Onderzoeksverslaggever Greg Palast: “Het coronavirus stemt op Donald Trump”

Onderzoeksverslaggever Greg Palast: “Het coronavirus stemt op Donald Trump”

11 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Verslaggever die stemonderdrukking in Georgië aan de kaak stelde: stemmen via de post is niet te genezen; we zijn op weg naar “doe alsof verkiezingen”

Aangemoedigd door de pijn, het lijden, de ellende en de afleiding veroorzaakt door de coronavirus pandemie, zet Donald Trump zijn aanval op de Amerikaanse democratie en de rechtsstaat voort.

Zijn meest recente zet: het verwijderen van ten minste zeven inspecteurs-generaal  die  onafhankelijk toezicht houden  binnen verschillende afdelingen van de Amerikaanse regering.

Trump is een kwaadaardige narcist met autoritaire neigingen  en misschien wel een sociopaat. Net als een maffiabaas vindt hij persoonlijke loyaliteit belangrijker dan loyaliteit aan de grondwet en de rechtsstaat. Geholpen door procureur-generaal William Barr, lijkt Trump klaar om de door het Congres uitgegeven coronavirushulpgelden te plunderen , zijn politieke vijanden lastig te vallen en tot zwijgen te brengen, de neerwaartse val van het land naar een mislukte democratie te versnellen en meer wreedheid te ontketenen tegen die Amerikanen die hij onvoldoende loyaal acht of anderszins ‘ongewenst’.

Op Twitter vatte Walter Shaub, voormalig directeur van het Office of Government Ethics , de recente ontwikkelingen samen:

Een laatste verdedigingslinie in deze oorlog tegen ethiek en recht is de gemeenschap van inspecteurs-generaal. Ze zijn de ogen van het Amerikaanse volk, objectieve onderzoekers die traditioneel zijn vrijgelaten om verantwoording af te leggen door de bescherming van tweeledige congresbescherming.

Wat begon met de val van het ethische programma, betreedt het eindspel met de mogelijke val van de inspecteur-generaal. De regering laat ons in de steek, beveiligingen die twee eeuwen hebben geduurd om te bouwen, zijn afgebroken en het fascisme ziet deze republiek als lunch. 

Shaub is misschien optimistisch: Donald Trump en zijn bondgenoten, zowel buitenlandse als binnenlandse, zijn al bezig met democratie. Trump doet geen moeite om zijn minachting voor de Amerikaanse democratie te verbergen . Hij is duidelijk en onbeschaamd.

Vorige week gaf Trump toe dat “je nooit meer een Republikein in dit land zou hebben gekozen”  als Amerikanen universeel per post mochten stemmen.

Trump channelt gewoon een overtuiging die al lang zowel privé als in het openbaar tot uitdrukking komt door Republikeinen en andere leden van de rechtse beweging. Hierover hebben Trump en de Republikeinen gelijk: volgens opiniepeilingen en ander onderzoek  verwerpt het Amerikaanse volk hun beleid en doelstellingen overweldigend .

Omdat democratie in tegenspraak is met de huidige Republikeinse Partij, heeft Donald Trump herhaaldelijk stemmen per post veroordeeld omdat hij denkt dat dit nadelig zal zijn voor zijn kansen om in 2020 nog een presidentiële termijn te winnen. Uiteindelijk willen de Republikeinen het stemmen bemoeilijken, zelfs als het betekent dat meer Amerikanen ziek zullen worden en zullen sterven aan COVID-19.

Afgelopen maandag keurde het Amerikaanse Hooggerechtshof de aanhoudende aanval van Trump en de Republikeinen op de Amerikaanse democratie goed. In een 5-4-besluit beval de “conservatieve” meerderheid van de rechtbank dat de primaire verkiezingen in Wisconsin niet konden worden uitgesteld vanwege de coronaviruspandemie en dat verlenging van de stembiljetten niet zou worden toegestaan. Deze beslissing dwong de bevolking van Wisconsin – met name niet-blanke mensen, studenten, jongeren en andere bases van de Democratische Partij in steden als Milwaukee en Madison – om te kiezen tussen hun leven en hun grondwettelijk stemrecht.

