Moslimvrouwen die hun gezicht bedekken, worden meer geaccepteerd door coronavirusmaskers – ‘Niemand geeft me vuile blikken’

Moslimvrouwen die hun gezicht bedekken, worden meer geaccepteerd door coronavirusmaskers – ‘Niemand geeft me vuile blikken’

11 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Amerikanen begonnen deze week gezichtsmaskers op te zetten nadat federale en lokale functionarissen hun standpunt hadden gewijzigd over de vraag of gezichtsbehandelingen bescherming bieden tegen coronavirus.

Dit is een nieuw terrein voor velen, die merken dat ze buren niet kunnen herkennen en niet zeker weten hoe ze sociaal moeten omgaan zonder gezichtsuitdrukkingen te gebruiken.

Maar niet voor moslimvrouwen die de niqab of islamitische gezichtssluier dragen. Plots lijken deze vrouwen – die in het Westen vaak met openlijke vijandigheid worden ontvangen omdat ze hun gezicht bedekken – veel meer op iedereen.

Gericht op hun religieuze kleding

Ik interviewde 38 Britse en Amerikaanse nikabdragers voor mijn aanstaande boek over moslimvrouwen die de nikab dragen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk . Ze waren bijna allemaal Britse en Amerikaanse burgers, maar ze kwamen van over de hele wereld en uit alle lagen van de bevolking. Het waren bekeerlingen van het christendom, het jodendom, voormalige atheïsten, blanke, Afro-Amerikaanse, Afrikaanse, Arabische en Zuid-Aziatische vrouwen.

De niqab – een kledingstuk dat niet door de islam wordt vereist, maar in sommige interpretaties als aanbevolen wordt beschouwd – wordt meestal gedragen met een los, jasachtig kledingstuk dat een abaya en een hijab of hoofddoek wordt genoemd . Sommige vrouwen combineren het met een lange rok en tuniek om de lichaamsvorm te verbergen.

Alle vrouwen die voor het boek werden geïnterviewd, voelden de spirituele voordelen van het dragen van nikabs , waardoor ze zich dichter bij God voelen en hun islamitische praktijk verdiepen. Maar als ze in het openbaar werden gedragen, werden ze vaak onderworpen aan islamofobe, racistische en seksistische straatpesten.

Onderzoek bevestigt dat moslimvrouwen die in niet-moslimmeerderheidslanden islamitische kleding dragen, vaak worden misbruikt. In een Amerikaans onderzoek uit 2017 onder 40 moslimvrouwen meldde 85% verbaal geweld en 25% had fysiek geweld meegemaakt.

Het dragen van de nikab, de meest opvallende vorm van islamitische kleding, is het gevaarlijkst. Tachtig procent van de Britse nikabdragers die voor een rapport uit 2014 werden geïnterviewd door de mensenrechtengroep Open Society Foundations, had verbaal of fysiek geweld meegemaakt.

De daders hebben de neiging nikab-dragende vrouwen te zien als onderdrukt, achterlijk, buitenlands, sociaal gescheiden of een bedreiging. Aanvallers verontschuldigen zich vaak voor hun acties door te verwijzen naar bezorgdheid over veiligheid en immigratie .

‘Iedereen begrijpt het opeens!’

Nu, in een onverwachte wending, joggen mensen in het Westen in gezichtsmaskers en boodschappen in bandana’s die over hun mond zijn gebonden. Dat maakt het openbare leven in de nikab veel aangenamer, zeggen moslimvrouwen.

‘Er is een duidelijk verschil in de manier waarop ik word gezien. Niemand geeft me vuile blikken vanwege mijn handschoenen en het bedekte gezicht, ‘zei een vrouw die ik Afrah uit het VK zal noemen in een Facebook Messenger-chat. ‘Iedereen begrijpt het opeens!’

Ik gebruik pseudoniemen om de identiteit van de vrouwen in mijn onderzoek te beschermen, omdat praten over het gebruik van nikabs een gevoelig onderwerp is.

“Ik droeg vandaag een handgemaakte nikab en het was geweldig”, schreef Jameelah me vanuit Frankrijk, waar de nikab wettelijk verboden is in de meeste openbare ruimtes . ‘Vanwege de situatie kreeg ik geen kwaadaardige blikken.’

