Virus als metafoor: de plaag die de wereld stopte

Virus als metafoor: de plaag die de wereld stopte

18 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Deze pandemie heeft de “voortgang” stopgezet. De vraag is nu hoe de wereld er aan de andere kant uit zal zien

Je kunt verschillende argumenten aanvoeren voor het begin van de moderne tijd, maar voor mij was dat met de uitvinding van de vlucht. Denk er aan! Voor het eerst in de geschiedenis van de wereld verbrak de mens zijn banden met de aarde – tartte de zwaartekracht! – in een vliegtuig. Natuurlijk, de eerste vlucht werd mogelijk gemaakt door de vorige uitvinding van de verbrandingsmotor, dus je zou kunnen zeggen dat de moderniteit begon met een paar stalen zuigers die op en neer werden aangedreven door explosies van benzine die een krukas deden draaien, wat de kracht leverde om een ​​propeller te draaien.

Maar ik zou zeggen dat het de vlucht zelf was die de moderniteit op gang bracht. Alles vóór dat moment was op het aardoppervlak gedaan. Als je hoogte wilde, als je op dingen neer wilde kijken of dingen in de verte wilde zien, moest je een berg veroveren of een gebouw bouwen en naar de top ervan klimmen. Op een dag zou je hoogte kunnen bereiken door de aarde met een vliegtuig te verlaten. Kijk wat we met het vliegtuig hebben gedaan. We bereikten snelheden die niet mogelijk waren op de grond. Je kunt in vier of vijf uur in een vliegtuig springen en voor Thanksgiving door het land vliegen! Uiteindelijk ging vliegreizen van een luxe voor de rijken naar iets dat iedereen kon doen. Zelfs de armen konden vliegen.

Totdat ze het niet konden. Het coronavirus hield de vliegreizen tegen. Je hebt de foto’s gezien van een tiental passagiers die maskers droegen, verdeeld over meer dan honderd stoelen op een van de weinige commerciële vluchten die nog steeds actief zijn, maar die zichzelf willen opsluiten in een aluminium buis op 30.000 voet die dezelfde lucht inademt als wie weet -wie als ze je niet eens een snack serveren! En je hebt de foto’s gezien van tientallen vliegtuigen die op asfalt staan ​​geparkeerd op luchthavens in dit land en over de hele wereld. Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn volledig gesloten. Het tijdperk van de moderniteit, zoals weergegeven door de vlucht, is effectief geëindigd.

Vaclav Havel, de grote schrijver en dissident en voormalig president van de Tsjechische Republiek, heeft de moderne tijd ooit gedefinieerd als ‘het culminerende geloof, uitgedrukt in verschillende vormen, dat de wereld – en zijn als zodanig – een volledig bekend systeem is dat wordt bestuurd door een eindige aantal universele wetten die de mens kan begrijpen en rationeel kan aansturen in zijn eigen voordeel. ” Hij schreef die woorden in een opinie van de New York Times uit 1992, waarin stond dat het einde van het communisme een einde had gemaakt aan de moderne tijd. Het was een nette theorie, een beetje zoals ‘het einde van de geschiedenis’, op dezelfde manier verbonden met de val van het communisme door Francis Fukuyama. Je kunt je afvragen wat deze twee zouden denken van de manier waarop het coronavirus ons de kwetsbaarheid, zelfs de dwaasheid, van door mensen gemaakte dingen heeft laten zien – hoe het virus de wereld in feite heeft gestopt.

Lees ook:  Ziektemodellen projecteren nu meer dan 200.000 Amerikaanse dodelijke slachtoffers tegen oktober

Natuurlijk zoek ik naar een metafoor om de kracht van het virus te laten zien, maar het virus is geen metafoor. Het leeft niet eens, in de conventionele wetenschappelijke zin van het woord. Een virus is, net als andere levende wezens, samengesteld uit genen, maar heeft geen cellulaire structuur of een eigen metabolisme, vaak beschreven als basiselementen van het leven. Het kan zich voortplanten, maar niet afgezien van een gastheercel. In feite is een virus een soort moleculaire parasiet.

In feite is het coronavirus perfect in zijn imitatie van zijn menselijke gastheren: in onze moderniteit zijn we parasitair geworden voor de planeet. Denk aan de manieren waarop we de werkelijkheid hebben veranderd voor ons eigen gemak. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen. Toen ik opgroeide, lagen er misschien een dozijn ontbijtgranen op één plank in de gemiddelde supermarkt: cornflakes, rijstkrispies, cheerios, druivenpitten, misschien een paar granen op basis van zemelen. Tegenwoordig neemt granen in een supermarkt een heel gangpad in. De keuze is adembenemend, en dat geldt ook voor de ingrediënten: suiker natuurlijk, maar ook allerlei chemicaliën en structuurveranderende additieven die de granen verschillende verschijningsvormen, smaken en mondgevoel geven, om nog maar te zwijgen van ‘gezondheid’.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenGeen van de wijzigingen aan ontbijtgranen waren nodig. Wij, en met “wij”, ik bedoel mensen, deden dit spul om ontbijtgranen te ontbijten omdat we dat konden, omdat we de macht hadden om “universele wetten te begrijpen” en “ze naar [ons] eigen voordeel te leiden”, in de woorden van Havel. En kijk waar dat ons heeft gebracht. We hebben het klimaat waarin we leven permanent veranderd. We hebben schijnbaar eindeloze nieuwe manieren bedacht en gemaakt om elkaar te doden. We hebben een klein percentage van de menselijke bevolking van de planeet verrijkt en een grote meerderheid van de rest van ons verarmd. We hebben de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het voedsel dat we eten vergiftigd. We hebben het ene politieke systeem na het andere uitgevonden om elkaar te onderdrukken. En we hebben al deze vernietiging simpelweg veroorzaakt omdat we dat konden.