De leiders van de Democratische Partij hebben blijkbaar besloten dat uitgebreid stemmen per mail een noodzakelijke maatregel is en de beste manier om Donald Trump te verslaan in de context van de coronaviruspandemie.

In werkelijkheid is het niet zo eenvoudig.

Greg Palast  is onderzoeksjournalist wiens werk is vertoond door de BBC, The Guardian, the Nation, Rolling Stone en op Salon.

Hij is de auteur van de bestverkochte boeken ‘Billionaires & Ballot Bandits’ en ‘The Best Democracy Money Can Buy’. Palast is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van kiezersfraude en hoe verkiezingen worden gemanipuleerd om de wil van het volk in een democratie te onderdrukken en anderszins te belemmeren.

Hij waarschuwt dat mail-in-stemmen zoals het nu bestaat waarschijnlijk de overwinning van Donald Trump in de verkiezingen van 2020 zal garanderen. Palast legt ook uit hoe het besluit van het Hooggerechtshof over de primaire verkiezingen in Wisconsin in feite ging over het zuiveren van niet-witte kiezers om de kansen van Trump op het winnen van die belangrijke staat van het slagveld te maximaliseren.

Palast zegt echter dat de nieuwe mail-in-stemvoorstellen van de Democratische Partij kunnen worden verbeterd, zodat de wil van het Amerikaanse volk volledig kan worden gerealiseerd aan de stembus – wat waarschijnlijk de nederlaag van Trump in november zal garanderen.

Dit gesprek is voor de duidelijkheid en lengte bewerkt.

Wat is democratie? Wat betekent het voor jou?  

Voor mij is het heel eenvoudig: elke burger mag stemmen en elke stem wordt geteld. Als je die twee dingen niet hebt, heb je geen democratie.

Donald Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij tegen mail-in-stembiljetten is en als mail-in-stembiljetten zijn toegestaan, zal er nooit meer een Republikein in de Verenigde Staten worden gekozen. Wat dacht u toen u de president van de Verenigde Staten zulke moedige en voor de hand liggende bedreigingen tegen de democratie van het land hoorde zeggen?

Het toont natuurlijk de totalitaire denkwijze van Donald Trump. Mijn tweede gedachte is dat de Democraten een fout maken door te denken: “Wel, als Trump zegt dat stembiljetten per post een slecht idee zijn, dan moeten we ervoor zorgen dat alle Amerikanen hun stembiljetten mailen.” 

Alleen de logica ervan. Donald Trump zegt: “Ik haat stembiljetten voor post-in”, en de democraten zeggen dat we de stembiljetten voor post-in uitgebreid moeten hebben vanwege het coronavirus. Maar hoe werken we door de puzzel die de Republikeinse Partij eigenlijk veel beter doet met stemmen per post? Moet Trump die manier van stemmen niet aanmoedigen, omdat Republikeinen veel ervaring hebben met het onderdrukken van stemmen en andere manieren om verkiezingen te vervalsen?

Republikeinen weten dat ze de stembiljetten gewoon kunnen weggooien.

Onthoud dat wanneer een persoon een stembiljet invult, het niet de eenvoudige taak is om gewoon een kandidaat te kiezen, de envelop te verzegelen en vervolgens te verzenden. Je moet de juiste envelop hebben. Je moet vragen beantwoorden aan de buitenkant van de envelop. Je moet de juiste verzendkosten hebben. Je moet al deze informatie hebben. In veel staten moet er een getuige of een notaris zijn, wat niet eenvoudig is. De mail-in-stembiljetten in veel staten worden niet portvrij betaald. Dit is een groot probleem, omdat Ohio bijvoorbeeld een klein vierkant heeft waar staat: “Zet je stempel hier.” Nou, die envelop heeft twee postzegels nodig. Maar als je naar de envelop zou kijken, zouden de meeste mensen aannemen dat het maar één postzegel is.

