Indignatie.nl denkt mee: Coronavirus exit-strategie: waarom ‘low risk’ millennials als eerste uit de lockdown moeten worden gehaald

Indignatie.nl denkt mee: Coronavirus exit-strategie: waarom ‘low risk’ millennials als eerste uit de lockdown moeten worden gehaald

16 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Millennials die niet bij hun ouders wonen, zouden de eerste mensen moeten zijn die zijn vrijgelaten uit de Nederlandse coronavirusvergrendeling. Dat is een idee van ons Ingnatie.nl redactie team . Het plan kan deel uitmaken van een mogelijke exitstrategie die de regering de komende weken en maanden zou kunnen uitvoeren.

We kwamen tot deze conclusie omdat mensen tussen 20 en 30 jaar statistisch gezien het veiligst zijn van COVID-19 onder de leeftijdsgroepen. Ze zijn ook financieel het zwaarst getroffen door de langdurige sluiting. Door ze weer aan het werk te krijgen, kan de economie weer op gang komen en hun eigen welvaart vergroten.

Aantal kinderen en jongeren in Nederland

Van de circa 17 miljoen Nederlanders is in 2019 bijna 4,9 miljoen jonger dan 25 jaar. Dit komt neer op circa 28 procent van de bevolking.

Hoewel de totale bevolking over de jaren gestegen is laat het aandeel kinderen en jongeren over de laatste decennia een aanzienlijke daling zien. Eind jaren zestig lag het aandeel jongeren nog rond de 45 procent. In 1998 is dit gedaald tot ruim 30 procent. Geleidelijk is het percentage 0- tot -25 jarigen nog verder afgenomen tot 28,1 procent in 2019 (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2019).

Verdeling per leeftijdsgroep

Van de jeugd is in 2019 bijna 18 procent in de leeftijd van nul tot vijf jaar, bijna 19 procent vijf tot tien jaar, bijna 20 procent 10 – 15 jaar, bijna 22 procent 15 – 20 jaar en ruim 22 procent bestaat uit jongvolwassenen van 20 – 25 jaar. In absolute aantallen: 0 – 5 jaar (866.062), 5 – 10 jaar (917.442), 10 – 15 jaar (956.315), 15 – 20 jaar (1.052.019) en 20-25 jaar (1.079.925) (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2019).

Ruim 20% kan aan de slag

Als millennials eerst uit de lockdown worden vrijgelaten, zouden ze de rest van de samenleving essentiële ondersteuning kunnen bieden, vooral die in de risicogroepen, zoals ouderen of mensen met onderliggende aandoeningen.

Lees ook:  The Great American Shakedown

Er zou ook kunnen worden beweerd dat het geven van hoop aan de rest van het land door deze generatie een sterke leidersrol te geven om de natie uit de crisis te helpen ontsnappen.

Jongeren helpen de ouderen en de economie

Percentage jeugd per provincie

De meeste kinderen en jongeren wonen in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland. Deze provincies hebben in totaal ook het hoogste bevolkingscijfer. Als we kijken naar welk deel van de bevolking jonger dan 25 jaar is, dan is Flevoland de ‘jongste’ provincie: 32 procent van de inwoners van Flevoland is jonger dan 25 jaar. Utrecht en Overijssel hebben met circa 30 procent iets meer kinderen en jongeren dan het landelijk gemiddelde van 28 procent. De meest vergrijsde provincie is Limburg waar bijna 25 procent van de bevolking onder de 25 jaar is (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2019).

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHoewel we volledig erkennen dat elk verlies – hoe weinigen ook – tragisch is, zijn we van mening dat een beleid dat de jongeren eerst uit de sluiting laat komen, een aantal dodelijke slachtoffers zal veroorzaken die op de lange termijn veel kleiner zijn dan die van welke algemene vrijlating dan ook de bevolking. Oudere volwassenen die zijn getest om het benodigde antilichaam te hebben, kunnen dan later verspringend worden vrijgelaten.

Het is begrijpelijk dat er veel mensen zijn die tegen het idee zijn om eerst de jongeren vrij te laten. Voor deze mensen weegt het kleine overlijdensrisico dat gepaard gaat met COVID-19 veel zwaarder in hun gedachten dan andere, minder opvallende overlijdensrisico’s zoals die welke verband houden met armoede en werkloosheid . Om deze reden zouden veel mensen er de voorkeur aan geven dat de staatsafsluiting wordt verlengd totdat er een vaccin is gevonden. Maar dit kan tot 18 maanden duren .

Alle risico’s kennen

Politici en anderen zouden inspanningen moeten leveren om alle risico’s aan het grote publiek uit te leggen. Hier kan een nuttige les worden getrokken uit onderzoek naar risicogeletterdheid , namelijk het vermogen om op een geïnformeerde manier met onzekerheden om te gaan.

Volgens een onderzoek uit 2012 was er bijvoorbeeld een plotselinge stijging van het aantal ongevallengerelateerde sterfgevallen op Amerikaanse wegen, aangezien mensen een jaar na de terroristische aanslagen van 9/11 in 2001 op zoek waren naar ander vervoer dan vliegen. Naar schatting 1.600 meer mensen stierven als gevolg van een aanzienlijke toename van het verkeer dan statistisch verwacht zou worden. Daarentegen waren in dezelfde periode in de Verenigde Staten geen dodelijke slachtoffers gevallen door commerciële vluchten.

De verklaring voor de bevindingen ligt voor de hand: vliegen is aanzienlijk minder riskant dan lange afstanden rijden. Maar de angst voor onmiddellijke dood door een terroristische aanslag had het gedrag van veel Amerikanen veranderd, wat tot een aanzienlijk groter aantal doden had geleid dan ze hadden gekozen om te vliegen.

Het overlijdensrisico als gevolg van verkeersongevallen verschilt niet zo veel van het overlijdensrisico dat samenhangt met economische inactiviteit van jongeren als de sluiting te lang duurt. In vergelijking met het kleine risico dat jongeren sterven door het oplopen van COVID-19, is het overlijdensrisico op lange termijn als gevolg van armoede en werkloosheid voor jongeren veel groter, maar zal het waarschijnlijk minder op de voorgrond treden .

Om zo’n stap succesvol te laten zijn, is het van vitaal belang dat alle bijbehorende risico’s voor iedereen duidelijk en transparant zijn. Tenzij er plotseling een vaccin wordt ontdekt, zal elke beslissing moeilijk zijn. De beste exit-strategie zou er een zijn die alle bijbehorende risico’s minimaliseert, ongeacht hoe de aandacht voor elk ervan in onze geest ligt.

Ons plan

  1. Laat de jongeren van de leeftijd 20 t/m 30 als eerste terug in de maatschappij
  2. Ouderen moeten gesteund worden door de regering met een steunpakket of starten met een basisinkomen
  3. testen, testen, testen
  4. Kantoren, restaurants, bars, winkels kunnen weer open en de 1,5 meter afstand beter implanteren
  5. Minder mondkapjes nodig
  6. Jongeren zonder ban kunnen tijdelijk werk van ouderen overnemen door middel van een tijdelijk contract
  7. DOOR DAT DE ECONOMIE WEER DRAAIT KOMT ER WEER GELD IN DE KAS
  8. Jongeren krijgen minder schulden


Comments

comments