Het ‘bloedbad’ van de bejaarde verpleeghuisbewoners van Italië

Het ‘bloedbad’ van de bejaarde verpleeghuisbewoners van Italië

20 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Covid-19-patiënten in het Italiaanse virusepicentrum Lombardije werden door een officiële resolutie overgebracht naar verpleeghuizen met catastrofale gevolgen.

In de eerste dagen van maart, toen Noord-Italië door de uitbraak van het coronavirus met een ernstige gezondheidscrisis werd geconfronteerd, bracht de schaarste aan beschikbare ziekenhuisbedden de volksgezondheid op de knieën. 

Op 8 maart veroordeelde een resolutie van Attilio Fontana, president van de regio Lombardije – de economische motor van Italië en het epicentrum van de epidemie met 12.213 doden – honderden ouderen in verpleeghuizen die ter dood werden gebracht. 

De regionale resolutie die 150 euro ($ 163) bood aan verpleeghuizen voor het opnemen van Covid-19-patiënten om de druk op ziekenhuizen te verlichten, droeg bij tot de ongecontroleerde verspreiding van het virus onder gezondheidswerkers en oudere gasten, waardoor deze instellingen veranderden in virushaarden.

Covid-19-patiënten ontvangen in verpleeghuizen was als het aansteken van een lucifer in een hooiberg. 

‘We hebben het twee keer gelezen, we wilden niet geloven wat we lezen’, zegt Luca Degani, voorzitter van UNEBA, de brancheorganisatie die ongeveer 400 rusthuizen in de regio samenbrengt, ‘het virus treft iedereen onduidelijk, maar de dodelijkheid en zwaartekracht neemt een zeer significante logaritmische curve als mensen ouder zijn en meerdere pathologieën hebben. ” 

“Het feit dat we in onze faciliteiten mensen hadden die het grootste risico liepen, was een feit dat in overweging moest worden genomen”, legt Degani uit aan TRT World , “Deze structuren zijn gemaakt om ouderen te laten socializen en de juiste zorg te krijgen. Ze worden niet gemaakt om te reageren op een acute ziekte veroorzaakt door een pandemische infectie. “

Ten minste 1.822 mensen stierven in verpleeghuizen in Lombardije, maar het is niet bekend hoeveel er door het coronavirus zijn gedood, aangezien velen nooit zijn schoongeveegd. 

De Italiaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de sterfgevallen in verpleeghuizen tijdens de uitbraak en de politie heeft documenten in beslag genomen met betrekking tot de Pio Albergo Trivulzio in Milaan, een historisch verpleeghuis met meer dan 1.000 oudere bewoners en 13 andere verpleeghuizen in de regio.

Doodskisten stapelen zich op in de kerk van verzorgingstehuis Trivulzio, waar 150 gezondheidswerkers in een brief het management ervan beschuldigden zich bewust te zijn van de gevaren maar niet snel te hebben gereageerd. 

Tot 23 maart waren er helemaal geen protocollen. Gezondheidswerkers assisteerden naar verluidt bewoners zonder persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en mensen met symptomen waren niet eens geïsoleerd van anderen. 

De familieleden van de slachtoffers en degenen die nog steeds in de gezondheidsfaciliteit Trivulzio verblijven, zijn samengekomen om gerechtigheid te vragen en staan ​​klaar om een ​​class-action rechtszaak aan te spannen. 

Het Openbaar Ministerie in Milaan onderzoekt de zaak. De aanklacht is een verwijtbare epidemie en meerdere verwijtbare moorden.

“Naast ondersteunende verklaringen heb ik ook talloze getuigenissen ontvangen van familieleden van patiënten die, zoals in mijn geval, ernstige en verontrustende tekortkomingen hebben ondervonden bij het beheer van de gezondheidsnoodsituatie die binnen de structuur explodeerde”, zegt Alessandro Azzoni, oprichter en woordvoerder van het Justice and Truth Committee voor de slachtoffers van Trivulzio, waar minstens 190 inwoners zijn omgekomen. 

‘Ik maak me grote zorgen over de gezondheid van mijn moeder – die nog steeds te gast is in de instelling – die, zoals zoveel andere patiënten, in een toestand van gevaar verkeert’, zei hij. 

