De duisternis van Trump: blanke suprematie, christelijk nationalisme en het coronavirus

De duisternis van Trump: blanke suprematie, christelijk nationalisme en het coronavirus

15 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Deze pandemie heeft het ergste naar buiten gebracht in Trump – en in zijn meest racistische en fanatieke volgelingen

Crisis is een kans. Dit geldt in het bijzonder voor “globaal rechts” en zijn raciale autoritairen, samen met andere blanke neofascisten, tijdens de coronaviruspandemie. President Donald Trump is de de facto leider van die beweging.

Ze gebruiken deze crisis om terrorisme en andere vormen van politiek geweld aan te gaan – samen met andere, diepere machinaties – om hun doel, het ondermijnen van de multiraciale, pluralistische democratie, te bevorderen.

Ejeris Dixon schrijft bij Truthout en vat dit samen:

Fascistische en autoritaire regeringen exploiteren, versnellen of creëren vaak crises om hun macht te vergroten en hun agenda’s te bevorderen.

Hier is het fascistische nood-playbook:

  • Gebruik de noodsituatie om burgerlijke vrijheden te beperken – met name rechten met betrekking tot beweging, protest, persvrijheid, recht op een proces en vrijheid van samenkomst;
  • Gebruik de noodsituatie om overheidsinstellingen op te schorten, de macht te consolideren, institutionele checks and balances te verminderen en de toegang tot verkiezingen en andere vormen van participatief bestuur te verminderen;
  • Een gevoel van angst en individuele hulpeloosheid bevorderen, vooral in relatie tot de staat, om de verontwaardiging te verminderen en een cultuur te creëren waarin mensen instemmen met de macht van de fascistische staat;
  • Vervang democratische instellingen door autocratische instellingen en gebruik de noodsituatie als rechtvaardiging;
  • Creëer zondebokken voor de noodsituatie, zoals immigranten, gekleurde mensen, gehandicapten, etnische en religieuze minderheden, om de publieke aandacht af te leiden van het falen van de staat en het verlies van burgerlijke vrijheden.

Deze stappen worden momenteel uitgevoerd.

Dit werd grotendeels genegeerd door de reguliere nieuwsmedia te midden van het tumult van de pandemie van het coronavirus, blanke neofascisten en andere rechtsextremisten zijn onlangs betrapt bij het plannen van of het plegen van politiek geweld en andere misdaden.

Vorige maand was een blanke supremacist van plan een ziekenhuis in Kansas City te bombarderen waar coronaviruspatiënten werden behandeld. Hij is doodgeschoten door FBI-agenten die hem wilde arresteren.

Online hebben verschillende blanke supremacisten en rechtsextremisten plannen gemaakt over hoe ze het coronavirus kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken – onder meer door politiek geweld.

Naar verluidt hebben sommige blanke supremacisten online strategieën ontwikkeld om het coronavirus te gebruiken als biologisch wapen om niet-blanken, joden, moslims en andere doelgroepen te infecteren en te doden.

Deze plots weerspiegelen een opkomend tij van blanke supremacist en ander rechtse geweld tijdens het tijdperk van Trump. Om te zeggen: het Southern Poverty Law Centre meldt een groei van 50 procent in het aantal blanke nationalistische groepen van 2017 tot 2019.

Witte suprematie kan niet worden opgevat als een ideologie en een reeks gedragingen die alleen worden beoefend door kleine groepen blanken in Amerika en over de hele wereld. Het is veel ingewikkelder dan dat.

Zoals herhaaldelijk wordt aangetoond door politicologen, sociaal-psychologen, historici en andere sociale wetenschappers, staan ​​blanke suprematie en blank nationalisme centraal in het Trump-fenomeen, dat de Republikeinse Partij, de rechtse nieuwsmedia en hun collectieve publiek effectief heeft veroverd. De pandemie van het coronavirus heeft die kracht niet weggenomen. In plaats daarvan heeft het virus het op veel manieren versterkt.

Zo zijn zwarte Amerikanen veel vaker in het ziekenhuis opgenomen en sterven ze aan het coronavirus dan andere groepen in het land. Er zijn veel factoren die deze onevenredige uitkomst verklaren.

Deze omvatten de relatie tussen stress, racisme en negatieve gezondheidsresultaten, en de geschiedenis van segregatie van raciale huisvesting en gerelateerde blootstelling aan verontreinigende stoffen en toxines. Zwarte Amerikanen zullen ook veel vaker dan blanken werken in “essentiële” banen in de openbare sector of de dienstensector, waar ze niet de luxe hebben om thuis te werken en elke dag het risico moeten lopen blootgesteld te worden aan het coronavirus.

Zwarte Amerikanen ervaren ook meer economische onzekerheid dan andere groepen. Ze hebben dus minder vaak toegang tot gezondheidszorg en blijven zeer waarschijnlijk doorwerken zelfs als ze ziek zijn vanwege een gebrek aan spaargeld en andere financiële middelen.