Het lijdt geen twijfel dat Republikeinen het veel beter doen met stemmen per post dan de Democraten. Republikeinen zijn beter met stemmen via mail omdat meer van hen het doen. Ervaring heeft dus een praktisch voordeel. Uiteindelijk zouden er dinsdag geen persoonlijke stemmingen en verkiezingen in Wisconsin mogen zijn geweest. Zoiets doen is krankzinnig. Er moeten andere en betere manieren zijn om te stemmen, vooral gezien het coronavirus. Deze oplossingen omvatten vroeg persoonlijk stemmen en verbeterd stemmen per mail.

In Hollywood is er bijvoorbeeld drive-up-stemming waarbij een persoon zijn auto niet hoeft te verlaten. Er moeten ook drop-off boxes zijn en andere manieren om een ​​stembiljet te krijgen, anders dan te wachten op een kaart die een persoon misschien nooit zal zien of krijgen. De Republikeinen gebruiken dit trucje waar stemmen per post een slechte zaak is – als het de Democraten ten goede komt. Vergeet niet dat de Republikeinen daadwerkelijk meer stemmen via mail-in gebruiken en dat ze de Democraten verslaan die het gebruiken.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump de verschrikkelijke

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat de coronaviruspandemie geen noodsituatie is die voldoende is om het stemmen in Wisconsin uit te stellen en dat mensen niet meer tijd mogen krijgen om hun stembiljetten te mailen. Voor een redelijke waarnemer heeft het besluit van de rechtbank geen zin en brengt het de kiezers in gevaar. Wat was hier de echte motivatie?

De basislogica is dat er vijf Republikeinen in het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn die de andere rechters kunnen vertellen: ‘Schroef je! Zaak gesloten!’

Hier is hun echte argument: “We zijn Republikeinen. Dit is wat we willen. Periode.”

Bedenk wat er enkele weken geleden is gebeurd. Mike DeWine, de Republikeinse gouverneur van Ohio, wilde niet dat de stemming zou plaatsvinden. De Democraten klaagden hem aan om hem te dwingen de hoofdverkiezingen te houden. Als gouverneur zei hij: “Schroef je. Ik houd de verkiezingen niet.” Hij sloot het af.

Als de Republikeinen besluiten de verkiezingen uit te stellen of niet te houden, is dat prima bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. De Democraten konden niet eens met de rechtbank worden gehoord over wat DeWine in Ohio deed. Maar toen de Republikeinen een vertraging in Wisconsin wilden stoppen, kwam het Hooggerechtshof tussenbeide.

Het grote geheel: waarom gebeurt dit allemaal? Waar gaat dit gevecht eigenlijk over? De Republikeinen geven niet om Bernie Sanders versus Joe Biden. Dat is een opgelost probleem, het is voorbij. De Republikeinen kregen een aanval in Wisconsin omdat het echte probleem het Hooggerechtshof van de staat Wisconsin is.

De Republikeinse wetgever heeft gestemd dat de staat 232.000 kiezers moet verwijderen, die volgens hen zijn verplaatst. Dat klopt natuurlijk niet. Die kiezers zijn niet verhuisd. De meeste mensen op die lijst zijn nooit ergens naartoe verhuisd. Ze zijn niet uit hun provincie verhuisd. De gouverneur en luitenant-gouverneur zijn democraten en die kiezers zullen ze niet zuiveren. De Republikeinen gingen vervolgens naar de rechtbank om de Democraten te dwingen die kiezers niet in aanmerking te laten komen. Dinsdag waren ook de algemene verkiezingen voor het Hooggerechtshof van Wisconsin. Dat was het echte probleem.

