Val niet voor de valse tweedeling van Trump: het is geen keuze tussen mensenlevens en de economie

Val niet voor de valse tweedeling van Trump: het is geen keuze tussen mensenlevens en de economie

20 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Trump wil dat we denken dat we moeten kiezen tussen levens en de economie, maar hij is de reden dat beide in gevaar zijn.

Donald Trump en zijn bondgenoten willen wanhopig dat mensen geloven dat er een conflict bestaat tussen het redden van levens en het redden van de economie. In de dagelijkse propagandadump van Trump, vermomd als een ‘coronavirusbriefing’, besteedt de runner-up in de populaire stemming van 2016 veel van zijn tijd aan het fantaseren over hoe hij binnenkort de economie zal ‘heropenen’  en laat hij doorschemeren dat gouverneurs te ver zijn gegaan door verplichte vergrendelingen in te stellen om te voorkomen het coronavirus verspreidt zich. Republikeinse politici helpen Trump bij het promoten van deze flauwe tweedeling, eisen congresonderzoek naar de shutdowns  en beweren dat het laten sterven van mensen een redelijke prijs is om te betalen voor (zogenaamd) het redden van de economie.

Deze poging om levens tegen banen op te zetten, wordt natuurlijk ondersteund door Fox News en andere rechtse experts, die het idee hypnotiseren dat we het coronavirus door het land moeten laten tieren om de economie te redden. In de afgelopen week hebben rechtse astroturfgroepen die  banden hebben met de DeVos-familie  en andere grote donoren, anti-lockdown-protesten georganiseerd om deze economie versus levenskaders te versterken. Het is niet verwonderlijk dat Trump en Fox News erin kwamen, de demonstranten aanmoedigden  en deze kleine groepen knokkels gebruikten als bewijs  dat het land een grimmige keuze moet maken

Spoiler alert: deze “keuze” tussen het redden van levens en het redden van de economie is een valse tweedeling. In feite is het helemaal geen keuze. Je kunt het een niet doen zonder het ander.

Om te beginnen is er simpelweg geen manier om de economie te “heropenen” zonder eerst het virus te bevatten. Het scenario dat Trump voor ogen heeft, waarbij het coronavirus zich snel verspreidt zonder het dagelijks leven – vooral het werk – te beïnvloeden, is een kinderachtige fantasie. Als het virus hoogtij viert, zodat miljoenen meer mensen ziek worden, zal dat op zichzelf de economie doen crashen. We kunnen niet alle mensen die ziek worden en catastrofaal de gezondheidszorg overbelasten, buiten beschouwing laten zonder ernstige economische schade aan te richten. Hoe erg deze lockdown ook is voor de economie, de economie zal waarschijnlijk veel slechter af zijn als ze voortijdig wordt opgeheven. 

Wat nog belangrijker is, we weten al hoe we levens kunnen redden en  de economie kunnen redden: een combinatie van massatests, zoals die in Zuid-Korea wordt gebruikt , en een enorme overheidssteun op de schaal van een nieuwe New Deal . 

Donald Trump verzet zich tot nu toe tegen alle strategieën waarvan we weten dat ze ons in staat zouden stellen de economie te herstarten. Massatests zouden een enorm verschil maken, maar Trump haat dat idee, omdat hij het aantal bevestigde COVID-19-gevallen kunstmatig laag wil houden, wat volgens hem zijn herverkiezingsperspectieven zal helpen. Een grootschalige reddingsoperatie van arbeiders is een niet-starter voor Republikeinen, die van mening zijn dat de regering alleen maar dieper in de schulden moet gaan om de rijkste mensen een stuk rijker te maken . 

Lees ook:  De beer is los

Maar Trump begrijpt, hoewel hij in de meeste opzichten een domme man is, één ding heel goed, namelijk dat de reguliere media van een conflict houden, vooral een die heerlijk klinkende ethische debatten veroorzaakt, zoals een existentiële keuze tussen het redden van mensenlevens en het redden van de Amerikaanse economie . Ze zijn dus veel te bereid om het raamwerk van Trump over te nemen, ook al blijkt uit het feitelijke bewijs dat er helemaal geen conflict is. 

Het hele weekend hebben de nieuwsshows dit leven-tegen-de-economie-kader aangenomen, waarbij de ene democratische politicus na de andere wordt uitgedaagd waarvoor we moeten kiezen. 

Helaas hebben enkele democratische politici het aas genomen. De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer – wiens staat het zwaarst werd getroffen door de astroturfprotesten – grapte over ‘Good Morning America’.  ‘Het is beter om nu twee meter uit elkaar te zijn dan zes voet onder.’ 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIn dezelfde show sloeg de gouverneur van Washington, Jay Inslee , een scherpere toon en betuigde sympathie voor de economische pijn van mensen, maar zonder de valse tweedeling tussen het redden van levens en het redden van banen uit te dagen. 

Door dit soort retoriek voelen liberalen zich goed over hoe rechtvaardig ze zijn, maar uiteindelijk kan het averechts werken. Als de lockdowns werken, zal het dodental niet voldoen aan de slechtste prognoses, maar het werkloosheidscijfer zal nog steeds op het oog springende niveaus zijn. Kiezers kunnen zich gaan laten beïnvloeden door conservatieve beweringen dat het redden van levens de economische schade niet waard was.

