De ineenstorting van de olieprijs is nog een teken dat de economische activiteit over de hele wereld dramatisch vastloopt

De ineenstorting van de olieprijs is nog een teken dat de economische activiteit over de hele wereld dramatisch vastloopt

21 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De waanzin die we momenteel op de financiële markten zien, is moeilijk te geloven. Persoonlijk, ook al heb ik een website met de naam “The Economic Collapse Blog” en ik schrijf er elke dag over, toen iemand me vertelde dat de olieprijs maandag onder de 30 dollar per vat was gedaald, dacht ik aanvankelijk niet dat het kan mogelijk waar zijn. Ja, ik heb altijd geweten dat het theoretisch mogelijk was dat de olieprijs negatief zou kunnen worden, maar zoiets hadden we nog nooit eerder zien gebeuren. En ik wist dat er een crunch zou komen naarmate de futurescontracten afliepen, maar ik had zeker niet het extreme bloedbad verwacht dat we maandag zagen   …

West Texas Intermediate ruwe olie voor levering in mei daalde met meer dan 100% om genoegen te nemen met negatief $ 37,63 per vat, wat betekent dat producenten handelaren zouden betalen om de olie uit handen te nemen.

Deze negatieve prijs is nooit eerder voorgekomen bij een olie-futures-contract. Futurescontracten worden maandelijks verhandeld. Het WTI-contract van juni, dat op 19 mei afloopt, daalde met ongeveer 18% tot $ 20,43 per vat. Dit contract, dat actiever werd verhandeld, is een betere weergave van de realiteit op de oliemarkt. Het contract voor juli was ongeveer 11% lager op $ 26,18 per vat.

Wanneer de wereldwijde economische activiteit toeneemt, leidt dat meestal tot een grotere vraag naar olie.

En wanneer de wereldeconomie afneemt, neemt ook de vraag naar olie af.

Dankzij de blokkades van het coronavirus is de wereldwijde vraag naar olie gedaald tot een niveau dat absoluut ongekend is. De hoeveelheid olie die wordt geproduceerd is veel, veel groter dan de hoeveelheid die de wereld nu kan gebruiken, en de opslagruimte raakt snel op.

Speculanten die vastzaten aan oliecontracten die ze niet konden doorverkopen, raakten maandag in paniek en dat was de meest gedenkwaardige dag voor de oliehandel in de geschiedenis.

Ik zou graag willen delen wat een paar experts zeggen over deze absoluut gekke olieprijscrash. Deze eerste opmerking komt van  Wolf Richter …

Het lijkt erop dat sommige oliehandelsfirma’s en hedgefondsen aan de verkeerde kant werden betrapt bij weddenschappen met een zware hefboomwerking en hun contracten niet konden verlengen vanwege een liquiditeitscrisis en vreselijke marktomstandigheden in die ruimte. Maar als ze de contracten morgen niet kunnen verkopen, moeten ze de fysieke olie in ontvangst nemen bij het leveringspunt voor NYMEX-futures, namelijk in Cushing, Oklahoma.

De levertijd is in mei. Maar over opslag in Cushing voor mei lijkt te zijn gesproken, en nu zien deze handelaren dat ze geen plaats hebben voor deze olie die ze misschien in mei in ontvangst moeten nemen.

En deze volgende opmerking komt van  Roger Diwan …

Wat er vandaag gebeurt, is dat handelaren of speculanten die het contract hadden gekocht het zelf niet kunnen doorverkopen en geen opslagruimte hebben geboekt om de ruwe olie in Cushing, OK, te krijgen, waar de levering in het contract is gespecificeerd.

Dit betekent dat alle opslag in Cushing is geboekt en dat er geen prijs is die ze kunnen betalen om het op te slaan, of ze zijn totaal onervaren in dit spel en worden betrapt met een contract waarvan ze het volledige fysieke aspect niet begrepen als de tijdklok verloopt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe contractrol en de liquiditeitscrisis die de extreme uitverkoop vandaag mogelijk hebben gemaakt, maar niet noodzakelijkerwijs de marktomstandigheden op de futures vertegenwoordigen: NYMEX juni verrekende vandaag op $ 21,13.

