Het coronavirus versterkt islamofoben – maar legt de idiotie van islamofobie bloot

Het coronavirus versterkt islamofoben – maar legt de idiotie van islamofobie bloot

15 april 2020 0 Door Indignatie redactie

ALS ANTISEMITISME de oudste haat ter wereld is, is islamofobie misschien wel de raarste ter wereld.

Hoe anders te verklaren dat een pandemie van wereldwijde en historische proporties, een nieuw coronavirus dat mensen in bijna elk land en elk gebied op aarde infecteert, door extreemrechts is bewapend om … de islam en moslims aan te vallen?

Neem India, waar de verspreiding van het virus door aanhangers van de extreemrechtse BJP-regering een ‘ corona jihad ‘ wordt genoemd; ze beweren dat de pandemie een samenzwering van moslims is om hindoes te infecteren en te vergiftigen. De regering zelf heeft ongeveer een derde van de bevestigde gevallen van Covid-19 in India de schuld gegeven van een bijeenkomst in Delhi door een conservatieve islamitische zendingsgroep genaamd de Tablighi Jamaat; een BJP-minister noemde het een ‘ Talibani-misdaad’ . Zoals The Guardian meldt“Moslims hebben hun bedrijven in heel India geboycot, vrijwilligers die rantsoenen genaamd ‘coronavirus-terroristen’ uitdelen en anderen beschuldigd van spugen in voedsel en het infecteren van watervoorraden met het virus. Er zijn posters verschenen die verhinderen dat moslims bepaalde buurten binnenkomen in staten die zo ver uit elkaar liggen als Delhi, Karnataka, Telangana en Madhya Pradesh. ” Er zijn zelfs berichten dat Indiase moslims worden aangevallen, geslagen en gelyncht.

Gedroegen leden van de Tablighi Jamaat roekeloos? Ja. Dragen alle 200 miljoen moslims in India verantwoordelijkheid voor hun gedrag? Nee. ‘Vrijwel van de ene op de andere dag’, schreef onderzoeksjournaliste Rana Ayyub in de Washington Post , ‘werden moslims de enige boosdoeners die verantwoordelijk waren voor de verspreiding van het coronavirus in India.’

Maar het zijn niet alleen hindoe-nationalistische politici of bendes. De respectabele pers van het land heeft zich ook aangesloten. De links georiënteerde krant The Hindu publiceerde een cartoon waarin de wereld wordt gegijzeld door het coronavirus – met het virus zelf afgebeeld met kleding die geassocieerd wordt met moslims. (De krant verontschuldigde zich later voor zijn ” volkomen onbedoelde ” beslissing om de crisis te koppelen aan moslimterroristen en verving deze door een neutraler beeld.)

Ladeeda Farzana on Twitter

The Hindu” news paper displays a cartoon of Corona virus with Muslim attire. What does this indicate. Are not these blood thirsty mainstreams done with Muslim hatredness? Condemn #Islamophobia

De 24-uursnieuwskanaalzender India Today voerde een undercoveronderzoek uit naar zogenaamde madrasa-hotspots  waar het virus naar verluidt wordt verspreid, en plaatste ook een afbeelding van het aantal aan Tablighi Jamaat gekoppelde gevallen boven een afbeelding van een moslimgebed. ‘Dit is geen journalistiek, dit is hatelijke handel’, reageerde linkse activist Kavita Krishnan in een virale video . ‘De geschiedenis zal je herinneren, de geschiedenis zal je beoordelen.’

Ze heeft gelijk. In mijn thuisland, het VK, heeft de antiterrorismepolitie “onderzoek gedaan naar extreemrechtse groepen die ervan worden beschuldigd de coronaviruscrisis te hebben gebruikt om het anti-moslimgevoel op te wekken”, aldus een recent rapport in The Guardian.

Deze groepen zijn bijgestaan ​​door vooraanstaande extreemrechtse persoonlijkheden, zoals de voormalige radioschok Jatie Katie Hopkins, die suggereerde dat de Britse politie elke moslim die in het openbaar aan het bidden was fysiek moest aanvallen, en de oprichter van de Engelse Defensie League, Tommy Robinson, die naar verluidt een video deelde Britse moslims wonen gebeden bij in een ‘geheime moskee’ – een video die later door lokale wetshandhavers wordt ontmaskerd en ontslagen.

Tell Mama, een organisatie die in het VK anti-moslimhaatmisdrijven controleert, heeft talloze voorbeelden gedocumenteerd van Britse moslims die de afgelopen weken zijn lastiggevallen, waaronder een hijabdragende moslimvrouw in Zuid-Londen die zei dat ze werd benaderd door een man die ‘werd in haar gezicht ‘om naar haar te hoesten en beweerde dat hij het coronavirus had, terwijl hij ook racistisch misbruik naar haar smeet.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Kabinet… of criminele organisatie?

