Gisteren werden joden gedemoniseerd wegens het verspreiden van ziekten. Tegenwoordig zijn het moslims

Gisteren werden joden gedemoniseerd wegens het verspreiden van ziekten. Tegenwoordig zijn het moslims

14 april 2020 0 Door Indignatie redactie

In landen als India en Israël worden moslims tot zondebok gemaakt voor de verspreiding van Covid-19.

Toen de Zwarte Pest Europa in het midden van de 14e eeuw teisterde en ongeveer 50 procent van de geïnfecteerden en een derde van de bevolking van het continent destijds doodde, deden geruchten de ronde dat het Joodse volk putten vergiftigde om de ziekte te verspreiden. 

Het leidde uiteindelijk tot de slachting van duizenden Joden in verschillende golven van antisemitische pogroms, waardoor hele overwegend Joodse dorpen werden weggevaagd.

Zeshonderd jaar later, NSDAP van Adolf Hitler gekenmerkt tyfus als de Joodse plaag, dat de reden voor het ontluizen baden, een werd ” camouflage voor de gaskamers. “

‘Als er grote epidemieën zijn, worden mensen bang’, vertelde Martin J. Blaser, historicus en hoogleraar geneeskunde en microbiologie aan de Rutgers University, aan The Jewish News . ‘Ze willen vaak de een of andere indringer of vreemdeling de schuld geven. Het is vooral met de joden gebeurd.’

In het tijdperk van een virale pandemie, met name Covid-19, hebben moslims de joden vervangen als ‘s werelds meest zondebokige religieuze minderheid. Het is een duidelijke demonstratie van hoe antisemitisme en islamofobie onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven, en benadrukt ook hoe de coronaviruscrisis niet alleen een gezondheidsprobleem is, maar ook een existentiële bedreiging voor de sociale cohesie, aangezien het wordt bewapend om langdurige haat te verergeren – maar vooral tegen moslims.

Vrijwel overal waar je vervolgde moslimminderheden vindt, zie je Covid-19-gerelateerde samenzweringen en nepnieuwsverhalen die worden bewapend om hun vervolging te bevorderen, wat het geval was in Israël, India, Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

In Israël legt de regering van Netanyahu de basis om de Palestijnen de schuld te geven voor de verspreiding van Covid-19 door het virus te associëren met overwegend islamitische Palestijnse Israëlische burgers, en hij zei dat in een recente toespraak en vertelde een delegatie van artsen dat ” helaas instructies worden in de Arabische sector niet strikt nageleefd. “

‘Ik vraag de medewerking van alle Arabische staatsburgers van Israël. Ik vraag u, omwille van u en omwille van onze gedeelde toekomst, alstublieft de bevelen op te volgen, [anders] zullen veel mensen sterven en deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen met uw hulp ‘, zei de Israëlische premier.

Dit was Netanyahu’s subtiele manier om een ​​dreigende catastrofe op de Palestijnse Israëlische burgers te brengen door ze voor te stellen, en alleen zij zouden verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Joods-Israëlische burgers. Het is een naakte poging om zijn regering vrij te stellen van alle fouten of misstappen in het geval dat de Covid-19-crisis meetbaar erger wordt.

Elders in de wereld krijgen moslims al de schuld van de verspreiding van het coronavirus – en het is niet verwonderlijk dat het gewelddadige en dodelijke gevolgen heeft.

In India werd een 22-jarige moslimman uit New Delhi op zondag gelyncht en wreed mishandeld nadat een meute hindoegedachten hem valselijk had beschuldigd van samenzwering om het coronavirus in zijn geboortedorp te verspreiden. 

Afgelopen dinsdag werd een jonge moslimman in Jharkhand doodgeslagen nadat een menigte hem en twee van zijn vrienden, die hun verwondingen overleefden, beschuldigde van spugen op oppervlakken om Covid-19 onder hindoes te verspreiden.

