Trump wast zijn handen van de pandemie

Trump wast zijn handen van de pandemie

17 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Als er iets is waar het Trump-tijdperk ons ​​op heeft voorbereid, is het hoe om te gaan met stress. Sinds november 2016 draaien we op hoge snelheid, waarbij alles dagelijks uit de hand loopt. Dus deze pandemie, hoe afschuwelijk het ook is, wordt waarschijnlijk anders ervaren dan wanneer we al die tijd een normale regering hadden gehad. Dit jaar begon alleen al met het afzetten en berechten van de president in de Senaat voor het misbruiken van zijn macht, in hemelsnaam. We kwamen  zo dicht  bij oorlog met Iran vanwege de provocerende acties van de president. Nu, slechts drie maanden later, staat de wereld op zijn kop als we te maken hebben met een ongekende crisis op het gebied van de volksgezondheid en de mogelijkheid van een nieuwe grote depressie, allemaal verergerd door de onbekwaamheid van de regering.

Het is zeker ongepast om Donald Trump te bedanken voor het opbouwen van onze nationale veerkracht in het licht van totale chaos, maar het is mogelijk dat al deze non-stop disfunctie ons karakter voldoende heeft opgebouwd om de totale gruwel van zijn reactie op de COVID-19-pandemie te weerstaan. We hopen het maar, want het wordt niet beter.

Op donderdag heeft de regering haar grote plan uitgerold om ‘de economie te heropenen’, een vooruitzicht dat Trump bijna sinds de dag van een maand geleden prees, dat hij uiteindelijk ermee instemde de sociale afstandsrichtlijnen uit te vaardigen waarin werd aanbevolen dat mensen thuis blijven en contact met anderen vermijden in de hoop ‘de curve af te vlakken’. Omdat zijn regering de eerste reactie op de dreiging zo ernstig negeerde en het land uiteindelijk op de knieën kreeg, had je kunnen denken dat ze hun les hadden geleerd en in ieder geval hadden gewerkt om een ​​werkbaar plan op te stellen om het weer op te pakken.

Dat is natuurlijk niet gebeurd. Zijn aanloop naar de grote onthulling van zijn plan was totale verwarring. Maandag kondigde Fox News aan dat de “Council to Re-Open America” ​​bemand zou worden door de beste experts van het land:

Helen Kennedy on Twitter

Relax guys. We’re in good hands. This will be handled smoothly and wisely.

Dat ging niet zo goed en al snel werd gemeld dat Jared Kushner en Ivanka Trump niet in de raad zouden worden genoemd. Dus pakte Trump een andere wending en besloot de CEO’s van alle grote bedrijven die hij kon bedenken op de hoorn te krijgen om lid te worden van zijn “adviesraad”, een groep met de onhandige naam “Great American Economic Revival Industry Groups”. Dat ging ook niet zo goed. The Washington Post  meldde eerder deze week:

Sommige van de groepen die bij de oproepen betrokken waren, werden vooraf op de hoogte gebracht van de aankondiging van Trump, terwijl anderen dinsdagavond voor het eerst hun naam hoorden tijdens het Rose Garden-evenement. ‘We kregen een bericht over een telefonische vergadering, zoals je een uitnodiging voor een Zoom-ding zou krijgen, een paar regels in een e-mail, en dat was het. Toen hoorde onze CEO zijn naam in de rozentuin? Wat de [krachtterm]? ‘ zei een prominente lobbyist in Washington voor een toonaangevende wereldwijde onderneming, die sprak over de voorwaarde van anonimiteit om de gevoelige kwestie te bespreken. ‘Mijn bedrijf is woedend. Hoe ga je van ‘Doe mee met ons op een telefoontje’ naar: ‘Nou, zit je in ons team?’ ”

Trump beweerde dat deze mensen allemaal aan boord waren met zijn ‘plan’ om meteen opnieuw te openen, maar in feite waren ze allemaal terughoudend om zoiets te beloven zonder volledige tests om hun werknemers en klanten gerust te stellen dat ze veilig zouden zijn.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Nog een rondje op miljarden voor migranten en klimaat van moeder Merkel!