Om dat niet te laten gebeuren, moeten vooraanstaande democraten en de media stoppen met het versterken van de valse tweedeling van Trump, en in plaats daarvan de discussie herformuleren in termen van hoe je de economie simpelweg niet kunt redden zonder eerst de pandemie te verslaan of te beheersen. 

Een manier om dat te doen, is door de discussie te heroriënteren op het feit dat Trump zelf de belangrijkste reden is voor deze economische catastrofe, aangezien hij langzaam de massatests heeft uitgevoerd, het enige realistische pad naar een samenleving waarin mensen bereid en in staat zijn om in het openbaar uit te gaan zonder angst voor ernstige ziekte en dood.  

Huisspreker Nancy Pelosi heeft gemodelleerd hoe dit te doen op “Good Morning America”, en verklaarde dat Trump’s omhelzing van de protesten een “afleiding” was van het echte probleem, namelijk dat zijn administratie “niet naar behoren heeft getest, behandeld, contact opgespoord en quarantaine.”

“De sleutel die de deur naar de economie opent, is testen, testen testen”, voegde Pelosi eraan toe.

De democratische gouverneur van Virginia, Ralph Northam, heeft ook goed werk geleverd  in een CNN-interview en reageerde op de provocaties van Trump door te zeggen: “Onze president heeft geen tests af kunnen leveren.”

Dat is de beste manier om de valse tweedeling tussen het redden van levens en het redden van banen te omzeilen. Democraten moeten benadrukken dat het ene niet zonder het andere kan en dat Trump en de Republikeinen het belangrijkste obstakel zijn voor beide doelen. Het zou inderdaad veel beter zijn als democraten zinnen als ‘valse keuze’ en ‘valse tweedeling’ zouden hameren en journalisten zouden berispen omdat ze de valse premisse van Trump accepteerden dat we op de een of andere manier de economie kunnen redden voordat het virus zelfs maar op afstand onder controle is. 

In werkelijkheid zijn het de democraten, en niet de republikeinen, die erop gericht zijn te doen wat nodig is om de economie te herstellen. Het door de Democraten gecontroleerde Huis gaat woensdag een ander coronavirushulppakket doorgeven . Dergelijke steun zal veel effectiever zijn in het stimuleren van de economie dan de doortastende ideeën van Trump over “heropening”, die alleen een scherpe piek in de ziekte zullen veroorzaken die tot meer economische schade zou leiden. Deze protesten en de fantasieën van Trump over het op magische wijze opnieuw lanceren van een economische hausse zijn zinloze afleidingen van het echte werk dat de Democraten feitelijk doen om mensen te helpen overleven en bloeien. 

Eerlijk gezegd is het niet eens duidelijk of Trump eigenlijk wil dat de economie ‘heropend’ wordt. Hij praat een groot spel en moedigt deze idiote protesten aan, maar zijn regering is de staatsafsluitingen officieel blijven steunen.

Voor Trump is het misschien nog beter als ‘heropenen’ een fantasie blijft. Als hij het echt voor elkaar kreeg, zouden zijn supporters misschien met eigen ogen moeten zien dat het miljoenen mensen ziek maken de zaken alleen maar erger maakt, en lijkt in niets op de economische zegen die hun oranje meester beloofde.

Maar zowel de pers als de Democraten moeten stoppen met omrollen vanwege de propagandadruk van Trump. Een gezonde economie vraagt ​​om een ​​gezond publiek. Er is geen manier om terug te keren naar ‘normaal’ als miljoenen ziek zijn en mensen te bang zijn om het openbaar vervoer te gebruiken, naar winkels en restaurants te gaan of te reizen.

In plaats van mee te spelen met de valse tweedeling van Trump, moeten journalisten, experts en democratische politici het publiek meedogenloos eraan herinneren dat economisch herstel fysiek onmogelijk is zonder het virus te bevatten. Als mensen geloven dat er echt een keuze is tussen het redden van levens en het redden van banen, beginnen ze misschien wanhopig genoeg om voor het laatste te kiezen. Het is altijd gemakkelijk te geloven dat u niet de persoon zult zijn die sterft aan COVID-19.

De enige manier om terug te vechten is door de kiezers duidelijk te maken dat banen niet terugkomen – en letterlijk  niet terug kunnen komen – zonder het virus te bevatten. Er is geen “normaal” leven wanneer miljoenen ziek zijn. Donald Trump liegt, zoals gewoonlijk, gewoon wanneer hij iets anders zegt. 

Lees ook:  Krijgen prins Andrew, Donald Trump en Bill Clinton het al benauwd nu “de hoerenmadam van Epstein” is gearresteerd? “We wisten al die tijd waar ze naartoe geglibberd was”

 

AMANDA MARCOTTE

Amanda Marcotte is een politiek schrijver voor Salon die de Amerikaanse politiek, feminisme en cultuur behandelt. Haar nieuwe boek, ” Troll Nation: How The Right Became Trump-Worshiping Monsters Set On Rat-F * cking Liberals, America, and Truth Itself “, is nu uit. Ze komt uit Brooklyn en is te volgen op Twitter @AmandaMarcotte .Comments

comments