Duizenden gevangenen en gedetineerde migranten zijn vroeg in heel Europa vrijgelaten vanwege het coronavirus

Duizenden gevangenen en gedetineerde migranten zijn vroeg in heel Europa vrijgelaten vanwege het coronavirus

13 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De oproepen van de Raad van Europa om zowel gevangenen als gedetineerde migranten vrij te laten, worden opgevolgd door Europese hoofdsteden

Europese landen laten vroegtijdig duizenden gevangenen en gedetineerde migranten vrij, op aanbeveling van de commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa, Dunja Mijatović.

De Raad van Europa, die 47 Europese lidstaten heeft, heeft landen in een officiële verklaring gezegd dat ze deze stap moeten zetten om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden. Volgens Mijatović moeten alle beschikbare alternatieven voor gevangenisstraffen worden gebruikt om de verspreiding van het virus te vertragen.

“Ik dring er bij alle lidstaten op aan om waar mogelijk en zonder discriminatie gebruik te maken van alle beschikbare alternatieven voor detentie”, zei Dunja Mijatović, vertegenwoordiger van de Raad van Europa.

Op 26 maart eiste Mijatovic dat alle gedetineerde migranten in heel Europa zouden worden vrijgelaten, en schreef dat deze faciliteiten “slechte kansen bieden voor sociale afstand en andere maatregelen ter bescherming tegen COVID-19-infectie”.

“Ik roep alle lidstaten van de Raad van Europa op om de situatie van afgewezen asielzoekers en irreguliere migranten in immigratiedetentie te herzien en deze zo veel mogelijk vrij te laten”, schreef de commissaris.

Frankrijk en Duitsland laten duizenden gevangenen vrij

Tot dusver hebben Frankrijk en Duitsland duizenden gevangenen vrijgelaten die tegen het einde van hun gevangenisstraf zijn en die gezondheidsproblemen hebben. De Raad van Europa, een instelling die afzonderlijk van de Europese Unie opereert, heeft er echter bij de Europese landen op aangedrongen nog meer te doen, aangezien de gevangenissen hubs zijn voor het coronavirus.

“Ik dring er bij alle lidstaten op aan om waar mogelijk en zonder discriminatie gebruik te maken van alle beschikbare alternatieven voor detentie”, zei Mijatović.

Vorige maand kondigde Frankrijk aan dat het ongeveer 5.000 gevangenen zou vrijlaten. Het Franse ministerie van Justitie kondigde vervolgens aan dat op 1 april de Franse gevangenisbevolking in slechts twee weken tijd met negen procent kromp van 72.575 tot 66.309.

Ondertussen liet de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte staat van Duitsland, ongeveer 1.000 gevangenen vrij.

Veel gevangenisfaciliteiten kregen te maken met protesten van gevangenen die bang waren voor de ongebreidelde verspreiding van het virus.

Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld, weigerden ongeveer 40 gevangenen in de Zwitserse Champs-Dollon-gevangenis terug te keren naar hun cellen en eisten ze een onmiddellijke vrijlating uit de gevangenis vanwege het risico van de coronavirusinfectie.

Het detentiecentrum voor migranten heeft ook geweld boven het coronavirus gezien. In Duitsland, nadat een migrant positief was getest op coronavirus in het asielcentrum van Suhl, leidde dit tot massale rellen nadat migranten probeerden te ontsnappen uit een opgelegde quarantaine . Toen de politie tussenbeide kwam, dreigden migranten het asielcentrum in brand te steken, gebruikten ze een kind als menselijk schild en gooiden ze voorwerpen naar agenten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De verraden generatie

Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat sommige gevangenen met vroege vrijlating naar het land kunnen reizen. Hoewel het land zich heeft teruggetrokken uit de EU, volgt het momenteel nog steeds het terugtrekkingsakkoord van de EU, dat EU-burgers in staat stelt naar het VK te reizen en daar tot eind 2020 vrij te werken.

“Individuen kunnen de toegang tot het VK worden geweigerd als ze een echte, aanwezige en voldoende ernstige bedreiging vormen. Dit omvat EER-onderdanen (Europese Economische Ruimte) die in een EU-lidstaat vervroegd zijn vrijgelaten. Aanvragers van de EUSS (EU-schikkingsregeling) kunnen ook vóór het einde van de overgangsperiode worden geweigerd wegens ernstige of aanhoudende criminaliteit ”, aldus de Britse Home Office-woordvoerder.

Het vrijlaten van gevangenissen is echter ook een onderwerp in het VK, waarbij het land dat uit voorzorg komt, uit voorzorg ongeveer 4.000 gevangenen met een laag risico zal vrijlaten. Gevangenen, die minder dan twee maanden van hun straf over hebben, zullen worden vrijgelaten en door het ministerie van Justitie worden gecontroleerd met een elektronische tag.

“Dit is een situatie zonder weerga, want als het coronavirus in onze gevangenissen aanslaat, kan de NHS overweldigd raken en meer levens in gevaar brengen”, legt minister van Justitie Robert Buckland uit.

Degenen die zijn veroordeeld voor gewelddadige of seksuele misdrijven, komen echter niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Ook worden gedetineerde migranten in Europa vrijgelaten

Een aantal landen heeft tijdens de coronaviruscrisis gedetineerde migranten vrijgelaten, onder meer die voor deportatie.

Een eerder rapport van Remix News toonde aan hoe de Raad van Europa ook de massale vrijlating van migranten heeft bevorderd, ondanks het feit dat landen geen echte oplossing hebben voor de plaats waar ze moeten worden overgebracht en dat er weinig middelen zijn om vrijgelaten migranten zonder documentatie te volgen.

In België werden 300 illegale migranten zonder documentatie vrijgelaten na bezorgdheid in de detentiecentra voor migranten dat de richtlijnen voor sociale afstand niet konden worden gevolgd vanwege overbevolking. The Brussels Times schrijft over het dilemma waarmee autoriteiten die voor dergelijke maatregelen kiezen:

In zulke gevallen worden de sans-papiers, zoals ze bekend zijn, niet met geweld op een vlucht naar hun thuisland geplaatst, maar mogen ze gewoon de voordeur van het detentiecentrum verlaten.

Het is te verwachten dat velen in clandestien zullen verdwijnen. Omdat ze zonder papieren zijn, zal het vanaf nu moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om ze op te sporen.

Het is onduidelijk of deze migranten eerst worden getest op coronavirus voordat ze worden vrijgegeven.

Het VK heeft vorige maand 350 migranten vrijgelaten vanwege zorgen over het coronavirus. De actie lijkt politici te hebben aangemoedigd om de vrijlating van 730 extra migranten om immigratieredenen te eisen, waarbij 30 Britse parlementsleden om hun vrijlating hebben verzocht.

Volgens de Europese Raad voor vluchtelingen en ballingen heeft Spanje tijdens de coronaviruscrisis ook “onherroepelijke migrantengevangenen” vrijgelaten, waaronder een gedetineerde uit Colombia .Lees ook:  de racistische coup van Bolivia probeert weerstand in bloed te verdrinken

Comments

comments