Trump vroeg ook een honderdtal wetgevers om zich bij deze raad aan te sluiten, waaronder 32 leden van het Huis en 64 senatoren, een aantal dat alle Republikeinen van de Senaat omvatte behalve Mitt Romney van Utah. (Wat zou hij mogelijk weten over het bedrijfsleven, de staatsoverheid of de gezondheidszorg?) Senatoren die met de president spraken, maakten ook duidelijk dat het heropenen van iets pas kon gebeuren nadat er een volwaardig testregime was ingevoerd. Trump gelooft naar verluidt dat dit niet zijn probleem is.

Door het grote aantal betrokkenen is deze raad volkomen nutteloos. Het is duidelijk dat Trump sowieso hun advies niet opvolgt, dus dit is allemaal gewoon een andere Trump-verkiezing die geen verband houdt met feitelijk bestuur.

Het ‘plan’ dat Trump donderdag openbaar maakte, was geen plan. Hij opende door de overwinning op het virus te verklaren en te zeggen dat we de top hebben bereikt. Vervolgens liet hij in feite een reeks posters zien die Mike Pence in de zeldzame gevallen dat hij tegenwoordig spreekt, kan ophouden om de poster te vervangen door de richtlijnen voor sociale afstand die hij de afgelopen maand heeft aangehouden. Ze schetsen drie fasen die moeten worden gebruikt om de normale gang van zaken te hervatten. Er is niets bijzonders aan de hand – behalve het feit dat niets ervan kan gebeuren zolang het virus nog steeds in de bevolking is en er geen manier is om te weten wie het nu heeft of wie het in het verleden had.

Hij zei wel dat hij “de gouverneurs de baas zou laten” over beslissingen om de beperkingen per staat te versoepelen. Volgens de Washington Post is  dat met opzet:

De houding van Trump-met-de-staat-met-de-staten-houding is grotendeels ontworpen om zichzelf te beschermen tegen schuld als er nieuwe uitbraken zijn na heropening van staten of voor andere problemen, volgens verschillende huidige en voormalige hoge overheidsfunctionarissen die betrokken waren bij de reactie die sprak over de voorwaarde van anonimiteit om interne beraadslagingen te bespreken.

Tijdens de briefing op donderdag benadrukte CDC-directeur Robert Redfield het belang van ‘vroege diagnose, isolatie en contacttracering’, en Trump onderbrak hem door te zeggen dat er ‘wijd open vlaktes, wijd open ruimtes … zijn waar je het niet hoeft te doen dat.” Hij zei dat er plaatsen zijn waar het virus volledig is uitgeroeid en dat hij verwacht dat de stadions daar vol zullen zijn, en dat is allemaal niet waar. Er ontwikkelen zich hotspots   in minder bevolkte gebieden in het hele land, waaronder een gruwelijke uitbraak in een van zijn favoriete staten, South Dakota, wiens Republikeinse gouverneur de Trump-vlag blijft dragen en  doet alsof het niet gebeurt.

Trump houdt zich nog steeds bezig met magisch denken, in de overtuiging dat deze crisis zal verdwijnen als hij lang genoeg op hol slaat. En zijn assistenten hebben duidelijk een strategie voor hem bedacht om anderen de schuld te geven als dat niet het geval is. Aangezien er geen nationale teststrategie is en er  geen manier is om succesvol te heropenen  zonder een daarvan, wast de president van de Verenigde Staten in wezen zijn handen van de crisis.

Op dit moment denk ik dat dat een zegen kan zijn. Veel van de gouverneurs lopen hem ver voor op het opstellen van plannen voor heropening en hebben regionale verdichtingen gevormd om te proberen hun processen te coördineren. Misschien kunnen ze hun eigen ‘adviesraad’ vormen en een manier vinden om het soort nationale tests en contacttracering vast te stellen dat moet worden gedaan. We hopen het maar. De regering-Trump heeft afstand gedaan van haar verantwoordelijkheid en is niets anders dan een beletsel om op dit moment iets goed gedaan te krijgen.Lees ook:  Julian Assange wordt geconfronteerd met de 'Trial of the Century': 10 redenen waarom dit de vrijheid van meningsuiting bedreigt

Comments

comments