In plaats van te proberen deze dramatische sociale ongelijkheid – die de arbeidersklasse en de armen in het algemeen treft – te verminderen, zet het Trump-regime zijn inspanningen voort om de Affordable Care Act en aanverwante programma’s omver te werpen. Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid hebben herhaaldelijk aangetoond dat een verminderde toegang tot gezondheidszorg de pandemie van het coronavirus en de langetermijneffecten van de samenleving op de samenleving veel erger zal maken. Dit geldt vooral voor niet-blanken, arme Amerikanen en arbeiders uit de arbeidersklasse en andere groepen die vertrouwen op de Affordable Care Act.

Samen met de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, adviseert Stephen Miller ook de president over de reactie van de regering op de pandemie van het coronavirus. Geen van beide mannen is op afstand gekwalificeerd om medisch of wetenschappelijk advies te geven over de pandemie van het coronavirus. Miller is echter een unapologetische blanke supremacist die het meest verantwoordelijk is voor de wreedheid van het Trump-regime tegen niet-blanke mensen in het algemeen en de obsessieve focus op niet-blanke migranten, immigranten en vluchtelingen in het bijzonder.

De coronavirus pandemie is slechts een andere vector voor de wreedheid van Miller.

Zoals gemeld door burgerlijke vrijheden en mensenrechtenorganisaties zoals de ACLU, brengt het coronavirus de levens van mensen die in de concentratiekampen en andere detentiecentra van Trump worden vastgehouden in gevaar  . De ICE-handhavers van Trump gebruiken de pandemie ook als een kans om niet-blanke immigrantengemeenschappen verder te terroriseren door aanvallen uit te voeren wanneer zoveel mensen thuis opgesloten zijn en daarom gemakkelijker te richten.

Gemotiveerd door racisme en nativisme, blijft het Trump-regime het coronavirus de schuld geven van China en verwijst het naar een wereldwijde pandemie als de ‘Chinese griep’ en, althans privé, ‘Kung-griep’. Aziaten en Aziatisch-Amerikanen zijn onlangs het doelwit geweest van haatmisdrijven en andere vormen van racistisch geweld.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het enorm belangrijke OPCW-schandaal blijft zich ontvouwen. Dit is waarom niemand erover praat

Trump blijft obsederen over zijn geliefde racistische muur langs de grens tussen de VS en Mexico, alsof het op een of andere manier zou kunnen voorkomen dat het coronavirus de Verenigde Staten binnenkomt. Feiten doen er niet toe voor de epistemologie van blanke suprematie: het coronavirus werd vanuit China en Europa naar de Verenigde Staten gebracht , zeker niet over de Rio Grande.

Witte suprematie is niet alleen een kwestie van raciaal ongelijksoortige beleidsresultaten of het gedrag van individuele blanke racisten. 

Witte suprematie en witheid moeten ook worden opgevat als een verzameling culturele scripts, die verhalen die individuen en samenlevingen zichzelf vertellen over menselijke waarde en ‘normale’ sociale hiërarchieën.

In dat script is de coronaviruspandemie een crisis waarin witheid en “blanke” mensen worden belegerd en Donald Trump een religieuze en politieke redder is.

De volgers van Trump worden niet echt bedreigd door het coronavirus – althans, ze denken van niet. Voor hen is het coronavirus een metafoor of representatie van een algemene raciale paranoia over een land dat volgens hen in gevaar is door veranderende demografie. Het coronavirus wordt ook gezien als een oplegging van de “vrijheid” van blanke mensen in de vorm van “grote regering” en “politieke correctheid” – codewoorden beladen met raciale wrok en vijandigheid jegens “elites” – en als een bedreiging voor het voortdurende wit voorrecht. 

Witte christelijke conservatieven zijn de trouwste supporters van Trump. Hij geniet onder hen een steunniveau van 99 procent . Dit is de definitie van een sekte.

Zoals de publieke opinie en ander onderzoek aantoont, delen veel rechtse evangelicalen het racisme en de vijandigheid van Trump tegenover niet-blanke mensen – vooral immigranten en migranten. Deze christelijke nationalisten (of ze dat label nu omarmen of niet), zijn bezeten van een diepe angst om ‘hun Amerika’ te verliezen aan niet-blanke mensen, liberalen en progressieven, feministen, homo’s en lesbiennes en andere groepen die ze als inferieur of gevaarlijk beschouwen of beide . 

In totaal beschouwd biedt de coronavirus pandemie een kans voor zulke christelijke nationalisten en hun medereizigers om hun macht te laten gelden tegen de seculiere samenleving en de multiraciale democratie.

Jared Yates Sexton schrijft in de New Republic en legt dit  in huiveringwekkende, krachtige termen uit:

Vanuit de diepte van deze paranoïde omlijsting is Donald Trump naar voren gekomen als een religieuze figuur, de belichaming van de versmelting van tegenstellingen waarop de Cult of the Shining City was gebaseerd….

Zelfs nu de pandemie van het coronavirus toeneemt, worden er vreemde memes en berichten gepost in witte identiteit, evangelische kringen, waarvan de wortels terug te voeren zijn op [Jerry] Falwell en de Zuidelijke christelijke ideologie. Ze zien Trump als standvastig tegen duistere, kwade krachten. Ze zien de pandemie als een plaag van God. Een teken van de eindtijd.