Hij sprak de hoop uit dat de openbare aanklager snel zal ingrijpen en ook zal overwegen het beheer van de structuur aan een gerechtelijke administrateur toe te vertrouwen.

De gouverneur van Lombardije Attilio Fontana en de wethouder van Welzijn, Giulio Gallera, bevinden zich in het oog van de storm, maar ze beweren dat de technici van de lokale instanties voor gezondheidsbescherming degene zijn die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van Covid-19-patiënten van ziekenhuizen naar verpleeghuizen. 

Inmiddels zijn in een paar dagen tijd meer dan 50.000 handtekeningen verzameld om de regionale gezondheidsdienst onder ‘curatele’ te plaatsen (extern beheer).

Een bloedbad

Afgelopen vrijdag zei Silvio Brusaferro, hoofd van het Higher Health Institute (ISS), dat het “bloedbad” in verpleeghuizen in heel Italië sinds februari 7.000 slachtoffers heeft gemaakt, waarvan ten minste 40 procent stierf als gevolg van coronavirus. 

‘Wat er is gebeurd en nog steeds gebeurt in de bejaardentehuizen is een bloedbad’, zegt Ranieri Guerra, adjunct-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie en adviseur bij het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

“De epidemie arriveerde op 13 maart in onze instelling – maar dat wisten we niet – toen 17 patiënten van het ziekenhuis Sesto San Giovanni (aan de rand van Milaan) werden opgenomen met als doel de druk op ziekenhuizen die geen bedden meer hadden te verlichten. , “Legde Pietro La Grassa, gezondheidswerker en vakbondsman van Trivulzio in Milaan uit aan TRT World . 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Leiders moeten mogelijk komend weekend doorbrengen in een zeer Europese HARDE onderhandelings- top

‘Op 17 maart plaatsten we ze op een niet-Covid-afdeling: we waren niet bang omdat de ziekenhuisadministratie ons vertelde dat ze niet besmet waren. Sindsdien verspreidt de besmetting zich onder artsen, verpleegkundigen en gezondheidswerkers. In een oogwenk bereikte het natuurlijk de bewoners van de structuur: ouderen. “

Afgelopen donderdag verwees Corrado Formigli, een bekende tv-onderzoeksjournalist in Italië, in zijn “Piazza Pulita”, een prime-time televisie-uitzending, openlijk naar een “bloedbad in verpleeghuizen”.

Hij zond mobiele video’s uit, gemaakt door gezondheidswerkers, waar bejaarde bewoners alleen verstikt verven in de bedden van het Milanese verzorgingstehuis. 

De afbeeldingen waren grotesk. 

“Het was ons verboden maskers te dragen omdat ze ons vertelden dat we de gasten van het bouwwerk bang zouden hebben gemaakt”, vervolgt Pietro La Grassa, “onze gastheren zagen hun familieleden met maskers, op televisie hoorden ze dat de epidemie hen  vooral doodt , maar toch gezondheid het was arbeiders verboden bescherming te dragen. ” 

Volgens Luca Degani werden orders voor persoonlijke beschermingsmiddelen in beslag genomen en omgeleid van verpleeghuizen naar ziekenhuizen.

Het resultaat is dat vandaag in Trivulzio ongeveer 220 van de iets meer dan 600 werknemers met ziekteverlof zijn met symptomen, koorts of hoest en sommige met longontsteking. 

Lange tijd waren Covid-19-patiënten niet geïsoleerd en bestonden naast anderen, ouderen. Tot 16 april waren er geen swabs beschikbaar, dus werden bewoners ziek zonder te weten of ze besmet waren of niet. Hun doden gleden gewoon van de officiële figuren af. 

Sinds begin deze maand zijn in Trivulzio zeker 87 ouderen gestorven. 

“Vanwege de onbekwaamheid van iemand zijn we een broeinest van de ziekte geworden”, zegt La Grassa, “terwijl het meteen duidelijk was dat ouderen met reeds bestaande pathologieën de meest kwetsbare personen waren in deze epidemie, werd besloten om de zorg te veranderen huizen in Covid-huizen. We hebben geen intensive care en spoedeisende hulp, welke zorg kunnen we bieden? “

“Een absoluut niet te rechtvaardigen gedrag”, zegt Vittorio Agnoletto, voormalig lid van het Europees Parlement en bedrijfsarts. 