Het Hooggerechtshof van Wisconsin wordt gecontroleerd door de Republikeinen en de Democraten probeerden het van hen af ​​te pakken. Met de beslissing over het coronavirus en de mail-in-stembiljetten, is de controle van de Republikeinse Partij over het Hooggerechtshof van Wisconsin niet opgesloten. De Republikeinen zullen in staat zijn om een ​​kwart miljoen mensen van de stemlijsten te verwijderen – kiezers die eerder de Democraten.

Donald Trump zou Wisconsin in 2016 met 22.000 stemmen hebben gewonnen. Nu zal het aantal 10 keer worden verwijderd door Republikeinen. Dat geeft Donald Trump in 2020 de staat Wisconsin. Dat is waar de controverse en de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof eigenlijk over gaan.

Dit maakt allemaal deel uit van een veel grotere strategie waarbij Republikeinen verkiezingen vervalsen. In stedelijke en overwegend zwarte en bruine gebieden van Wisconsin waren er bijna geen stemmachines. Mensen stonden in lange rijen te wachten en riskeerden hun leven vanwege de coronavirus pandemie.  

In landelijke gebieden van Wisconsin, waar het virus nog niet echt is aangeslagen, wordt er persoonlijk gestemd. Republikeinen sturen vaker hun stembiljetten dan democraten en daarom hebben ze al gestemd. Landelijke gebieden zijn ook niet zo druk bij de peilingen. Dat maakt het veiliger. Opiniepeilers zijn ouder en lopen een hoog risico. Ze zijn ook niet roekeloos. Er was een probleem om voldoende stembureaus en arbeiders voor Milwaukee te krijgen. Hierdoor is het aantal stembureaus teruggebracht van 180 naar drie.

Omdat veel mensen geen auto hebben, is het zelfs gevaarlijk om tijdens het coronavirus naar de stembus te gaan in meer bevolkte stedelijke gebieden. En er is ook het risico om met het openbaar vervoer door te gaan. De verkiezingen van dinsdag werden door de Republikeinen volledig opgelost. Het was een grap van een verkiezing. De Republikeinen waren er dol op. Ze willen het stemmen per mail niet uitbreiden.

Let bij mail-in-stemmen op hoe Trump klaagde over de voorstellen van de Democraten. Hij klaagde niet over het stemmen per post in het algemeen. Hij veroordeelde met name de voorstellen van de Democraten voor stemmen per post. Trump weet dat de Republikeinen door het mail-in-stemplan van de Democraten, indien ingesteld, zullen worden uitgeroeid.

De Democraten willen dat stemmen via mail echt werkt, en ze willen de vroegtijdige stemming verlengen tot een periode van drie weken. Dat omvat ook avondstemming. Als het publiek op verschillende tijdstippen mag stemmen, wordt het gemakkelijker om op veilige afstand te blijven tijdens de coronavirusepidemie. Stemmen is veel veiliger. Wat de Democraten willen implementeren over stemmen per mail en andere dergelijke veranderingen is uitstekend.

Maar als er in de meeste staten wordt gestemd via mail-in, kan Donald Trump niet verliezen. Het mail-in-stemsysteem zoals het bestaat, zal de overwinning van Trump en de Republikeinse Partij bijna garanderen. Mail-in stemmen is een ramp voor de Democraten en het is altijd een totale ramp geweest.

Maar Trump heeft één ding goed: als elke in aanmerking komende Amerikaanse stem dan zijn de Republikeinen genaaid.

Als de Democraten echter weten dat ze vanwege het coronavirus in 2020 naar een verkiezing per post gaan, dan kunnen ze het proces verbeteren en hebben ze ook tijd om het publiek voor te lichten over dit nieuwe en betere systeem.

Er is een hopeloos naïef en in veel opzichten zielig verhaal dat door te veel journalisten en andere politieke waarnemers wordt verspreid dat elk gesprek over Donald Trump die de presidentsverkiezingen van 2020 annuleert, op de een of andere manier belachelijk is, dat zoiets niet kan gebeuren in de Verenigde Staten. Maar veel van zulke mensen hebben geen enkele geloofwaardigheid, aangezien ze ook zeiden dat Donald Trump onmogelijk tot president zou kunnen worden gekozen. Hoe beoordeelt u deze zorgen?

Waar we in Amerika naar op weg zijn, is niet dat Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 annuleert, maar alleen het stemrecht van het Amerikaanse volk opheft.

Donald Trump kan gewoon doen alsof er verkiezingen worden gehouden. Amerika heeft veel ervaring met zoiets. Er bestaat een enorm systeem om kiezers te zuiveren. Veel Amerikanen zullen hun stembiljetten nooit ontvangen. Stembiljetten worden nooit geteld. Ze worden ook om belachelijke redenen gediskwalificeerd.

Elke keer als er een belemmering is voor stemmen en registreren in Amerika, richt het zich op jongeren, zwarte mensen en bruine mensen. Mensen met een laag inkomen zijn het doelwit. Dit is een andere versie van Jim Crow die racistisch gescheiden kiezersonderdrukking en diefstal van stemmen tegengaat. Trump en de Republikeinen hebben veel manieren om verkiezingen te houden en te doen alsof hij legitiem is gekozen, terwijl hij dat natuurlijk niet was.

Wat zijn enkele specifieke tactieken en strategieën die de Republikeinse Partij en de agenten van Donald Trump kunnen gebruiken om hun inmenging in het stemrecht van het Amerikaanse volk te versterken – en hun stem correct te laten tellen – bij de verkiezingen van 2020?

Een onderzoek van MIT schat het verlies van mail-in-stembiljetten op 22 procent. Dat zijn 25 miljoen stembiljetten als de Verenigde Staten naar een poststemsysteem van 80 procent gaan.

De Republikeinen hoeven geen nieuwe mensen binnen te halen of de onderdrukking van hun kiezersonderdrukking op te voeren. Met het Kiescollege is het gemakkelijk om verkiezingen te stelen. Het stelen van een verkiezing is veel gemakkelijker omdat in dat systeem alles wat men hoeft te doen de “slagveldstaten” zoals Ohio, Michigan en Wisconsin is.

Plaatsen die we niet beschouwen als ‘swing states’ – bijvoorbeeld North Carolina en Georgia – worden stilaan een ‘minderheid’. De Republikeinen weten dat ze in Georgië in moeilijkheden verkeren. Hoe houden ze de controle over het zuiden? Ze manipuleren de stemming door zuiveringen, gerrymandering, trucs met mail-in stemmen en andere technieken. De Republikeinen hebben veel manieren om te voorkomen dat mensen hun stem tellen. Nogmaals, als de Democraten het systeem vaststellen, kunnen ze de impact van de inmenging van de Republikeinse Partij verminderen en er zo voor zorgen dat de stemmen ter ondersteuning van de Democratische Partij volledig worden meegeteld.

Wat is de rol van de pandemie van het coronavirus bij de presidentsverkiezingen van 2020?

Het coronavirus stemt op Donald Trump. Als persoonlijk stemmen vereist is en het coronavirus aanwezig is in die gemeenschap, zullen mensen bang zijn.

Er kan een aanhoudende angst zijn voor het coronavirus, ook al is het “officieel” verdwenen omdat niemand Donald Trump en zijn regering vertrouwt. Die angst voor het coronavirus zal de stedelijke stemming voor de Democraten enorm schaden. Als dat gebeurt, wint Trump opnieuw in 2020. Als de Verenigde Staten doorgaan met het mail-in-systeem dat het momenteel heeft, dan wint Donald Trump opnieuw in 2020. Het coronavirus stemt op Donald Trump. Zo simpel is het. De stemming komt niet eens in de buurt.Lees ook:  Omtzigtgate: Debat over formatieblunder: komt de onderste steen boven?

Comments

comments