En net als andere apocalyptische sekten zijn deze ware gelovigen niet bang voor massale dood. Ze zijn meer dan klaar om de deuren opnieuw te openen en de komende dagen te laten komen. Als ze de beurs omhoog zien tikken, zien ze de hand van een racistische, Amerikaanse God. Het behalen van punten door de Dow Jones is een bewijs van Zijn gunst. Ze zullen het aantal geïnfecteerde en stervende mensen ook zien groeien en zien hoe het testament van een wereld wordt rechtgezet.

In een column in de New York Times van 2018 beschreef Katherine Stewart de rol van christelijk rechts  in de autoritaire beweging van Trump:

We kopen nog steeds de lijn dat christelijk rechts slechts een belangengroep is die werkt om haar waarden te beschermen…. Dit is niet het religieuze recht waarvan we dachten dat we het wisten. De christelijke nationalistische beweging van vandaag is in de kern autoritair, paranoïde en patriarchaal. Ze voeren geen cultuuroorlog. Ze maken een directe aanval op de democratie zelf. Ze willen het allemaal. En in Mr. Trump hebben ze een man gevonden die niet alleen hun doel dient, maar ook hun verlangen naar een bepaald soort politiek leiderschap bevredigt.

Tijdens een recent telefoongesprek ging Stewart hierop in: ‘Voor veel van de blanke leden van christelijk rechts is het meer een ingebeelde witte beweging, of een soort van cultureel witte beweging, dan een specifiek racistisch witte beweging. verbindt het idee van ‘Amerika’ met specifieke culturele en religieuze identiteiten. Dit creëert voor hen een fictief verleden waarin Amerika zogenaamd volledig christelijk en volledig blank was. ‘

Afgelopen zondag was het Pasen. Op die belangrijkste tijd voor christelijke gelovigen kozen sommige rechtse evangelicalen ervoor om hun loyaliteit aan Donald Trump te tonen, in plaats van hun geloof in Jezus Christus.

Veel Trump-vriendelijke voorgangers  kozen ervoor om een ​​verbod op de volksgezondheid te negeren dat was ontworpen om overdracht van het coronavirus te voorkomen, en hielden kerkdiensten met veel lof voor de Grote Leider.

Door de omhelzing van Donald Trump en zijn neofascistische regime heeft christelijk rechts de basisprincipes van zijn geloof als vrijgevigheid, naastenliefde en nederigheid verworpen, evenals het diepgaande christelijke ethos om hulp en troost te bieden aan de meest kwetsbaren. 

Er is hier natuurlijk een geschiedenis. Witte zuidelijke baptisten waren in grote lijnen tegen de burgerrechtenbeweging in Amerika. Veel christelijke denominaties verdedigden en legitimeerden daarvoor de slavernij, het imperialisme en het kolonistenkolonisme. Het witte christendom heeft nooit bestaan, afgezien van de wereldwijde kleurenlijn, maar is eerder diep betrokken bij het creëren en in stand houden ervan.

Aangezien de huidige Republikeinse Partij de grootste blanke identiteitsorganisatie van onze natie (en misschien wel de wereld) is, werd haar verbintenis met het blanke christelijke rechts overdreven bepaald door langdurige gedeelde politieke waarden, belangen en doelen.

In zijn autobiografie ‘Said I Was not Gonna Tell Nobody: The Making of a Black Theologian’ uit 2018 beschreef godsdienstwetenschapper en filosoof James Cone de vereniging van blanke suprematie en de blanke kerk:

Witte suprematie is Amerika’s erfzonde en bevrijding is de bijbelse centrale boodschap. Elke theologie in Amerika die er niet in slaagt blanke suprematie aan te pakken en Gods bevrijding van zwarte mensen van dat kwaad is geen christelijke theologie maar een theologie van de antichrist….

[White supremacy] is de antichrist in Amerika omdat het tientallen miljoenen zwarte lichamen en geesten in de moderne wereld heeft gedood en verminkt. Het heeft ook genocide gepleegd tegen de inheemse bevolking van dit land. Als dat niet demonisch is, weet ik niet wat … [en] het wordt gevonden in elk aspect van het Amerikaanse leven, met name kerken, seminaries en theologie.

Uiteindelijk zal Donald Trump zijn volgelingen geen redding bieden. Net als andere fascisten en autoritairen is hij alleen in staat tot vernietiging. De reactie van Trump op de coronaviruspandemie in Amerika is een voorbeeld van zijn destructieve krachten.

Net zoals blanke suprematie de hele samenleving (inclusief blanke mensen) schaadt, bieden Donald Trump en zijn beweging geen verlossing of redding aan zijn veronderstelde christelijke volgelingen. Alleen duisternis. Alleen de dood.Lees ook:  Een basis voor corrupte regeringen: 5G draadloze technologie implementeren tegen de wensen van uw bevolking

Comments

comments