Nogmaals, net als in India, zijn het niet alleen extreemrechtse figuren die de pandemie gebruiken om de vlammen van anti-moslim onverdraagzaamheid aan te wakkeren, maar ook reguliere media. In een tweet op 23 maart promootte The Economist een verhaal over de Malediven door te verklaren dat “de komst van covid-19 werd verwacht. De verspreiding van de radicale islam was meer een verrassing. ‘

Todd Green on Twitter

Continue to look for ways that some media outlets instrumentalize #COVIDー19 to heighten #Islamophobia. Thanks to @Rowaida_Abdel for grabbing this screenshot before @TheEconomist took down the story and the tweet.

Het tijdschrift heeft de tweet inmiddels verwijderd, maar niet het verhaal zelf .

Ondertussen spraakmakende journalisten in het VK . en Frankrijk heeft geprobeerd de komende ramadanmaand te gebruiken om angst aan te jagen over moslims in het Westen die de richtlijnen voor sociale afstand overtreden en het virus verspreiden. Er zijn echter geen aanwijzingen dat moslims in het VK of Frankrijk voorstander zijn van het versoepelen van de richtlijnen of van plan zijn om moskeeën te openen, in weerwil van hen. (En voor de goede orde, het was een christen, geen moslim, vrouw die CNN vertelde dat ze de richtlijnen voor sociale afstanden zou tarten en zou proberen een religieuze bijeenkomst bij te wonen omdat ze door heilig bloed werd beschermd!)

Ook hier in de Verenigde Staten mobiliseert extreemrechts het coronavirus en probeert het uit te buiten om haat en geweld te verspreiden. In maart verwondde de FBI dodelijk Timothy Wilson, een anti-regerings-extremist, die van plan was een ziekenhuis in Kansas te bombarderen ‘ dat kritieke zorg verleende tijdens de huidige coronaviruspandemie .’ Hij was eerder van plan geweest om onder andere ” islamitische centra ” aan te vallen .

Hij was geen ‘eenzame wolf’. Homeland Security-functionarissen in New Jersey zeggen dat neonazistische groeperingen hun aanhangers hebben aangemoedigd ‘in paniek te raken terwijl mensen sociaal isolement beoefenen tijdens de uitbraak van Covid-19, waaronder het afvuren van vuurwapens in steden en het plaatsen van kogelgaten in autoruiten’.

Net als in het VK en India kunnen dergelijke groepen hulp en troost putten uit bekende conservatieve mediacijfers. ‘Denk je dat Covid-19 slecht is?’ schreef auteur en radiopresentator Neal Boortz aan zijn meer dan 200.000 volgers op Twitter. “Geef me een pauze. Wacht tot moslims in Amerika de kritische massa hebben bereikt. Je zult met veel plezier terugkijken op deze tijden. ‘

De journalist van de Los Angeles Times, Johana Bhuiyan, reageerde echter perfect op de lompe Boortz:

Johana Bhuiyan on Twitter

Sweetie everyone’s already washing their hands five+ times a day, covering their face, not shaking hands + avoiding bars. Not only are we already here, you’re all Muslim. Salam brother. https://t.co/m6MDbyRrWs

Hier is de grote ironie: terwijl anti-moslim fanatici hebben geprobeerd het coronavirus te gebruiken om moslims te besmeuren en te demoniseren, heeft de pandemie zelf de belachelijkheid van anti-moslim onverdraagzaamheid aan het licht gebracht.

De Franse en Oostenrijkse regering hebben in 2011 en 2017 respectievelijk gezichtsmaskers verboden als een manier om het dragen van de islamitische gezichtssluier, de nikab, aan te pakken en te criminaliseren. Tegenwoordig roept de Nationale Academie voor Geneeskunde van Frankrijk op tot het verplicht maken van maskers voor iedereen die zijn huis verlaat tijdens de afsluiting, terwijl de Oostenrijkse regering het dragen van gezichtsmaskers verplicht heeft gesteld voor iedereen die een supermarkt of supermarkt binnengaat.

In 2018 drong de Deense regering erop aan nieuwe burgers de hand te schudden bij hun naturalisatieceremonie – een beweging die, zoals de New York Times destijds opmerkte, “gericht was op moslims die op religieuze gronden weigeren leden van het andere geslacht aan te raken. “

Je zou dus kunnen aannemen dat de Denen die verplichte handdruk nu hadden laten vallen, toch? Fout. Volgens de Times “heeft de regering in Denemarken burgemeesters gevraagd naturalisatieceremonies op te schorten … zonder uitzondering op de handdruk voor degenen die burger willen worden.”

We kunnen het Covid-19-virus de komende maanden misschien verslaan, maar het zal veel langer duren om de ziekte die islamofobie is te verslaan.Lees ook:  Schotse regering razend na “OK om blank te zijn”-stickers

Comments

comments