Terroristen, militanten en criminele bendes sluiten zich aan bij de strijd tegen het coronavirus

Terroristen, militanten en criminele bendes sluiten zich aan bij de strijd tegen het coronavirus

12 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De favela’s van Rio de Janeiro zijn een giftige mix van krappe vertrekken, weinig of geen gezondheidsdiensten en weinig schoon water voor de bewoners om hun handen te wassen.

In deze omstandigheden die rijp zijn voor de verspreiding van het coronavirus, moet de Braziliaanse nationale regering nog een avondklok opleggen – maar de criminele bendes die de favela ‘s regeren, hebben dat wel.

Bendeleden rijden rond in hun gemeenschap en zeggen tegen bewoners : “We leggen een avondklok op omdat niemand dit serieus neemt. Wie op straat aan het rotzooien is of gaat wandelen, krijgt een correctie en dient als voorbeeld. ”

Dit uitgaansverbod maakt deel uit van een groeiend fenomeen over de hele wereld, waar criminele bendes, opstandelingen en terroristische groeperingen zich inzetten voor de pandemie.

Wat zijn ze aan het doen?

In Libanon heeft de militante groepering Hezbollah 1.500 artsen, 3.000 verpleegsters en paramedici en 20.000 meer activisten gemobiliseerd om het coronavirus te bestrijden.

” Het is een echte oorlog die we moeten confronteren met de mentaliteit van een krijger”, zei Sayyed Hashem Safieddine, het hoofd van de uitvoerende raad van Hezbollah, tegen een verslaggever van Reuters. De groep heeft ziekenhuizen, waar het gratis testen en behandeling biedt voor COVID-19. Het verhuurt ook hotels voor gebruik als quarantainevoorziening.

In Afghanistan heeft de Taliban video’s over desinfectie verspreid en zijn strijders gemobiliseerd om gezichtsmaskers en zeep uit te delen. Libische rebellen hebben een avondklok ingesteld van 18.00 uur tot 06.00 uur in een poging de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hamas, een islamistische groepering die de Gazastrook in Israël regeert, bouwt twee enorme quarantainevoorzieningen. Een recente editie van een door de Islamitische Staat verspreide nieuwsbrief bevat een aantal richtlijnen om de ziekte aan te pakken.

rio

Overvolle straten in de favela’s van Rio de Janeiro zijn een vruchtbare bodem voor de verspreiding van ziekten. AP Foto / Silvia Izquierdo

Waarom kan het ze schelen?

Als geleerde van het gedrag van gewapende groepen zijn de acties van al deze organisaties verre van verrassend. In veel landen regeren criminele bendes, opstandelingen en terroristische groeperingen gebieden waar de macht van de centrale overheid zwak of niet aanwezig is.

Sommige van deze groepen bieden al sociale diensten , zoals medische zorg, onderwijs en een georganiseerde manier om geschillen op te lossen – analoog aan een rudimentair rechtssysteem.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Bill Gates en de WHO zijn ze te vertrouwen?

Een zwakke pandemische reactie van een formele regering biedt de gewelddadige groep de mogelijkheid om legitimiteit te verdienen in de ogen van het publiek. Gewelddadige groepen ondernemen vaak acties om legitimiteit te verwerven om steun te krijgen van burgers die onder hun heerschappij leven, evenals potentiële supporters in het buitenland. Sommige groepen maken vlaggen en valuta’s en hun reactie op het coronavirus zou een strategie kunnen zijn die past bij dit soort inspanningen.

Zelfs als een gewelddadige organisatie niet op zoek is naar formele macht , hangt het af van de burgerbevolking , die vaak betalingen en informatie ontvangt in ruil voor bescherming tegen rivaliserende krachten. Als de burgers lijden, kan de steun van groepen afnemen of verdwijnen, dus proberen gewelddadige organisaties de burgers te beschermen tegen eigenbelang.

Een andere mogelijke reden voor de inspanningen van deze groepen zou kunnen zijn dat veel van hen actief zijn in gebieden waar hun familie en vrienden wonen – en daarom willen ze natuurlijk hun mensen helpen veilig en gezond te houden.

hamas

Hamas-functionarissen in de Gazastrook bouwen twee quarantainevoorzieningen als onderdeel van de voorbereidingen om de pandemie van het coronavirus te bestrijden. AP Photo / Khalil Hamra

Hoe werkt het?

Hoewel gebieden die door gewelddadige groepen worden geregeerd mogelijk buiten het bereik van de regering liggen, liggen ze wel binnen het bereik van het coronavirus. En de potentiële verspreiding van het virus vereist een reactie die onbevooroordeeld is door perceptie van wie het recht heeft om een ​​bepaalde populatie te regeren. Om de meeste levens te redden, moeten sektarische en politieke verdeeldheid opzij worden gezet om te werken met elke groep die de capaciteit en de bereidheid heeft om het virus te stoppen.

Humanitaire organisaties zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen hebben een lange geschiedenis in het werken met gewelddadige groepen en zien hen als noodzakelijke partners voor hulp om burgers te bereiken die onder hun controle leven.

De Taliban heeft, samen met andere gewelddadige organisaties, een officieel beleid dat de hulporganisaties verplicht zich te registreren, maar hen in staat stelt op het Taliban-grondgebied te opereren. Een Taliban-woordvoerder beloofde onlangs dat “als, God verhoede, de uitbraak plaatsvindt in een gebied waar we de situatie beheersen, dan kunnen we stoppen met vechten in dat gebied.” De groep heeft ook veiligheidsgaranties aangeboden aan elke hulporganisatie die slachtoffers van het virus wil helpen of de verspreiding ervan wil stoppen.

Maar relaties tussen humanitaire organisaties en gewelddadige groepen kunnen beladen zijn, waaronder regeringen die de toegang van humanitaire groepen tot rebellengebied blokkeren , militanten die hulpverleners niet beschermen en het feit dat gewelddadige organisaties niet altijd hulp gebruiken zoals ze beloven.

Ondanks deze uitdagingen onderstreept het feit dat zoveel gewelddadige groepen mobiliseren om hun mensen tegen deze ziekte te beschermen, de ernst van de dreiging – en de urgentie van samenwerking tussen regeringen, humanitaire organisaties en gewelddadige groepen , vooral in gebieden waar geen normale overheidsdiensten bestaan. .Lees ook:  Volgens de federale overheid in de VS was dit jaar 19 miljoen hectare landbouwgrond niet beplant met gewassen

Comments

comments