Amerikaanse politiek zonder Sanders

Amerikaanse politiek zonder Sanders

16 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Het besluit van senator  Bernie Sanders  om zich terug te trekken uit de democratische presidentiële wedstrijd is een klap voor de vooruitzichten van de democratie in Amerika.

Sinds enkele jaren, maar vooral sinds 2016, spreekt Sanders over de noodzaak van een politieke revolutie, waarmee hij bedoelt: (1) democratische instellingen en de economie nieuw leven inblazen door de rijken te belasten en de gigantische kloof tussen ongelijkheid tussen rijk en iedereen te dichten, inclusief de armen. Hij zou de inkomsten gebruiken om de miljardairs te belasten voor openbare werken die leefbaar loon betalen en miljoenen Amerikanen in dienst nemen om de afbrokkelende infrastructuur van het land weer op te bouwen en klimaatverandering te bestrijden; en (2) milieubescherming en onderwijs reorganiseren en versterken, gezondheidszorg bieden aan alle Amerikanen, en zien dat werknemers veiligheid en gezondheid hadden.

Deze hervormingen zouden de levensstandaard en gezondheid verhogen van de meeste Amerikanen die zijn achtergelaten door de huidige economie en cultuur die wordt gedomineerd door het militair-industriële complex en de miljardairs.

Sanders zou het enorme budget van het Pentagon verminderen en proberen de grootmachten samen te brengen om samen de klimaatverandering te bestrijden met de middelen die nu worden verspild bij de voorbereiding op oorlog.

Om Sanders te begrijpen, moeten we de realiteit in de Verenigde Staten begrijpen. Waarom staat Amerika in 2020 op de rand van een burgeroorlog? Dit ondanks zijn aanhoudende bazuin van een speciale status in wereldaangelegenheden en het opscheppen van uitzonderlijkheid. Waar is de breuklijn?

Het model van de Franse revolutie 

Men hoort de woorden ‘politieke revolutie’ en denkt onmiddellijk aan straatgevechten om de macht of om de regering te veranderen. Het model voor politieke verandering was de Franse revolutie van 1789.

Twee politieke en intellectuele bewegingen hebben de Franse revolutie voorbereid. De eerste was de studie van de Griekse erfenis (van wetenschap, democratie, kunst en literatuur) in de vijftiende eeuw en daarna. Die wedergeboorte van de beschaving, Renaissance, veroorzaakte een lawine van verlangens en kennis om de Grieken te imiteren. Philip Melanchthon  (1497-1569), een Duitse classicus en liefhebber van de Griekse beschaving, bleef maar zeggen: “Omarm de Grieken.”

De verlichting, een achttiende-eeuwse beweging van wetenschappers en journalisten, omarmde de wetenschap en filosofie van de Griekse beschaving. Het was het hoogtepunt van de Renaissance. De geleerde mannen van de Verlichting hadden het gehad met de tirannie van koningen, priesters en landheren. Ze hekelden religie als bijgeloof en stelden theologie gelijk aan zwarte magie. Ze kristalliseerden hun boodschap van rede, wetenschap en vrijheid in de Encyclopedia, een enorme samenvatting van kennis die in Parijs werd gepubliceerd in zeventien boekdelen van 1751 tot 1772.

De redacteuren van dit baanbrekende en prachtige werk waren de polymaths Jean Le Rond d ‘Alembert (1717-1783) en Denis Diderot (1713-1784). Onder de medewerkers waren gewaagde en geniale mannen zoals Francois-Marie Arouet (Voltaire) (1694-1778), Charles-Louis de Montesquieu (1689-1755) en Jean-Jacques Rousseau (1712-1778). Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van tirannie waren hun strijdkreet.

De Franse Revolutie was een poging om de Verlichting om te zetten in beleid en beschaving. Het is de moeder van alle moderne liberale revoluties. Gelijkheid, broederschap en vrijheid waren de doelen van de Franse revolutionairen.

Na de bestorming van de Bastille in 1789, raasden en verbrandden de boeren van Frankrijk de huizen en kastelen van vele landheren om het bewijs van hun schulden aan hen te vernietigen.

De Franse revolutie maakte momenten van opwinding door de afschaffing van oude tirannie en momenten van terreur door machtsmisbruik door sommige leiders van de revolutie door.

Is Amerika van 2020 zoals Frankrijk van 1789?

Niettemin veranderden de erfenis van de revolutie en de ideeën die dit mogelijk maakten de wereld. Mensen vertrouwden meer op zichzelf en droomden van betere tijden. Die droom heeft onze beschaving gemaakt. En ondanks de verdeeldheid en vernietigende religieuze oorlogen van de zestiende en zeventiende eeuw en de gewelddadige reactie van koningen en edelen tegen de Franse Revolutie, is het onmogelijk geweest terug te keren naar het oude regime.

