Verspreiding van het coronavirus in de Belmarsh-gevangenis brengt de doodstraf naar de vrije meningsuiting

Verspreiding van het coronavirus in de Belmarsh-gevangenis brengt de doodstraf naar de vrije meningsuiting

13 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Te midden van de Covid-19-pandemie, terwijl de wereld tot stilstand komt, gaat de vervolging van WikiLeaks- uitgever Julian Assange door. Tijdens de hoorzitting van 7 april oordeelde rechter Vanessa Baraitser dat de uitleveringshoorzitting van Julian Assange in mei zou worden hervat, zoals eerder gepland, ondanks de wereldwijde verspreiding van het coronavirus en dat er indien nodig in juli nog een hoorzitting zou plaatsvinden.

Het effect van de Covid-19-uitbraak was merkbaar in de ongebruikelijk lege rechtszaal. Er  waren naar verluidt  vijf journalisten op afstand van de raadsbankjes en vijf supporters in de galerie, waarbij alle advocaten inbelden. Assange – die alleen wordt vastgehouden voor het uitleveringsverzoek van de VS in de streng beveiligde Belmarsh-gevangenis in Zuidoost-Londen – was niet aanwezig in persoon of via videolink.

@MartySilk on Twitter

Attendees at @wikileaks founder Julian Assange’s hearing: – Defence and US govt lawyers all dialling in – Julian Assange is not here in person or on videolink – Five journalists here (sitting at the counsel’s benches) – Five supporters in the gallery #WikiLeaks #Assange

Deepa Govindarajan Driver, een van de vijf leden van het publiek in het gerechtsgebouw, deelde later   haar verhaal: dat zij en verschillende anderen een rechtbankfunctionaris hoorden zeggen dat Assange “onwel” was en daarom niet in staat was om de hoorzitting bij te wonen.


Advocaat voor defensie Edward Fitzgerald QC, die via een telefoonverbinding sprak, betoogde dat het tweede deel van de hoorzitting van Assange, die vanaf 18 mei drie weken op de lijst staat, zou moeten worden uitgesteld tot september, aangezien beperkingen ten gevolge van coronavirus het voor zijn cliënt moeilijk maken om een ​​eerlijke hoorzitting te houden op de eerdere datum. Fitzgerald sprak over de uitdagingen van zijn juridische team om toegang te krijgen tot Assange vanwege de Covid-19-pandemie.

Coronavirus in gevangenissen 

De dreiging van het coronavirus treft iedereen zonder onderscheid. Op de voorafgaande zondagavond overspoelde Groot-Brittannië Groot-Brittannië toen premier Boris Johnson  op de  intensive care werd geplaatst nadat hij was opgenomen voor coronavirusgerelateerde ademhalingsmoeilijkheden. Omdat er geen ruimte is voor sociale afstand en meerdere mensen in één cel worden geplaatst, zijn gevangenissen met name het epicentrum van het virus geworden. In het VK zijn er nu 88 gevangenen en 15 personeelsleden die  positief hebben getest  op Covid-19. Naar verluidt zijn onlangs twee Pentonville Prison-medewerkers  overleden .

Lees ook:  CNN onbetrouwbare media kliek: 40 weerleggingen aan CNN's beschuldigingen op Assange

In reactie op de pandemie van het coronavirus kondigde het Britse ministerie van Justitie aan dat het zich voorbereidt op de vrijlating van duizenden gevangenen met een laag risico in Engeland en Wales. Toch werd Assange uitgesloten van deze tijdelijke release. Australian Associated Press  bevestigde  met het ministerie van Justitie dat Assange, die in voorlopige hechtenis wordt genomen, niet in aanmerking komt voor een vroege vrijlating uit de gevangenis met andere gevangenen omdat hij geen straf uitzit.

Uit een lijst van gevangenen van Belmarsh, verkregen door journalist Matt Kennard, mede-oprichter van  Declassified UK,  bleek dat  Assange een van de slechts twee gevangenen was van de 800 in de Londense Belmarsh maximaal beveiligde gevangenis die vastgehouden worden wegens schending van de borgtochtvoorwaarden (20 procent van de gevangenen zijn moordenaars) , met bijna tweederde van de geweldplegers).

Uit onderzoek van  Declassified UK  bleek ook   dat de slechte omstandigheden in de gevangenis van Belmarsh onvoldoende voorzorgsmaatregelen tegen infectie bieden, met name in een tandheelkundige instelling die herhaaldelijk is bekritiseerd door gevangenisinspecteurs. Het rapport gaf aan dat Assange, die ernstige gebitsproblemen heeft samen met een longaandoening, door dergelijke onveilige gevangenisomstandigheden een groot risico loopt om aan coronavirus te worden blootgesteld.

Ziekte van onrecht 

Als gevolg van deze gezondheid betreft, Assange’s advocaten  maakte  een noodsituatie borgtochttoepassing twee weken geleden voor zijn tijdelijke vrijlating. Op 25 maart Rechter Vanessa Baraitser, die weigerde om de procedure van het Amerikaanse verzoek tot uitlevering op dinsdag uitstellen,  verwierp  de borgtochttoepassing, waarin staat dat “geen gevallen van Covid-9 te zijn bevestigd in HMS Belmarsh.”