Lees ook:  Terwijl mensen door de “maatregelen” niets meer te eten hebben, verspreidt het ZeroCovid-initiatief hygiëne-extremisme

Nu komt er een klein virus om te onderbreken wat is verstreken voor vooruitgang. Als soort worden we gedreven om in groepen samen te komen om samen te reizen, om onszelf te vermaken met sport en muziek en theater, om eten te consumeren in restaurants, om te aanbidden in kerken, zelfs om onze eigen families te bezoeken voor vakanties of verjaardagen of jubilea. En kijk nu naar ons. We kunnen geen van deze dingen doen omdat het virus ons niet toestaat. De machtigste man ter wereld kan de acolieten van zijn ‘basis’ niet verzamelen in rally’s. Misdaadstatistieken laten zien dat we zelfs een time-out hebben genomen om elkaar te doden uit eerbied voor dit virus. We zijn overgeleverd aan de genade. Ons vermogen om onze eigen bestemming te beïnvloeden, is verminderd. We zijn machteloos over iets dat we niet eens kunnen zien.

Dit virus en zijn mutaties en nieuwe virussen in de toekomst zullen de manier waarop we leven de komende honderd jaar veranderen. Dit virus gaat de manier veranderen waarop we ons geld uitgeven en waar we het aan uitgeven. Het gaat veranderen hoe we onszelf besturen, hoe we onszelf belasten en waaraan we die belastingen besteden. Het gaat veranderen hoe we de mensen belonen die de diensten leveren die ons in leven houden, zoals ons uitchecken in de winkel, of ons eten bereiden of dingen maken die ons beschermen. Het virus zal veranderen waar we heen gaan en hoe we daar komen. Het gaat veranderen hoe we eten en wat we ons voeden. Het gaat veranderen hoe we samenkomen en waarom. Het zal de sociale orde op zijn kop zetten op manieren die we ons alleen maar kunnen voorstellen. In onze toekomst heeft geld gewonnen ‘ koop gewoon gemak en spullen zoals grote huizen en mooie auto’s en dure kleding en status. Geld zal je gezondheid schenken. De nieuwe luxe wordt veiligheid tegen infectie, vrijheid van viraal gevaar.Gezien dit alles discrimineert het virus niet. Het doodt kinderen en ouderen, predikers en politici, mensen die bedpannen schoonmaken en miljardairs. Het virus kan niet worden geïntimideerd. Het is niet bang voor retoriek en blunder. Er kan niet over worden gelogen omdat het virus zijn eigen waarheid bevat in zijn genetische structuur, in zijn replicatiekracht, in zijn vermogen om te infecteren en te doden.

Lees ook:  Pandemisch stemmen vereist de volledige aandacht van Amerika

Daarom was het plan dat Trump donderdag aankondigde om de economie te “heropenen” helemaal geen plan, maar eerder een zielige lijst van hoop en dromen gebaseerd op PowerPoint-grafieken en leugens over testen. Hij wil de economie niet zozeer ‘openen’ als hij de illusie wil dat de dingen terugkeren zoals ze waren. Daarom was de beschrijving die hij gaf van het nieuwe normaal – van restaurants gevuld met klanten, van het voetbalstadion van de Universiteit van Alabama gevuld met 110.000 fans, van kerken gevuld met aanbidders – eigenlijk een beschrijving van het oude normaal, maar met ongeziene gestapelde mensen in gekoelde vrachtwagens die geparkeerd staan ​​bij afgelegen laadperrons. Het maakt hem niet uit hoeveel mensen er zullen sterven. Hij wil gewoon dat alles er goed uitziet. Hij wil gewoon herkozen worden.

De kracht van het coronavirus is zo groot, zo overweldigend en de rol van Trump in de verspreiding ervan is zo schadelijk voor hem dat hij niet bij machte is om van onderwerp te veranderen. Daarom werken zijn pogingen om de schuld aan Barack Obama, aan de Democraten, aan China of aan de Wereldgezondheidsorganisatie af te wijzen, niet. Het virus is ondoordringbaar voor de magere man met het haar dat nu oranje is, nu blond, nu grijs en dan weer oranje. Het virus weet niet welke kleur zijn haar heeft. Het virus luistert niet naar zijn leugens. Het virus kan het niet schelen. Het is gewoon zo.

 

LUCIAN K. TRUSCOTT IV

Lucian K. Truscott IV, afgestudeerd aan West Point, heeft een 50-jarige carrière als journalist, romanschrijver en scenarioschrijver. Hij heeft verhalen behandeld zoals Watergate, de Stonewall-rellen en oorlogen in Libanon, Irak en Afghanistan. Hij is ook de auteur van vijf bestsellers en verschillende niet-succesvolle films. Hij heeft drie kinderen, woont in East End van Long Island en brengt zijn tijd door met zich zorgen te maken over de staat van onze natie en gek te krabbelen in een tot dusver vruchteloze poging om dingen beter te maken. Hij is te volgen op Facebook in The Rabbit Hole en op Twitter @LucianKTruscott.Comments

comments