Natuurlijk is Amerika in 2020 niet bepaald het monarchale Frankrijk van 1789. Er zijn echter verontrustende overeenkomsten in de feodale landbouw en weerzinwekkende ongelijkheden.

Het openen van de schitterende voedselhoorn des overvloeds van het landelijke Amerika onthult onderdrukkende politieke en ecologische omstandigheden. Net als in het achttiende-eeuwse Frankrijk is landbouwgrond in Amerika in handen van enkelen. Grote hoeveelheden gif en zware machines hebben de bovenste grond vergiftigd en verpletterd, waardoor het land een woestijn is geworden. Duizenden landarbeiders (meestal geïmporteerde slaven die te huur zijn) doen het harde werk.

Bovendien is Trump niet zo ver verwijderd van een despoot van het  oude regime .

Het is onbegrijpelijk dat Trump, een man met zoveel karaktergebreken, voornamelijk arrogantie, grofheid, hebzucht, overmoed, diepe corruptie en onwetendheid, ‘gekozen’ president van de Verenigde Staten was.

Zijn boosaardigheid kwam in de openbaarheid toen hij de existentiële dreiging van klimaatverandering ontkende en een reeks uitvoerende bevelen uitvaardigde die de toch al zwakke en kwetsbare Amerikaanse Environmental Protection Agency en de wetten van het land ter bescherming van de gezondheid van mens en milieu ontmaskeren. Toen wist ik dat Trump een tiran was.

Trump omringde zich en gaf kabinetsposten aan ‘miljardairs’, en vertelde de wereld dat Amerika een oligarchie en plutocratie was.

Het schadelijke beleid van Trump heeft niemand behaagd, behalve de Amerikaanse partij van rijkdom en macht. Dit is de “conservatieve” Republikeinse Partij, bevolkt door mannen en vrouwen die gelijkwaardig zijn aan het land en de kerkelijke oligarchen die Franse koningen in het paleis van Versailles in Parijs hielden om ze te controleren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Willen de echte bommenleggers alsjeblieft opstaan?

Het Amerika van Bernie Sanders

De andere Amerikaanse politici vormen de Democratische Partij. Ze haten Trump en de Republikeinse Partij. De spanning tussen deze twee politieke groepen voorspelt niet veel goeds voor Amerika. Ze brengen het land op de rand van een burgeroorlog.

Rijkdom en inkomensongelijkheid zijn obsceen. Ongeveer 0,1 procent van de Amerikaanse burgers bezit en regeert het land. Deze superrijke Amerikanen (miljardairs) kopen de belangrijkste televisie-, kranten- en radiomedia en politici om hun berichten te blijven herhalen en hun beleid uit te voeren.

Sanders heeft terecht de klasse van miljardair aan de kaak gesteld.

Klassenverdelingen worden scherp en vijandig tussen de overwegend blanke Republikeinse politici die worden gefinancierd door miljardairs en Democratische politici die de krimpende blanke middenklasse en de blanke, zwarte en Latijns-Amerikaanse armen vertegenwoordigen.

Sanders stemt met de Democraten, maar hij is onafhankelijk. Hij blijft herhalen dat Trump een pathologische leugenaar is die komende november koste wat kost moet worden verslagen. Meer dan enige andere democratische politicus heeft Sanders de moed gehad om de miljardairs aan de kaak te stellen voor het onrecht dat ze een groot aantal Amerikanen opleggen: miljoenen van hen leven van salaris tot salaris, meer miljoenen hebben nog steeds geen medische verzekering en een onbekend aantal (waarschijnlijk honderdduizenden) mensen zijn dakloos.

Sanders spreekt van rechtvaardigheid, gelijkheid, eerlijkheid en vrijheid. Zijn visie op Amerika is een van de universele kansen voor een beter leven voor alle Amerikanen, inclusief degenen die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen.

