De politiek achter het coronavirus in Brazilië

De politiek achter het coronavirus in Brazilië

16 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Brazilianen proberen de uitbraak van het coronavirus te bestrijden, maar Jair Bolsonaro brengt hun leven in gevaar.

Terwijl het nieuwe coronavirus dat bekend staat als COVID-19 over de hele wereld veegt, worden landen afgesloten. Toch is de extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, onder de wereldleiders naar voren gekomen als een stem van oppositie tegen lockdowns. Bolsonaro probeert de initiatieven van het ministerie van Volksgezondheid en lokale politici, die sociale afstandsmaatregelen aanmoedigen als een manier om de verspreiding van het virus te vertragen, te verzwakken, en dringt er bij de bevolking van 212 miljoen mensen op aan de pandemie te negeren en gewoon door te gaan met hun zaken.

Op 24 maart, nadat het ministerie van Volksgezondheid 2.200 infecties en 46 doden in Brazilië had bevestigd (dit aantal is sindsdien vermenigvuldigd ), hield Bolsonaro een televisietoespraak en zei : “Ons leven moet doorgaan. Banen moeten worden behouden … we moeten, ja, weer normaal worden. ‘ In de toespraak gaf hij de media de schuld voor het verspreiden van paniek rond een ‘fantasie’ en een ‘truc’ die hij beschouwt als een ‘beetje griep of een beetje verkoudheid’, verwijzend naar COVID-19. 

Slechts enkele dagen later, in een ongekende beweging, wisten Twitter, Facebook en Instagram verschillende berichten op Bolsonaro’s officiële accounts te wissen . Zijn berichten bevatten fictieve en misleidende informatie over het coronavirus toen hij de burgers opriep om de straat op te gaan om te protesteren tegen een afsluiting.

Voorspellingen voor Brazilië

Het anti-quarantainebeleid van Bolsonaro kan de Brazilianen in gevaar brengen. Zijn onverschilligheid voor menselijk lijden en het verlies van levens is nu duidelijker dan ooit. Bolsonaro heeft tijdens zijn politieke carrière talloze opmerkingen gemaakt ter verdediging van foltering en gewelddadige dictators, en moedigde het moorddadige veiligheidsbeleid tegen arme mensen en minderheden in Brazilië aan. Maar nu, ondanks deze pandemie, overstijgen zijn onverantwoordelijke ideeën louter retoriek en bedreigen nu miljoenen levens.

Een studie van het Center for Global Infectious Disease Analysis aan het Imperial College London suggereert dat zonder preventieve maatregelen tegen het coronavirus meer dan 1 miljoen mensen in Brazilië zouden kunnen overlijden. Deze schattingen voorspellen ook dat als het land overal vroege quarantainemaatregelen neemt, het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 zou kunnen variëren van 44.000 tot 529.000, afhankelijk van hoe snel en rigide de lockdown is.

De incompetentie en onmenselijkheid van Bolsonaro leiden tot zijn isolement en groeiende impopulariteit onder kiezers. Bij een misrekening interpreteerde de president de pandemie als een kans om zijn bekrompen politieke belangen op twee manieren te bevorderen.

Ten eerste vertoont de Braziliaanse economie tekenen van een snel naderende recessie, aangezien prognoses wijzen op een negatieve bbp-groei van ongeveer 1% dit jaar. Zich bewust van het risico dat een recessie met zich meebrengt voor de populariteit en de levensduur van zijn toch al fragiele regering, wil Bolsonaro de aanstaande economische problemen de schuld geven van de autoriteiten die lokale quarantaines hebben opgelegd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  ‘Voor coronacrisis verantwoordelijke politici moeten voor vele jaren achter de tralies!’

Ten tweede zal Bolsonaro, met de onvermijdelijke verspreiding van het coronavirus in Brazilië, ook proberen zijn nationale taken te ontlopen. Hij zal de verantwoordelijkheid overdragen aan de lokale autoriteiten, aangezien de chaos het ondergefinancierde en kreupele volksgezondheidssysteem overspoelt wanneer de pandemie zijn hoogtepunt bereikt. Zelfzuchtige politieke strategieën zouden geen plaats moeten hebben in de strijd tegen het dodelijke coronavirus, maar Bolsonaro weet gewoon niet hoe hij boven zijn eigen egoïstische gemoedstoestand moet uitstijgen.

Het zwakke volksgezondheidssysteem van Brazilië

De bereidheid van Brazilië om de pandemie te bestrijden is twijfelachtig. Het aantal bedden op intensive care-afdelingen (ICU) is sinds 2009 afgenomen en vandaag telt het land ongeveer 55.000 ICU-bedden. Maar slechts de helft hiervan is bestemd voor de volksgezondheid en is ongelijk verdeeld over het hele land. Volgens Imperial College London zou Brazilië, in het beste geval bij het nemen van vroege quarantainemaatregelen, 57.000 ICU-bedden nodig hebben, maar in het geval dat op het laatste moment een afsluiting wordt gehandhaafd, zou dat cijfer omhoogschieten naar 460.000.

Het Braziliaanse volksgezondheidssysteem staat al onder druk, aangezien andere ziekten het land de afgelopen jaren hard hebben getroffen. Volgens de  Wereldgezondheidsorganisatie behoort Brazilië tot de top 30 van zwaarbelaste landen ter wereld met betrekking tot tuberculose, een bacteriële infectie die slachtoffers vatbaarder maakt voor complicaties als gevolg van COVID-19.

Om het nog erger te maken, hebben tropische ziekten, zoals dengue, Zika en chikungunya, van 2015 tot 2019 ongeveer 1,7 miljoen mensen besmet . In de eerste twee maanden van 2020 kenden sommige regio’s in Brazilië een stijging van 128% in knokkelkoortsgevallen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Zowel het coronavirus als Jair Bolsonaro duwen Brazilië naar de rand van een klif. In zijn korte verhaal uit 1842, ‘The Masque of the Red Death’, schreef de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe over Prince Prospero die het bestaan ​​van een dodelijke plaag in zijn koninkrijk negeert en in zijn kasteel een maskeradebal organiseert voor de adellijke klasse. Tijdens het feest confronteert hij een mysterieus gemaskerd individu gekleed in een rood gewaad en vraagt ​​de dodelijke figuur: “Wie durft ons te beledigen met deze godslasterlijke spot?” Prospero sterft onmiddellijk.

Net als het lot van Poe’s prins, zal Bolsonaro zijn eigen politieke ondergang onvermijdelijk vinden als hij te laat probeert COVID-19 aan te pakken. Brazilianen vechten niet alleen tegen een virus, maar ook tegen de leiderschapsstijl van een president die zijn plicht om een ​​volksgezondheidscrisis het hoofd te bieden negeert. Het enige goede nieuws in dit alles is hoe het coronavirus Brazilianen wakker maakt voor de onmiskenbare politieke realiteit die Bolsonaro verdient te worden afgezet.Lees ook:  ‘Avondklok brokkelt het maatschappelijk weefsel af: minder gezelligheid en sociale samenhang… catastrofaal!’

Comments

comments