Na de wraakzuchtige uitspraak van de rechter merkte voormalig presidentskandidaat van de Groene Partij Dr. Jill Stein  op : “Assange loopt een groot risico in de Britse gevangenis. Zelfs vóór  # Covid_19 eisten bijna 200 @ Doctors4Assange om zijn vrijlating vanwege een gezondheidsnoodsituatie. Als geweldloze gevangene in afwachting van zijn proces moet hij op borgtocht worden vrijgelaten. Als hij sterft, waarom is dit dan niet het met voorbedachten rade vermoorden van een politieke gevangene? ‘

Dr. Jill Stein🌻 on Twitter

Assange is at dire risk in UK prison. Even before #Covid_19 nearly 200 @Doctors4Assange called for his release due to health emergency. As a nonviolent prisoner awaiting trial he should be released on bail. If he dies, how is this not premeditated killing of a political prisoner? https://t.co/3I3JkulANk

Nu de Britse staat de gevangenen geen medische zorg en veiligheid biedt, en het vaak bestraffende en wrede beleid, is de ziekte van minachting voor het menselijk leven en de rechtsstaat nu pandemie geworden. Van mediaorganisaties tot gevangenissen en rechtbanken, verdorvenheid heeft elk aspect van onze samenleving besmet. Terwijl corruptie van het systeem de crisis van de westerse liberale democratie aangeeft, wordt de morele moed van het geïnformeerde publiek het enige tegengif voor het virus van onrecht dat het hart van de democratie begint te verstikken.

Antivirus van besmettelijke moed 

Lees ook:  OPINIE EN ANALYSE Stem niet voor een psychopaat: tirannie door toedoen van een psychopathische regering

Als reactie op het nietsdoen en de medische verwaarlozing van de regering is er een netwerk van verzet ontstaan. De Commissie ter bescherming van journalisten (CPJ)  heeft  namens 250 journalisten achter de tralies een petitie gelanceerd waarin de autoriteiten worden opgeroepen om politieke gevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk te bevrijden. Meer dan 28.000 mensen  hebben nu  de petitie ondertekend waarin ze er bij de Britse regering op aandringen Julian Assange vrij te laten uit de Belmarsh-gevangenis voordat Covid-19 zich verder verspreidt. Parlementsleden  wordt verzocht  actie te ondernemen.

Donderdag hebben parlementariërs uit het geboorteland van Assange, Australië,  op  Britse ambtenaren aangedrongen om Assange vrij te laten in huisarrest. In een brief aan Bob Neill, voorzitter van de UK Commons Justice Committee, en Robert Buckland, de Britse Lord Chancellor en staatssecretaris van Justitie, betoogden een paar Australische parlementsleden, Andrew Wilkie en George Christenson, dat Assange, die een geweldloos voorarrest gevangene zonder voorgeschiedenis van schade aan de gemeenschap, is “niet veroordeeld en heeft dus recht op het vermoeden van onschuld”. Ze benadrukten ook dat artsen hebben gewaarschuwd dat Assange “een hoog risico loopt te sterven” als hij Covid-19 oploopt.

Assange is aangeklaagd wegens 17 tellingen onder de Amerikaanse spionagewet met betrekking tot  WikiLeaks ‘  publicaties uit 2010-11 over Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan, beschamende Amerikaanse diplomatieke details en martelingen in de Guantanamo Bay-gevangenis. Zondag 5 april  was  het 10 jaar geleden dat  WikiLeaks  de video ‘Collateral Murder’ publiceerde, waarin oorlogsmisdaden en moord op onschuldige burgers, waaronder twee journalisten van Reuters, aan het licht kwamen.

Lees ook:  Assange Uitlevering: Procedure tot nu toe

Op donderdag merkte Assange’s vriend en onafhankelijke videojournalist Vaughan Smith   op sociale media op dat Assange hem een ​​dag eerder uit de Belmarsh-gevangenis had gebeld en hem vertelde dat “zijn opsluiting in de tijd van Covid 19 zijn leven bedreigt.” Smith schrijft:

‘Julian zit nu elke dag 23 1/2 uur alleen in een cel. Hij krijgt een half uur beweging en dat is in een tuin vol met andere gevangenen. Met meer dan 150 Belmarsh-gevangenispersoneel dat zichzelf isoleert, functioneert de gevangenis nauwelijks ”.

In de noodsituatie Covid-19 wordt de vervolging van Julian Assange steeds agressiever. Coronavirus heeft Belmarsh nu getroffen. Er wordt  beweerd  dat er nu vier gevallen van coronavirus zijn onder gevangenen, waarvan er één  is overleden . Nu is de dreiging van de uitlevering aan de VS, waar hij tot 175 jaar gevangenisstraf zou kunnen worden veroordeeld, een dreigend risico voor zijn leven geworden. Onder de dreiging van een dodelijk virus wordt Assange steeds weerloos en krijgt het idee van een vrije pers de doodstraf. Alleen door de moed van iedereen om op te staan ​​tegen onderdrukking die nu besmettelijk wordt, kunnen we onze democratie verdedigen en het leven van deze gevangengenomen journalist redden.Comments

comments