Coronavirus Pandemic heeft aangetoond dat Mediterraan Europa de EU niet nodig heeft

Coronavirus Pandemic heeft aangetoond dat Mediterraan Europa de EU niet nodig heeft

16 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Door het gebrek aan bijstand van Coronavirus in Duitsland en Nederland zou het Middellandse-Zeegebied moeten overwegen de EU te verlaten

De lange geschiedenis van Duitsland om heel Europa te willen regeren, gaat terug tot beide wereldoorlogen in de 20e eeuw en misschien zelfs eerder. De Duitse politieke structuren waren van mening dat het door oorlog en verovering het continent kon domineren – dit ontbrak natuurlijk aan enig realisme. Zelfs met de nederlaag van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog verliet het deze ambitie nog steeds niet, hoewel het decennialang niet mogelijk was vanwege de Amerikaanse dominantie op het continent en het Sovjet-tegengewicht.

Duitsland speelde echter de lange wedstrijd en met de op handen zijnde ineenstorting van de Sovjet-Unie ondertekende Berlijn op 3 oktober 1990 het “4 + 2-verdrag” om het kapitalistische West-Duitsland te verenigen met het communistische Oost-Duitsland. Toen de eenwording was bereikt, zette de toenmalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl de volgende stappen voor Duitsland om Europa te domineren, de ondertekening van het Verdrag van Maastricht van 1992 dat de Europese Unie tot leven bracht en het pad opende voor de eurodollar.

Acht jaar later zei de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joska Fischer tijdens een toespraak aan de Humboldt Universiteit in Berlijn dat de Duitse en Europese eenwording twee kanten van dezelfde medaille waren, waarbij hij openlijk toegaf dat de Europese Unie onafscheidelijk is voor Duitsland. Met meer dan een kwart van de rijkdom van de eurozone in Duitse handen, lijdt het geen twijfel dat de zoektocht van Berlijn om Europa te domineren meer succes zal hebben door het westerse liberale model van open grenzen en een “gedeelde” markt dan door militaire macht en verovering. Het lijkt er nu echter op dat Duitsland de controle begint te verliezen over de dominantie die het ooit over het continent had. Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië dienden als balans voor West-Duitsland, maar dat evenwicht werd na de eenwording en vooral nu sinds de Brexit naar Duitsland gekeerd.

Groot-Brittannië komt natuurlijk voor het eerst in ons op als we denken aan de ontbinding van de Europese Unie. Hoewel Groot-Brittannië een rijk en machtig land is om te verliezen, en het ongetwijfeld een grote klap voor het pan-Europese project veroorzaakte, behield Groot-Brittannië een zekere schijn van soevereiniteit door het pond in stand te houden en de neomarkt, de eurodollar, niet over te nemen. De economische macht van Duitsland hangt ook samen met zijn politieke kracht, waarvan een van de belangrijkste drijfveren de Euro-dollar is.

De landen die worden aangeprezen als potentieel om Groot-Brittannië te volgen, zijn de drie mediterrane landen Spanje, Portugal en Griekenland. Dit is geen verrassing, aangezien dit de drie landen zijn die het meest te lijden hebben onder de wereldwijde financiële crisis in 2009 en daarna. Hoewel ze economisch en politiek zwakker zijn dan Duitsland, zijn ze ironisch genoeg de enige landen die als potentieel tegenwicht kunnen dienen tegen de Duitse dominantie van de Europese Unie.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Monsters Walk the Earth. Waarom deze drie landen de echte trojka van het kwaad zijn

Noord- en Midden-Europa zijn op de een of andere manier direct verbonden met Duitsland, terwijl de mediterrane landen een scheiding hebben in geografie, cultuur en geschiedenis. Hoewel Franse initiatieven om de Duitse dominantie in de Europese Unie te beheersen, hebben geleid tot de Europese Centrale Bank en het gemeenschappelijk landbouwbeleid, is het niet alleen mislukt, maar heeft het Duitsland ook controle over deze instellingen gegeven. Frankrijk is beperkt in zijn capaciteiten omdat het de enige grote mogendheid is die aan Duitsland grenst en een geschiedenis van directe conflicten heeft toen het Duitse nationalisme uit de hand liep en extremistisch werd.

Daarom kan samenwerking tussen mediterraan Europa de grootste uitdaging vormen voor de Duitse hegemonie in Europa. Natuurlijk is er de uitdaging dat de belangen van Spanje, Portugal en Griekenland niet identiek zijn, maar elk heeft enorm geleden onder de door Duitsland opgelegde bezuinigingen en het economisch beleid. De pandemie van het coronavirus heeft aangetoond dat Duitsland niet bereid is de lidstaten van de Europese Unie in tijden van crisis te helpen en dat het eerder en vooral zijn eigen belang dient, zoals het altijd heeft gedaan onder de illusies van de Europese eenheid.

Powerbrokers in Lissabon, Madrid en Athene moeten serieus nadenken over methoden om hun eigen soevereiniteit het beste te bereiken om hun eigen staatsbelangen te dienen in plaats van onder de heerschappij van de belangen van Berlijn te staan. De Middellandse Zee verbindt Europa, Azië en Afrika met elkaar, wat betekent dat het een uiterst strategische ruimte inneemt – veel meer strategische staten dan landen die aan Duitsland grenzen, zoals Tsjechië of Nederland. Door samen te werken om soevereiniteit te bereiken, zal het Middellandse-Zeegebied veel meer invloed uitoefenen op Duitsland, aangezien het dient als toegangspoort tot twee andere continenten.

De coronavirus pandemie heeft aangetoond dat een scheiding van Duitsland het belang van het Middellandse-Zeegebied het beste dient en heeft twee feiten belicht; Spanje werd door Duitsland genegeerd en verlaten toen de pandemie uitbrak, terwijl Griekenland, dat in het afgelopen decennium door de bezuinigingen van Duitsland en het IMF was verlamd, heeft laten zien dat het uitdagingen kan overwinnen zonder de hulp van de Europese Unie met zijn indrukwekkende behandeling van het coronavirus.

Hoewel Italië een mediterraan land is, is het onwaarschijnlijk dat ze het project van de Europese Unie willen opgeven, omdat het de ambitie heeft om ‘het Duitsland van de Middellandse Zee’ te worden. Portugal zelf wordt ook verwoest door het coronavirus, maar zijn heden en toekomst is altijd verbonden met dat van Spanje. Het vertrouwen van Griekenland in de manier waarop het de pandemie heeft aangepakt en de teleurstelling van Spanje over de Duitse hulpvraag zouden deze mediterrane landen ertoe moeten aanzetten hun toekomst in de Europese Unie serieus te overwegen en of een mediterrane samenwerking hun belangen beter zou dienen.

 

Lees ook:  Europa wel maar onze gemeentes kunnen stikken


Comments

comments