“Op 8 maart wisten we niet alleen het virus en het transmissiepatroon ervan te hebben geïdentificeerd, maar ook heel duidelijk hoe het kwetsbare mensen treft en vooral mensen ouder dan 70 jaar doodt. We wisten precies dat de gasten van verpleeghuizen de ideale slachtoffers waren van Covid-19, ‘vertelt hij aan TRT World . 

Een virale golf stortte neer op de meest kwetsbaren

Agnoletto plaatst dit debacle in een context van een reeks andere, veroorzaakt door de Lombardische regering. 

“Het hele gezondheidsmodel dat 40 procent van de volksgezondheidsuitgaven aan de particuliere sector delegeert, moet in twijfel worden getrokken. Deze particuliere structuren werken aan behandeling, niet aan preventie omdat de eerste winst oplevert en de tweede niet”, zegt hij. 

“Bovendien werken ze op specifieke zorggebieden: cardiologie, oncologie, chirurgie, het negeren van spoedeisende hulp en intensive care. Dit systeem heeft mensen nodig om ziek te blijven om te kunnen blijven rennen.”

Militaire metaforen worden tegenwoordig routinematig misbruikt. 

“We hadden een eerstelijns beschermingsnetwerk dat is gemaakt van onze huisartsen, een preventie- en controleformulier waar de wereld jaloers op was. Voor elke burger of migrant – regelmatig of onregelmatig – is er een arts waarmee hij een directe relatie kan aangaan”, zegt hij. 

Volgens Agnoletto kregen huisartsen tot voor kort onvoldoende bescherming en werden ze niet geïnformeerd over de vast te stellen procedures en protocollen.

“Er was een systeemfout in zo’n geavanceerd gezondheidssysteem: de aandacht was alleen gericht op de ziekenhuisdimensie”, beaamt Luca Degani, “Pandemieën worden bestreden met preventie op het grondgebied.”

Dat is wat huisartsen zouden moeten doen: controle hebben over het territorium, de mensen uitstrijken en zorgen voor degenen die het meeste risico lopen.

‘Dit netwerk is als de golfbreker die de golfslag moet opvangen. Maar de virusgolf kwam aan en stortte neer op de ziekenhuizen die de belasting niet aankonden, omdat we in de loop der jaren geleidelijk bedden hebben verlaagd die het laagste Europese gemiddelde bereikten, “zegt Agnoletto,” We hebben de golf precies gekanaliseerd op de meest kwetsbare onderwerpen , clusters creëren. ‘

Maar bovenal zijn volgens Agnoletto officiële cijfers een klucht.

“Nationale cijfers zijn een grap, onbeduidend en onbruikbaar voor enig statistisch doel: ze missen elke voorspellingslogica. Elke dag samenvattend maakt de nieuw geïnfecteerde tot de totale Covid-gevallen het percentage natuurlijk kleiner – zegt hij – in plaats daarvan moeten er berekeningen worden gemaakt over het aantal doden. ”

Aangezien het aantal uitstrijkjes te verwaarlozen is en niet wordt uitgevoerd op een bepaald monster, is de enige betrouwbare vergelijkingsparameter het overzicht van het totale aantal sterfgevallen in dezelfde periode in voorgaande jaren.

‘Alleen om betrouwbare gegevens over de voortgang van de epidemie te hebben’, beweert de arts.

In heel Italië zijn bejaardentehuizen kritische hotspots geworden tijdens de Covid-19-uitbraak. Hetzelfde gebeurde in andere landen in Europa: in Spanje van de 350.000 mensen die in verzorgingshuizen zijn ondergebracht, zijn 10.000 ouderen gestorven, de helft van de totale sterfgevallen als gevolg van de epidemie.

In Frankrijk bedroegen de sterfgevallen in de woonzorgcentra voor ouderen 40 procent van de totale sterfte. In België vormen de sterfgevallen in bejaardentehuizen binnen enkele dagen de meerderheid van de overledenen. Maar in Lombardije – waar verzorgingshuizen zijn uitgekozen om Covid-19-patiënten in het ziekenhuis op te nemen – heeft het de tragedie alleen maar vergroot.Lees ook:  De liberale wereldorde is onder druk komen te staan ​​omdat we ons niet aan onze waarden hebben gehouden

Comments

comments