COVID-19 en wereldwijde veiligheidsparadigma’s

COVID-19 en wereldwijde veiligheidsparadigma’s

15 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De wereldwijde veiligheidsparadigma’s zijn dramatisch veranderd als gevolg van de pandemie van het Coronavirus. Politici, sociale commentatoren en denkers discussiëren actief over wat nu de grootste bedreiging voor de mensheid is geworden, en overtreft zelfs het terrorisme in termen van de wereldwijde bezorgdheid die het heeft veroorzaakt.

De mensheid heeft eeuwenlang oorlogen en pandemieën overleefd, zij het soms tegen verschrikkelijke kosten. Maar hoe slecht de zaken ook zijn gekomen, uiteindelijk is er een balans hersteld en onderhouden. Het lijdt geen twijfel dat de Covid-19-crisis ook zal eindigen, ondanks hoe moeilijk het voor velen van ons al is om zich voor te stellen. Op dit moment bereiden regeringen zich niet alleen voor op het beheersen van de Covid-19-crisis, maar ook op de geopolitieke, economische, technologische, sociologische, culturele en demografische hervormingssequenties van het post-Covid-19-tijdperk.

Op 20 januari 2018 verklaarde de voormalige Amerikaanse minister van Defensie James Mattis dat “de strijd tegen het terrorisme nu is vervangen door de concurrentie van de grootmachten”, met de nadruk op vermeende bedreigingen voor de Verenigde Staten vanuit Rusland en China. In 2018 ging de wereld een nieuwe fase in. Tijdens de kortstondige unipolaire wereldorde (het Washington Consensus-tijdperk) na de Koude Oorlog verklaarden de Verenigde Staten de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme (GWOT) als reactie op de aanslagen van 11 september, waarbij ze de tragedie gebruikten om hun eigen imperialistische doelstellingen en belangen te bevorderen . Het nieuwe paradigma was bedoeld om de mondiale geopolitiek te hervormen door een kunstmatige terroristische dreiging te creëren die door de Verenigde Staten en hun naaste bondgenoten zelf zou worden gecreëerd, waardoor bankroet zou gaan en chaos zou ontstaan ​​in Afghanistan, Irak, Libië en Syrië. De GWOT is teruggebracht van een geopolitiek paradigma naar een strategisch / tactisch paradigma: het is een actief instrument geworden in voortdurende proxy-oorlogen van wereldmachten. Tegenwoordig wordt de geopolitieke wereld in de eerste plaats gevormd rond de rivaliteit tussen de VS, China en de VS en Rusland, die een grote verscheidenheid aan dynamiek kent.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  #FvD #Baudet Thierry Baudet is een grote leugen zo simpel is dat!!

Sommigen zijn van mening dat de Covid-19-pandemie niet significant genoeg is om het mondiale geopolitieke paradigma te beïnvloeden of alleen te veranderen. De wereld heeft altijd met pandemieën te maken gehad: de Spaanse griep was tijdens het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog uitgebroken, maar had geen invloed op de geopolitieke afloop van het conflict. Covid-19 daarentegen zal ongetwijfeld het wereldwijde economische en politieke paradigma radicaal veranderen. Het neoliberale kapitalistische systeem moet worden vervangen door de keynesiaanse statistische en populistische economische modellen. De strijd tegen de burgerlijke onrust tijdens de komende recessies en economische crises zal een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van nieuwe interne veiligheidsparadigma’s. Het leger zal waarschijnlijk moeten worden ingezet om de stabiliteit in veel landen te waarborgen. Op 31 januari 2020

Grote veranderingen komen over het algemeen traag als we naar dingen op geopolitieke schaal kijken. Zo heeft de huidige Amerikaanse regering $ 2 biljoen gedumpt op haar markt om te proberen de instortende dienstensector te redden. Ondertussen heeft president Donald Trump de Nationale Garde ingezet om de orde op sommige gebieden te handhaven. Ondanks dat de huidige economische crisis erger lijkt te worden dan de Grote Depressie van 1929, blijven de VS druk uitoefenen op Iran en Venezuela, nieuwe sanctierondes opleggen en carrier-groepen inzetten in de Arabische en Caraïbische Zee. Ondanks het risico dat de pandemie groeit en quarantaines en uitgaansverboden over de hele wereld worden uitgeroepen, heeft de NAVO de militaire oefeningen van de Defender EUROPE 20 nog steeds niet geannuleerd. Dit alles toont aan dat ondanks de pandemie de geopolitieke prioriteiten niet zijn veranderd.Lees ook:  Gemeenten zien enorme tekorten, terwijl EU miljarden eist van NL

Comments

comments