Vorige week sloten Rusland, Saoedi-Arabië en andere grote olieproducenten een deal om de wereldwijde olieproductie aanzienlijk te verminderen , maar het was bij lange na niet genoeg om de nachtmerrieachtige achteruitgang van de wereldwijde economische activiteit te evenaren die we hebben gezien.

Dus nu pompen olieproducenten veel meer olie dan de wereld momenteel kan gebruiken, en dat is een enorm probleem geworden.

En als het niet snel gaat, zien we binnenkort  honderden faillissementen  in de energiesector …

Veel oliemaatschappijen namen in de goede tijden te veel schulden op. Sommigen van hen zullen deze historische neergang niet kunnen overleven.

In een olieomgeving van $ 20 zullen volgens Rystad Energy 533 Amerikaanse olie-exploratie- en productiebedrijven tegen het einde van 2021 faillissement aanvragen. Voor $ 10 zouden er meer dan 1.100 faillissementen zijn, schat Rystad.

Op de korte termijn heeft de energie-industrie dringend behoefte aan het opheffen van de sluitingen en aan het hervatten van hun normale economische patronen.

Maar  zoals een analist heeft opgemerkt , zou het buitengewoon moeilijk zijn om mensen daartoe aan te zetten, zelfs als alle blokkades onmiddellijk zouden worden opgeheven …

‘De regering kan aangeven wat ze willen om mensen aan te moedigen erop uit te trekken en dingen te doen’, zegt Willie Delwiche, investeringsstrateeg bij Baird. “Of grote delen van de samenleving dat doen of niet, valt nog te bezien. Het zal nodig zijn om mensen te zien uitstappen en weer dingen gaan doen. Dat is de noodzakelijke positieve ontwikkeling, en niet alleen het openstellen van zaken. ‘

Op de lange termijn is het goede nieuws voor de energiesector dat er verschillende redenen zijn waarom de olieprijs uiteindelijk weer naar een hoger niveau zal stijgen.

Allereerst zal de economische activiteit toenemen naarmate de lockdowns over de hele wereld worden opgeheven, en hopelijk zijn alle lockdowns tegen het einde van dit kalenderjaar voorbij.

Ten tweede overspoelen centrale banken en nationale regeringen over de hele wereld het systeem met enorme hoeveelheden vers geld, wat uiteindelijk tot zeer pijnlijke inflatie zal leiden. Maar voor de energiesector zal dit juist een goede zaak blijken te zijn omdat het een opwaartse druk op de olieprijzen zal veroorzaken.

Ten derde is het slechts een kwestie van tijd voordat er een grote oorlog uitbreekt in het Midden-Oosten, en zodra dat gebeurt, schiet de olieprijs onmiddellijk de stratosfeer in.

Dus de waarheid is dat dit slechts een tijdelijke recessie is voor de energiesector, maar veel energiebedrijven hebben zoveel schulden dat ze deze storm misschien niet kunnen verdrijven.

Voor de Amerikaanse economie als geheel is het van cruciaal belang voor ons allemaal om te begrijpen dat de dingen nooit meer zullen terugkeren zoals ze waren voordat COVID-19 verscheen. Alle financiële dominostenen beginnen te tuimelen, het economische momentum gaat de verkeerde kant op en er zullen nog veel meer uitdagingen zijn waarmee we te maken zullen krijgen nadat deze huidige pandemie voorbij is.

Er zullen de komende maanden nog veel meer wilde ups en downs zijn, maar zo ziet een economische ineenstorting eruit en het is net begonnen.Comments

comments

Lees ook:  Wat komt er na Trump - Wereldoorlog III?