Op 9 april 2020 sprak Sanders vanuit zijn huis in Vermont zijn volgelingen toe en legde uit waarom hij zijn campagne opschortte:

“Samen hebben we het Amerikaanse bewustzijn getransformeerd wat voor soort natie we kunnen worden, en hebben we dit land een grote stap voorwaarts gezet in de eindeloze strijd voor economische rechtvaardigheid, sociale rechtvaardigheid, raciale rechtvaardigheid en ecologische rechtvaardigheid.…

“Als we niet geloven dat we recht hebben op gezondheidszorg als mensenrecht, zullen we nooit universele gezondheidszorg bereiken. Als we niet geloven dat we recht hebben op fatsoenlijke lonen en arbeidsvoorwaarden, zullen miljoenen van ons in armoede blijven leven. Als we niet geloven dat we recht hebben op al het onderwijs dat we nodig hebben om onze dromen waar te maken, zullen velen van ons de school verlaten met een enorme schuld of nooit het onderwijs krijgen dat we nodig hebben. Als we niet geloven dat we het recht hebben om in een wereld te leven die een schone omgeving heeft en niet wordt geteisterd door klimaatverandering, zullen we meer droogte, overstromingen, stijgende zeespiegel en een steeds onbewoonbaardere planeet blijven zien. Als we niet geloven dat we het recht hebben om te leven in een wereld van rechtvaardigheid, democratie en eerlijkheid … zullen we enorme inkomens- en vermogensongelijkheid, vooroordelen en haat blijven behouden,

“Deze huidige gruwelijke [coronavirus] -crisis waarin we ons nu bevinden, heeft voor iedereen blootgelegd om te zien hoe absurd ons huidige, op werkgevers gebaseerde ziekteverzekeringssysteem is. De huidige economische neergang die we doormaken, heeft niet alleen geleid tot een enorm banenverlies, maar heeft er ook toe geleid dat miljoenen Amerikanen hun ziektekostenverzekering hebben verloren. Terwijl Amerikanen keer op keer te horen kregen hoe geweldig ons op de werkgever gebaseerde particuliere verzekeringsstelsel is, klinken die beweringen tegenwoordig erg hol omdat een groeiend aantal werkloze werknemers worstelt met hoe ze het zich kunnen veroorloven om naar de dokter te gaan of niet failliet te gaan met een enorme ziekenhuisrekening. We zijn er altijd van overtuigd geweest dat gezondheidszorg moet worden beschouwd als een mensenrecht en niet als een uitkering voor werknemers. ”

Deze agenda van Sanders gaat terug op de nieuwe deal van president Roosevelt eind jaren dertig, begin jaren veertig, maar in wezen is het een verlichtingsagenda met een enorm potentieel om Amerika weer op het pad van de beschaving te brengen.

Maar in tegenstelling tot de periode van de Verlichting zijn er geen  filosofieën  of Encyclopedie om de hebzucht van de Darwinistische economie en de barbaarse ongelijkheid te bestrijden, terwijl voor het eerst in de geschiedenis Amerika en de wereld worden bedreigd door een catastrofale klimaatverandering.

Deze suïcidale impuls vindt inspiratie in bijgelovige religie en de propaganda van de miljardairs en hun media en academische mondstukken. Het is alsof het land en zijn elites bevroren zijn in gebed tot de mammon.

Ten tweede, met Sanders in de kou, wie gaat er strijden voor sociale en ecologische ethiek en bescherming? Wie staat er op de wereldwijde ontwapening van kernwapens, geen pesticiden en gezinslandbouw?

Alle ogen zijn nu gericht op de voormalige vice-president Joe Biden.

Sanders houdt van  Joe Biden . Hij zegt dat hij een eerlijke man is die hij vertrouwt. Sanders wil geloven dat zijn voorstellen de geest en agenda van Joe Biden zijn binnengedrongen. Hij zei dat hij er zeker van is dat Biden de studentenschuld zal kwijtraken, openbare universiteiten gratis zal maken en dat hij de leeftijd tot zestig jaar zal verlagen om lid te worden van Medicare.

Het is mogelijk dat Biden leert van Sanders. Misschien ontdekt Biden zichzelf buiten de invloed van Obama. Misschien houdt hij Sanders aan als zijn persoonlijke adviseur. En ik hoop dat de noodsituatie van de huidige pest alle twijfels heeft weggenomen die men zou kunnen hebben over de visie van Trump en zijn Republikeinse conservatieve supporters.

Trump en Republikeinen blijven apart van Amerika. Ze profiteren van het pestgeld van twee biljoen dollar, aangezien het meeste in hun schatkist terechtkomt. Ze bouwen hun persoonlijke rijkdom op en bewapenen zich om een ​​ander land te verdedigen.

Het verslaan van Trump bij de verkiezingen in november zou Biden in staat stellen om de aandacht van het land en de wereld te richten op het bestrijden van klimaatverandering. Bovendien kan het verslaan van de conservatieven en Trump het land redden van een mogelijke bloedige burgeroorlog.Lees ook:  Hoe ziet een post-Trump-Amerika eruit?

Comments

comments