De VS wil oorlog en bedreigende militaire acties die het virus nog meer zullen verspreiden

De VS wil oorlog en bedreigende militaire acties die het virus nog meer zullen verspreiden

21 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Stel je voor dat landen hun verschillen opzij zetten om een ​​effectieve internationale campagne tegen Covid-19 op te zetten? Als ze niet meer op elkaar zouden schieten en in plaats daarvan tegen het virus zouden vechten? Als ze in plaats van vliegdekschepen de wereld rond te sturen in een show van kracht, wedijverden om te zien wie meer gezichtsmaskers en ventilatoren kon leveren?

Zou dat niet verschrikkelijk zijn? Zou dat geen teken zijn van een gevaarlijke nieuwe bedreiging?

Het zou zijn – als jij het soort woedende paranoïde bent dat zijn psychose op anderen projecteert. Maar als je een normaal persoon bent, zou je het als bewijs beschouwen dat naties in staat zijn verschillen opzij te zetten om zich te concentreren op een wederzijds voordelig doel. Immers, de ziekte in één land beperken is de beste manier om ervoor te zorgen dat het niet hop-scotch is voor anderen zoals het uwe. Anderen helpen is dus een manier om jezelf te helpen.

Helaas maakt Trump geen deel uit van dit verlichte kamp. Defunding van de Wereldgezondheidsorganisatie is slechts zijn laatste gruweldaad. In plaats van de ziekte te bestrijden, hebben hij en zijn team schijnbaar alles in het werk gesteld om het te verspreiden door:

Een inconsistente en ineffectieve insluitingspoging opbouwen waardoor het virus zich als een lopend vuurtje thuis heeft verspreid.

Hulp aan landen die ook zwaar worden getroffen, blokkeren.

Proberen landen te stoppen die het niet leuk vinden om hulp te bieden en ontvangers de lucht in te steken voor het accepteren ervan.

En bedreigende militaire acties die het virus nog meer zullen verspreiden.

Hoewel het slechts 4,2 procent van de wereldbevolking uitmaakt , heeft de VS dertig procent van de totale Covid-19-gevallen dankzij de rampzalige binnenlandse reactie van Trump. Dat is beter dan zeven keer het wereldgemiddelde. Maar nu met hulp van Europese bondgenoten en ultrahawkachtige bondgenoten in de bedrijfsmedia, probeert zijn regering anderen neer te halen door een pro-oorlogsbeleid te promoten dat de internationale inspanningen verstoort.

Washington heeft dus de economische sancties tegen het zwaar getroffen Iran opgevoerd, ondanks het oprechte pleidooi van minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif dat de beperkingen “het voor ons vrijwel onmogelijk maakten om zelfs maar medicijnen en medische apparatuur te kopen”. Sterker nog, het heeft een noodlening van het IMF van 5 miljard dollar geblokkeerd om Iran te helpen het virus te bestrijden, omdat de ambtenaren van het land “een lange geschiedenis hebben van het omzetten van middelen die voor humanitaire goederen zijn bestemd, in hun eigen zakken en bij hun terroristische volmachten”, als één regering. ambtenaren hebben het gezegd .

Halverwege maart hebben staatssecretaris Mike Pompeo en adviseur voor nationale veiligheid Robert C. O’Brien naar verluidt een waanzinnig voorstel aangedragen voor een militair offensief tegen pro-Iraanse milities in Irak dat gegarandeerd chaos en onrust zou veroorzaken. Maar met het Iraanse leiderschap in beslag genomen door de gezondheidscrisis, was het een te goede gelegenheid om voorbij te gaan, ook al zou het virus ongetwijfeld de meer dan vijfduizend Amerikaanse troepen die in Irak zijn gestationeerd, plus meer dan veertigduizend anderen elders in de Perzische Golf, verspreiden.

Aangezien die troepen het virus waarschijnlijk zullen verspreiden naar vrienden en familie als ze eenmaal naar huis zijn gedraaid, is het een glashelder geval waarin de VS zichzelf keer op keer in de voet schiet.