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Afghanistan-veteraan legt echte reden achter de oorlog uit

Modeontwerpers proberen zelfs gezichtsbedekkingen er stijlvol uit te laten zien – een poging waarbij moslimvrouwen al lang een veiligheidsdreiging zagen als een blik op sociale media .

Rumana, een moslim uit Kroatië, vertelde me dat de toenemende acceptatie van gezichtsbedekking haar heeft geholpen om de terughoudendheid om de nikab te gebruiken te overwinnen.

“Ik ben meestal een angstig persoon die niet graag de aandacht trekt, dus dat was altijd het grootste probleem. Nu overal gezichtsbedekkingen te zien zijn, ‘zegt ze,’ heb ik eindelijk de moed gevonden om het te dragen. ‘

Namira Islam Anani on Twitter

And here I was told covering your face was objectively offensive and a security threat

Zelfs sommige niet-moslims zijn geïnteresseerd in de nikab als bescherming tegen coronavirus.

Afrah, uit het VK, vertelde me dat haar niet-islamitische tante nu een nikab wil gebruiken omdat ze het moeilijk vindt om gewone gezichtsmaskers te gebruiken. En Sajida, een Amerikaanse moslim, sprak over een bekeerde vriend wiens vader – een felle criticus van de islam en gelovig in antimoslim samenzweringstheorieën – nu zijn dochter aanmoedigt om een ​​nikab te dragen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De nikab alleen is niet voldoende bescherming tegen griepachtige virussen omdat hij niet luchtdicht is. Moskeeën waarschuwen vrouwen die de nikab dragen om daarnaast een masker eronder te dragen voor een effectievere bescherming. Echter, de nikab, zoals elke stoffen gezichtsbedekking, zal anderen waarschijnlijk beschermen tegen het niezen van de drager als het nauw om de ogen, oren en neus wordt gedragen.

Experts in gezichtsbedekking

De nikab-dragende vrouwen die voor dit verhaal commentaar gaven, erkennen dat de verbeterde perceptie van gezichtsbedekking komt in een tijd van crisis, waarin gewone sociale normen en interacties worden opgeschort.

‘Ik vraag me af of deze empathie zal voortduren of zal verdwijnen zodra de pandemie voorbij is’, zei Afrah via Facebook Messenger. Ik vraag me af of mensen deze reflectie zullen behouden, dit moet zichzelf beschermen, ongeacht de reden. “

Dezelfde vraag geldt binnen moslimgemeenschappen.

‘Ik hoop dat de zusters die voorheen anti-niqab waren en het toen omhelsden in een tijd van nood en angst, niet terugkeren naar hun niqab-mijdende manieren’, zei Sajida via e-mail.

Voor nu zeggen niqab-dragende vrouwen dat er veel vraag naar is als experts op het gebied van gezichtsbedekking.

Moslimvrienden en niet-moslimvrienden die de nikab voor het eerst aantrekken, hebben hun hulp nodig om het stevig vast te binden en vragen of het cultureel gezien gepast is om alleen de neus en de mond te bedekken – in plaats van het hele gezicht behalve de ogen.

Vrouwen die de nikab dragen, kunnen ook uit ervaring spreken over het communiceren met een bedekt gezicht. Veel mensen die niet gewend zijn maskers te dragen, vinden het moeilijk om emoties over te brengen of sociale signalen op te pikken.

Maar nikab-dragende vrouwen weten dat gezichtsbedekkingen effectieve communicatie niet verhinderen .

“Glimlach! Gelaatsuitdrukking is gemakkelijk en snel waarneembaar door de ogen ”, adviseerde Asma.

Onderzoek suggereert dat het detecteren van menselijke emoties sowieso veel meer vereist dan alleen gezichtsuitdrukkingen. De nikab-dragende vrouwen die ik interviewde voor mijn boek ‘doen extra moeite’, zoals ze me vertelden, om te communiceren. Ze zwaaien, spreken en gebruiken lichaamstaal om verbinding te maken.

‘Ik moet uiterlijk spraakzamer en vriendelijker zijn’, zei Soraya uit Schotland. ‘Als ik bij een bushalte sta, zeg ik’ hallo ‘. Je kunt zien dat ik lach omdat mijn ogen kreuken. ‘Lees ook:  Vermoed terrorisme: Oekraïners bekeerd tot de islam gearresteerd in Polen

Comments

comments