk gedwongen worden hun strategieën te veranderen, zei Rodney Phillips, een voormalig bendelid in Chicago die nu als conflictbemiddelaar in de stad werkt.

‘Deze jongens worden in deze gebieden al met armoede en dood geconfronteerd’, zei hij. ‘Misschien verkopen ze nu meer online. Maar ze zullen het niet opgeven vanwege het coronavirus. ‘

Een man uit Maryland, beschuldigd van het runnen van een Darknet-winkel die opioïden op recept verkoopt, pochte op zijn leverancierspagina: “Zelfs met het Corona-virus draait de winkel op volle toeren.”

Hij vertelde een undercover FBI-agent dat hij wachtte op een zending omdat “dit coronavirus (sic) (expletive) inventaris is”, volgens gerechtelijke documenten.

Andere misdaden kunnen echter worden aangewakkerd door bevelen tot stillegging.

Artsenchef van de politie in Houston, Acevedo, zei dat het aantal aanrandingen in de stad de afgelopen drie weken met 10 procent is gestegen, en de helft daarvan was huiselijk geweld, een aanzienlijk hoger percentage dan normaal. Het aantal telefoontjes naar het meldpunt voor kindermisbruik en verwaarlozing in Missouri nam met de helft af toen het virus voor het eerst de staat trof. Advocaten zeiden dat de telefoontjes niet zijn gedaan omdat de kinderen niet op school zijn.

En Chicago zag deze week een piek in wapengeweld, volgens de Chicago Sun-Times, die 60 schietpartijen rapporteerde – 19 dodelijk – tussen zondag en donderdag.

San Jose, Californië, politiechef Eddie Garcia hoopt dat de neerwaartse trend zich zal voortzetten nadat de pandemie voorbij is. Maar zijn officieren bereiden zich voor op het ergste.

‘Hoe langer we vastzitten,’ zei hij, ‘hoe meer we met vuur spelen.’Lees ook:  VIDEO: Politieagent hoest expres in de buurt van Afro-Amerikaanse burgers in de VS. midden in de covid-19 pandemie

Comments

comments