Jean-Claude Juncker dringt aan op ‘duidelijke taal’ op de staatsgreep van Hongarije

Jean-Claude Juncker dringt aan op ‘duidelijke taal’ op de staatsgreep van Hongarije

13 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De EU had “een spade een spade” moeten noemen in een krachtiger antwoord op de actie van Hongarije om de regeringsbevoegdheden te vergroten, zei voormalig voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker, die zich ook richtte op onvoldoende solidariteit tussen noord en zuid over de coronaviruscrisis.

Juncker sprak in POLITICO’s Playbook in Brussel en bekritiseerde de lakse reactie van de EU op de stemming in het Hongaarse parlement, zodat de regering van premier Viktor Orbán per decreet zonder tijdslimiet kon regeren .

“We zijn er niet in geslaagd het Oost-Westconflict op te lossen, omdat de Hongaren buiten een redelijke zone handelen”, zei Juncker. “Ik dacht bij mezelf dat nu de nieuwe wetgeving in Hongarije in werking is getreden, de regeringen en de [Europese] Commissie een spade een spade zullen noemen”, maar noch zijn opvolger als Commissievoorzitter Ursula von der Leyen,  noch EU-regeringen hebben  expliciet opgeroepen Boedapest toen ze hun bezorgdheid uitten over de gevolgen van coronavirusmaatregelen voor de rechtsstaat.

Het benoemen van Hongarije ‘zou geen onmiddellijk effect hebben gehad, maar het zou de loop van de frontlinies duidelijker hebben gemaakt’, zei Juncker. ‘Als het gaat om de norm voor de rechtsstaat, is het niet slap, maar eenvoudige taal die telt . ‘

“Nu hebben we het Noord-Zuid-conflict zonder enige noodzaak weer oplaaien” –  Jean-Claude Juncker

De Commissie van Juncker had verschillende botsingen met Boedapest over kwesties betreffende de rechtsstaat. Het Parlement heeft in september 2018 een zogenaamde artikel 7-procedure tegen het land ingeleid , omdat het vreesde dat de regering van Orbán in strijd was met de kernwaarden van de EU.

En de voormalige Commissievoorzitter zelf verwelkomde Orbán ooit als “dictator” op een EU-bijeenkomst in 2015, hoewel hij later suggereerde dat het een privé-grap was en dat hij de Hongaarse premier beschouwde als een “held”.

Lees ook:  Exit Rutte-III, de EU en de VN!

Ondertussen zijn er verdeeldheid ontstaan ​​tussen de Noord- en Zuid-Europese landen over de reactie van het blok op de economische gevolgen van de pandemie.

“De manier waarop de Nederlandse minister van Financiën zich in de richting van Italië uitsprak, voedt opnieuw het conflict tussen Noord en Zuid”, zei Juncker, verwijzend naar Wopke Hoekstra vorige maand naar verluidt de EU opriep om te onderzoeken waarom sommige landen niet over de financiële buffers beschikten om de economische schok beter het hoofd te bieden. “Nu hebben we het Noord-Zuid-conflict zonder enige noodzaak weer oplaaien”, zei Juncker en voegde eraan toe: “We hebben niets geleerd.”

Juncker weigerde te speculeren over de vraag of de omvang van het  door de EU-ministers van Financiën overeengekomen coronapakket  voldoende is, en zei dat hij liever “wachtte tot het stof was neergedaald”. Maar een akkoord “over een relatief ambitieus pakket na moeilijke pogingen om samen te komen”, zei hij, “kan alleen maar worden toegejuicht.” Weer een andere mislukking ‘zou een tegenslag voor de Europese gedachte zijn geweest’.

Juncker zei dat hij nu een “veel hogere” EU-begroting voor 2021-2027 verwacht, die volgens hem het juiste instrument is om het hoofd te bieden aan de economische gevolgen. “Het is nu dringend nodig dat de Europese begroting wordt verhoogd … We hebben een begroting nodig die de uitdagingen van de toekomst aankan.”

Corona-obligaties – een gezamenlijk schuldinstrument dat alle EU-lidstaten zouden garanderen – “zijn geen antwoord op de huidige crisis”, aangezien het “maanden zou duren” om zich voor te bereiden om ze te gebruiken, zei Juncker. Maar hij voegde eraan toe dat hij in principe niet tegen het idee was. ‘Ik ben er gewoon tegen om te doen alsof er geen ander antwoord op de crisis is dan corona-obligaties. Maar men moet vasthouden aan het idee. Het is geen gek idee. Het is duidelijk dat het instrument nodig zal zijn “in een toekomstige crisis zoals de huidige.

Juncker prees ook de snelheid waarmee de EU reageerde op de pandemie en de rol van zijn opvolger bij het opstellen van de reactie.

“In een paar weken is er veel bereikt. Besluiten werden binnen een maand genomen ”, zei Juncker, verwijzend naar lockdown-maatregelen die in maart in de hele EU werden ingevoerd. ‘Dat was een snelle reactie … daarvoor kritiek op von der Leyen hebben is goedkoop. Ze doet het goed. ‘

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Bereid u voor op aanstaande banksteun betaald door de JAWEL belastingbetaler

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  'DE EURO IS UITGEWERKT' DE MAKER VAN DE VALUTA ZEGT DAT HET BINNENKORT ZAL INSTORTEN EN DE EU ZAL VERNIETIGEN
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments