5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Trump’s driftbui over WHO-financiering legt kwetsbaar ego bloot

trump

 10 total views,  6 views today

De hatelijke petulance van president Trump deze week bij de aankondiging van het stopzetten van de Amerikaanse financiering voor de Wereldgezondheidsorganisatie werpt een lange schaduw op zijn karakter en op bombastische claims van Amerikaans leiderschap.

Te midden van een wereldwijde pandemie heeft Trump besloten de Amerikaanse financiële steun voor het gezondheidsorgaan van de Verenigde Naties stop te zetten. Met 400 miljoen dollar per jaar – 15 procent van het totale budget – vertegenwoordigt de VS de grootste financier van de WHO. Een pluim voor de VS voor zijn steun.

Natuurlijk, net als de vaak moeilijke situatie van internationale instellingen, is de in Genève gevestigde WHO een logge bureaucratische kolos. 72 jaar geleden opgericht, in 1948, lijkt het veel op de grotere VN-auspiciën en is dringend aan hervorming toe. Desalniettemin is de bijdrage van de WHO aan de verbetering van de wereldwijde gezondheid in de afgelopen decennia tot op heden ongeëvenaard en zeker waard, en zelfs verplicht, tot voortdurende internationale steun.

De laatste rij gaat over de beweringen van de Amerikaanse president en andere politici in Washington dat de WHO de uitbraak van het coronavirus in China in december ‘niet heeft beheerd’. Bovendien zou de organisatie met China hebben samengespannen in een doofpotaffaire over de ernst van de overdracht van mens op mens. Voor deze vermeende mislukking heeft Trump besloten de WHO te straffen, ‘s werelds belangrijkste multilaterale instelling voor de bestrijding van ziekten en volksgezondheid.

Daarbij bevindt de Amerikaanse leider zich geïsoleerd op het wereldtoneel. Een breed scala aan buitenlandse leiders en gezondheidsfunctionarissen betreurden de beslissing om op dit kritieke moment in de strijd tegen een wereldwijde epidemie die tot nu toe meer dan twee miljoen mensen wereldwijd heeft besmet en meer dan 160.000 levens heeft geëist, geld te staken voor de WHO.

Het is veelzeggend dat op een G7-top deze week, gehouden via teleconferentie, alle leden van het in Washington gerichte blok de Amerikaanse bezuinigingen hebben afgewezen, en zeiden dat het meer dan ooit het moment was om collectieve respons en solidariteit te tonen bij het verslaan van de pandemie.

Dit is niet de eerste keer in de afgelopen weken dat Trump het vermeende Amerikaanse leiderschap in diskrediet heeft gebracht. Zijn niet-aflatende sanctiebeleid (agressie) jegens Iran en andere landen heeft bij veel landen, waaronder Amerikaanse bondgenoten, voor veel onrust gezorgd. Tijdens een vorige G7-top vorige maand weigerden de andere leden ook de eis van Trump te steunen dat de uitbraak van het coronavirus het ‘Chinese’ of ‘Wuhan’-virus zou moeten worden genoemd. Dat werd door de Amerikaanse regering gezien als een andere smakeloze poging om een ​​wereldwijde ziekte te politiseren.

Het onstuimige karakter en de neiging tot driftbuien van Trump dateert van vóór de laatste Covid-19-crisis. Hij heeft altijd een talent gehad om uit te halen naar anderen, zelfs verondersteld tegen bondgenoten, met beschuldigingen van hun wangedrag en wangedrag. In de visie van Trump op de wereld probeert iedereen te ‘profiteren’ van Amerikaanse ‘vrijgevigheid’ en ‘leiderschap’.

Zijn lompe en pesterige manier van doen lijkt deel uit te maken van zijn zogenaamde ‘kunst van het maken van deals’, die als een New Yorkse onroerendgoedmagnaat is gescherpt om meer winst van anderen te halen. We hoeven ons alleen maar te herinneren hoe hij Europese leden van de NAVO-alliantie heeft verslagen om enorme stijgingen aan het leger uit te geven om de Amerikaanse losbandigheid te evenaren. Ironisch genoeg had zo’n grootschalige militaire uitbreiding veel beter geïnvesteerd in het verbeteren van de gezondheidsinfrastructuur.

Maar er lijkt iets meer ongepast te zijn wanneer Trump midden in een crisis hatelijk is, aangezien de wereld momenteel bezig is met de Covid-19-pandemie. Het is alsof je kijkt naar een kolkende grote mond die klautert om anderen uit een reddingsboot te duwen om zijn eigen nek te redden als het gevaar nadert.

Het is des te zieliger omdat Trump wanhopig de WHO (en China) tot zondebok maakt vanwege de monumentale inherente tekortkomingen van zijn presidentschap bij het aanpakken van de pandemie.

Er zijn ongetwijfeld legitieme vragen die moeten worden onderzocht over de eerste uitbraak van Covid-19 in de Chinese stad Wuhan: hoe is het precies tot stand gekomen; hoe goed reageerde de Chinese regering en waarschuwde de rest van de wereld; en hoe effectief was de reactie van de WHO op deze uitbraak?

Wat de omvang betreft, lijkt het echter onbetwistbaar dat de Chinese autoriteiten en de WHO wel degelijk waarschuwden voor een ernstig gevaar voor de volksgezondheid toen dergelijke waarschuwingen eind januari werden uitgebracht. De komende twee maanden was het aan andere landen om de nodige verdedigingen in hun volksgezondheidsstelsels te maken.

Donald Trump staat erom bekend Covid-19 te hebben ontslagen, wat suggereert dat het een “hoax” is die is verzonnen door zijn politieke vijanden en dat Amerikanen zich nergens zorgen over hoeven te maken. Dat was in februari en maart, de cruciale periode ter bestrijding van de verspreiding van ziekten. Tegenwoordig worstelen de VS om de pandemie het hoofd te bieden met tot nu toe meer dan 32.000 doden, ‘s werelds slechtste record. De Amerikaanse economie is in puin; meer dan 20 miljoen hebben een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Deze ziekte legt de bedorvenheid van het Amerikaanse kapitalisme van bedrijven en de chronische uitbuiting van Amerikaanse arbeiders bloot.

Het is in de egoïstische stijl van Trump om nooit de verantwoordelijkheid te nemen voor een tekortkoming. In een verkiezingsjaar is het absoluut noodzakelijk dat de narcist-opperhoofd een zondebok vindt om rekenschap te geven van zijn crimineel roekeloze verkeerde behandeling van de Covid-19-crisis. Stap naar voren bij de WHO en, uitwisselbaar, China.

Het is in een gevaarlijke crisis dat men vaak het ware merkteken van een persoon vindt. Trump en vermeend Amerikaans leiderschap zijn niet toereikend.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments