Coronavirus-complottheorieën gaan van de marges naar de mainstream

Coronavirus-complottheorieën gaan van de marges naar de mainstream

20 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Was het Chinese ziektekiemenoorlog? Slopen wetenschappers opzettelijk de economie? Deze opvattingen en meer complotten.

Het feit dat president Trump de officiële Amerikaanse omroep, Voice of America, heeft aangevallen als een orgaan van propaganda van de Chinese regering (NPR,  4/10/20 ), is een bewijs van hoe belangrijk anti-Chinese retoriek is voor zijn politieke strategie in met betrekking tot de COVID-19-pandemie. In context is VOA simpelweg niet agressief genoeg om het verhaal te pushen dat de administratie wil verspreiden. Maar de administratie heeft andere wegen.

Trumpistische kwakzalverij neemt een paar belangrijke vormen aan, waaronder dat de Chinese regering verantwoordelijk is voor het loslaten van het virus op de wereld als een soort kiemoorlog, en de andere is dat wetenschappelijke wijsheid over het reageren op de crisis liberale nep is die bedoeld is om onnodig kreupel te maken de economie. We kunnen deze niet negeren als krankzinnige complottheorieën aan de rand. Deze speculaties, geruchten en regelrechte leugens zijn een manier om te beginnen in partijdige media en op te borrelen tot een niveau waarop ze ons politieke discours en onze volksgezondheid beïnvloeden.

Zo rapporteerde de South China Morning Post ( 4/12/20 ) over een theorie

verspreid door Bill Gertz van de Washington Times, wiens motto is “Real. Trusted. News.” Zijn verhaal was bijna volledig gebaseerd op een Israëlische biologische oorlogsvoeringsexpert, één Dany Shoham. Het wees erop dat het epicentrum van de uitbraak slechts 32 kilometer verwijderd was van het Wuhan Institute of Virology, dat het enige P4-level bioveiligheidslaboratorium van China herbergt, de hoogste classificatie van laboratoria die de dodelijkste virussen op aarde bestuderen.

Deze theorie wordt verder uitgewerkt door Tyler Durden van het rechtse nieuwsblog Zero Hedge. Hij heeft alleen een Chinese onderzoeker op het vasteland van het Wuhan Instituut geïdentificeerd omdat hij een “pionier is van het wereldwijde onderzoek naar het immuunsysteem van vleermuizen”, en omdat zijn cv hem goed gekwalificeerd maakt om een ​​biowapen zoals het nieuwe coronavirus te maken. Twitter heeft het blogaccount opgeschort na de publicatie van de persoonlijke gegevens van de wetenschapper.

Op een minder bizarre toon heeft de door de Amerikaanse overheid gefinancierde Radio Free Asia zojuist een rapport uit 2015 heruitgezonden over het Wuhan-instituut als het meest geavanceerde virusonderzoekslaboratorium van China.

wuhan

Tablet ( 4/6/20 ): “Op dit moment is de vraag of de huidige uitbraak het gevolg is van bioterrorisme of niet, en als dat zo is, is het vooralsnog onduidelijk wanneer of hoe de release zou kunnen zijn gebeurd.”

In een stuk in het joodse tijdschrift Tablet ( 4/6/20 ) onderzoekt student nucleaire ingenieur Khaled Talaat het idee dat het virus mogelijk het resultaat is van bio-engineering. Het is meestal speculatie, met aannemelijke ontkenning aan het eind: “Het is mogelijk dat het virus volledig in de natuur is ontstaan ​​of ontwikkeld zonder menselijke tussenkomst in transmissie.” Desalniettemin levert het artikel de alternatieve theorie op dat de pandemie in feite niet het gevolg was van een zoönotische sprong, maar van iets veel sinister.

Het is dus vreemd waarom een ​​tijdschrift met een Joods belang dit zelfs zou doen, aangezien het ver buiten de gebruikelijke berichtgeving lijkt. Maar zoals David Shasha van het Centrum voor Sefardisch Erfgoed opmerkt, volgt hieruit dat, gezien de algemene pro-Israëlische politiek van het tijdschrift, de redactionele lijn de huidige regering zou weerspiegelen. Het ‘artikel weerspiegelt de Wuhan-meme’, zei hij, wijzend op de internettheorie dat een Wuhan-lab verantwoordelijk is voor het virus. ‘Het is een zeer merkwaardige samenloop die wijst op heimelijke verstandhouding.’

Lees ook:  Nieuwe Britse documenten over Srebrenica: niet bepaald sensationeel, maar toch nuttig

Democratie nu! ( 4/16/20 ) plaatste vraagtekens bij het idee dat het virus mogelijk afkomstig was uit een laboratorium, waarbij ziekte-ecoloog Peter Daszak Amy Goodman vertelde: “Ik werk al 15 jaar met dat laboratorium … Er was geen viraal isolaat in het laboratorium. Er was geen gekweekt virus dat iets te maken heeft met SARS coronavirus 2. “

cnn

CNN ( 16-4-20 ) meldde dat “de VS niet gelooft dat het virus werd geassocieerd met onderzoek naar biowapens en de bronnen gaven aan dat er momenteel geen indicatie is dat het virus door de mens is veroorzaakt” – maar dat weerhield het netwerk er niet van reclame te maken het idee in een kop.

Maar op dat moment had het verhaal al zijn weg gevonden naar Fox News ( 14-4-20 ) en zou het later verschijnen op CNN ( 16-4-20 ), dat meldde dat “de Amerikaanse regering” (die een lot of ground) is “op zoek naar de mogelijkheid  dat het nieuwe coronavirus zich eerder vanuit een Chinees laboratorium dan vanuit een markt verspreidde” – een formulering die het netwerk in staat stelde een gerucht te verspreiden zonder dat het nodig was enig feitelijk bewijs te presenteren. CNN merkte op dat de theorie was ‘gepusht door aanhangers van de president, waaronder enkele congresrepublikeinen’, als een illustratie van hoe verhalen die in de marge beginnen politieke voorstanders kunnen vinden en hun weg kunnen vinden naar gevestigde media.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Verenigde Staten Een natie die uit elkaar valt

Newsweek ( 29-3-20 ) had eerder speculatie over Chinese dubbelhartigheid gepromoot door te melden dat observaties van crematies in Wuhan suggereerden dat de regering loog over het aantal COVID-19-doden. (In april verhoogde China het aantal COVID-19-sterfgevallen in Wuhan met 50% – NPR,  17-4-2020)  , net zoals het dodental in de staat New York met 60% steeg toen gemiste gevallen werden toegevoegd – BBC,  4/15 / 20. ) Nogmaals, het Newsweek-rapport gaf zichzelf een verzekering:

Wiskunde op basis van urnen, aannames en sociale media is niets om aan voorbij te gaan. Maar het biedt een schatting van het werkelijke sterftecijfer van de stad en geeft verder geloof aan de scepsis die wordt vastgehouden door veel van de nauwkeurigheid van het officieel gerapporteerde dodental van de Chinese regering, Wuhan Covid-19.

Maar nogmaals, het levert nog steeds de propaganda, ondanks het feit dat het de zwakte van zijn eigen bewijsmateriaal noemt. De volgende paragraaf laat zien hoe gemakkelijk zo’n speculatie kan leiden tot anti-China en anticommunistische vurigheid:

De Republikeinse senator Tom Cotton uit Arkansas haalde de urnleveringen op zondag aan om China te beschuldigen van een verkeerde voorstelling van de gevolgen van het virus. ‘Een  enkel mortuarium  in Wuhan heeft naar verluidt meer urnen besteld in twee dagen dan de Chinese Communistische Partij totale sterfgevallen in het hele land heeft gemeld’, tweette hij. ‘Ik weet zeker dat je geschokt bent door bewijzen van Chinese leugens.’

china

De Amerikaanse propagandadienst Radio Free Asia ( 27-3-20 ) suggereerde dat het echte Covid-19-dodental in Wuhan 46.000 zou kunnen zijn, of bijna 18 keer de officiële telling op dat moment.

Interessant is dat de Amerikaanse staatsmediadienst Radio Free Asia ( 27-3-20 ) twee dagen eerder hetzelfde verhaal vertolkte . Radio Free Asia bestaat om door de VS gesteunde verhalen in Azië te promoten; in plaats van deze theorieën te zien als onderdeel van de partijdige marge, zouden ze begrepen moeten worden als hun weg door de Amerikaanse, staatsmedia naar reguliere media naar het Congres.

En de anti-Chinese invalshoek van het verhaal van Radio Free Asia is er niet toevallig. Op 8 april deelde het Twitter-account   een cartoon van China met Zoom, het digitale ontmoetingsplatform dat populair is geworden voor mensen die vanuit huis werken, om te spioneren in de Verenigde Staten. Dit soort media verdachtmaking heeft echte gevolgen voor de Amerikaanse buitenlandse politiek in Azië, en kon irriteren nog meer van de anti-Aziatisch fanatisme dat is geweest  op de stijging  in de VS als de pandemie is gevorderd.

De volksgezondheid wordt ook beïnvloed door speculatie in de media. Charles Bethea van de New Yorker  4/12/20 ) rapporteerde over verschillende wetenschappelijk dubieuze artikelen, gepubliceerd door de rechtse Federalist-  outlet, waarin hij deskundig advies over sociale distantiëring en de noodzaak om bedrijven te sluiten, uitdaagde.

Bethea (die ik al ken sinds de middelbare school) vertelde FAIR dat de zogenaamde “medische rapportage” in “partijdige verkooppunten” tijdens een pandemie vaker de reguliere lezers doordringt, omdat lezers nu zo ongewoon wanhopig zijn “, en dat verkooppunten als de Federalist houdt zich bezig met ‘opzettelijke manipulatie en het kweken van angst, zoals gewoonlijk, maar in een tijd van ongekende angst’.

Hij zei dat ‘sommigen van ons merken dat ze de rommelrapportage kopen, omdat het een soort reddingsvlot vertegenwoordigt weg van het verlammende huidige moment’.

Uit een Pew-peiling bleek inderdaad dat 30% van de Amerikanen geloofde dat het coronavirus in een laboratorium was gemaakt (CNN,  4/13/20 ).

Hoewel het verleidelijk is om dit weg te poetsen als ruis in de marge, luistert de administratie duidelijk naar extreemrechtse orgels zoveel of zelfs meer dan reguliere conservatieve outlets zoals de Wall Street Journal of Fox News, en outlets zoals de Hill ( 4/11 / 20 ) laten zien dat Trump duidelijk het idee koestert om beperkingen te verminderen en Amerikanen open te stellen voor virale blootstelling. Rechtse Amerika neemt dit soort artikelen serieus, dus het idee dat zelfs een minderheid van de Amerikanen de sociale afstand te vroeg negeert, brengt nog steeds het hele land in gevaar.

Net als de pandemie zelf, zal dit probleem zeker erger worden voordat het beter wordt.

Lees ook:  VVD-burgemeester verbiedt FVD-bijeenkomst in Heerlen: ‘Deze gekte moet stoppen!’

 

ARI PAULComments

comments