Deze aanvallen vonden niet plaats in een vacuüm, maar binnen de context van een goed georkestreerde en verfijnde campagne van pro-regerings Hindoe-nationalisten om moslims de schuld te geven voor de verspreiding van het virus. Deze bewering van een gecoördineerde campagne wordt ondersteund door een onderzoek uitgevoerd door Voyager Infosec, een digitaal laboratorium in New Delhi, dat meer dan 30.000 video’s heeft geïdentificeerd die gericht zijn op moslims op het sociale mediaplatform TikTok.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Gratis biertje bij vaccinatie

Toen tien Indonesische staatsburgers op 19 maart positief testten op het virus – ongeveer tien dagen na het bijwonen van een jaarlijkse bijeenkomst van de Tablighi Jamaat, een islamitische missionaire beweging – grepen hindoe-nationalistische groepen en individuen het moment aan als een kans om moslims ten onrechte alleen verantwoordelijk te houden voor het verspreiden van het dodelijke virus door het hele land. 

Hashtags zoals #CoronaJihad en #BioJihad werden vrijwel onmiddellijk gedeeld op sociale mediaplatforms, honderdduizenden keren.

In de afgelopen week zijn tientallen video’s en nepverhalen die beweren dat moslims Covid-19 verspreiden, viraal gegaan en vertaald naar tientallen miljoenen views, waaronder; Moslimman spuugt op fruit om corona te verspreiden , moslims ontkennen hindoe-rantsoenen in Karachi , moslimarbeider in restaurant spuugt in voedsel om coronavirus te verspreiden, en moslims niezen samen om corona te verspreiden . 

Deze nepverhalen doen wat hun makers bedoeld zijn: aanzetten tot geweld en discriminatie tegen moslims, waarvan zij hopen dat het het leven voor aanhangers van het islamitische geloof zo ondraaglijk maakt dat ze geen andere keus hebben dan uiteindelijk zelf deporteren. 

“Het elimineren van de grijze zone van co-existentie ” tussen moslims en niet-moslims is het doel geworden van alle extremistische ideologische groepen, inclusief ISIS (Daesh) en extreemrechts in Europa.

In het Verenigd Koninkrijk onderzoekt de Britse antiterrorismepolitie extreemrechtse groepen die ervan worden beschuldigd de coronaviruscrisis te hebben gebruikt om het anti-moslimgevoel aan te wakkeren, nadat tientallen incidenten waren geregistreerd door Tell Mama, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde groep ter bestrijding van haatmisdrijven.

“Deze extremisten gebruiken het coronavirus om hun alomtegenwoordige boodschap over te brengen dat de moslimgemeenschappen op de een of andere manier de schuld krijgen van de verspreiding van het virus”, vertelde Iman Atta, directeur van Tell Mama, aan Arab News . “Het zijn vooral recidivisten – personen waarvan al bekend is dat ze anti-moslimopvattingen hebben – die dit herhaaldelijk zien als een manier om onrust en spanning in de gemeenschap te veroorzaken.”

Vorige week deelde Tommy Robinson, de voormalige leider van de English Defense League die zijn faam heeft opgebouwd op het gebied van anti-moslim onverdraagzaamheid, een video over Telegram die vermeende moslims in de stad Birmingham elkaar ontmoetten in een “geheime moskee” in weerwil van hun verblijf – orders thuis, met de conclusie dat de religieuze minderheid op de een of andere manier van plan is de Britse samenleving te saboteren door het virus te verspreiden. De video is volgens The Guardian meer dan 10.000 keer gedeeld .

De onmiskenbare waarheid is echter: geen enkele moslim heeft zich ooit ergens in een moskee verstopt, gespuugd of geniesd om het coronavirus te verspreiden. Wat ook waar is, is dat zondebok ‘ongewenste groepen’ een hoofdbestanddeel van pandemieën is geweest. 

Waar de meesten een crisis zien, zien anderen, vooral de onverdraagzame, een kans en die mag niet verloren gaan. Het demonstreren van een reeds veranderde culturele, religieuze of etnische groep blijft een krachtig wapen voor degenen die profiteren van angst en onzekerheid.

Hoewel de doelen van crisis tot crisis kunnen veranderen, blijven de racistische en xenofobe tropen constant. Gisteren werden het Joodse volk gedemoniseerd wegens het verspreiden van ziekten. Tegenwoordig zijn het moslims.Lees ook:  De repressie van China van Hong Kong en de Oeigoerse moslims

Comments

comments