Pompeo heeft ook aangeboden de sancties tegen Venezuela op te heffen als president Nicolàs Maduro ermee instemt af te treden. Maar nu Maduro nee heeft gezegd tegen de schandalige schending van de nationale soevereiniteit door Washington, zullen de sancties blijven bestaan, net zoals het coronavirus klaar staat om het uitgeputte Venezolaanse gezondheidszorgsysteem te overweldigen.

Dan is er de vraag om te voorkomen dat bepaalde landen anderen helpen. Een daarvan is, uiteraard, Cuba. Nadat de Trump-regering veertien landen had uitgehaald voor het verwelkomen van Cubaanse medische teams, tweette de Cubaanse ambassadeur in Canada boos:

“Je moet je schamen. In plaats van Cuba en zijn toegewijde artsen aan te vallen, zou je je moeten bekommeren om de duizenden zieke Amerikanen die lijden als gevolg van de schandalige verwaarlozing van je regering en het onvermogen van je falende gezondheidssysteem om voor hen te zorgen. ‘

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  #overgewicht #fieldlab Geschil over vaccinoctrooi Wat zit er achter de TRIPS Waiver

Juist. Aan de andere kant hoefden overheidsfunctionarissen niet te reageren toen Rusland hulp naar Italië stuurde. Negentien leden van het Europees Parlement – de meesten pro-Amerikaanse conservatieven uit het voormalige Sovjetblok – deden het voor hen door een zinderende brief te ondertekenen waarin de hulp werd aan de kaak gesteld als een typisch Russisch trucje om de Europese Unie ervan te overtuigen de anti-Rusland-sanctie op te heffen. “[A] n immense Russische desinformatiecampagne doel [s] om de EU in diskrediet te brengen en om onze Unie van binnenuit te delen door vragen onze solidariteit en het vermogen om deze crisis samen aan te pakken,” de MEP’s gezegd . “Dergelijke desinformatie en nepnieuws kunnen niet worden genegeerd en achtergelaten zonder een passend antwoord van de EU-kant.”

Wanneer Europese landen elkaar niet in de rug steken door te weigeren hulp te delen, zouden ze nu zogenaamd anderen moeten steken om de breuk te durven betreden.

En dan is er een hele reeks zakelijke mediakanalen die, zoals gewoonlijk, elkaar proberen te overtreffen om te zien wie er meer anti-Russisch of anti-Chinees kan zijn, ongeacht de gevolgen. De Washington Post veroordeelde Rusland omdat het een Antonov-124-vrachtvliegtuig naar de Verenigde Staten had gestuurd, geladen met medische goederen, en bespotte vervolgens Trump omdat het de inspanning als “erg aardig” beschreef. Het citeerde een voormalige generaal van het Amerikaanse leger die de levering een “hoax” noemde, een analist van de (verkeerd genoemde) Carnegie Endowment for International Peace die het als “gek” bestempelde, en “een expert op het gebied van desinformatie” in het Wilson Center verklaarde dat het was ” verbijsterend ”dat Trump het helemaal zou accepteren.

Het tijdschrift Foreign Policy, een spin-off van de Washington Post, ging nog verder. In een koortsachtige artikel getiteld “Pas op voor Bad Samaritanen,” Elisabeth Braw van rechtse Royal United Services Institute van Groot-Brittannië beschuldigd zowel Rusland als China van “het gebruik van hun ogenschijnlijke hulp voor geopolitieke winst” en vergeleek de Russische aanwezigheid in Italië “ bezette ”, een hit Noorse tv-serie over een Russische overname.

Russische hulp “zal de NAVO op lange termijn schade toebrengen”, waarschuwde ze. Wat China betreft, zegt ze, het ziet medische hulp duidelijk “als een gelegenheid voor public relations” en een middel “om zowel goederen te verkopen als landen los te wrikken van de solidariteit tussen de EU en de NAVO.”

Dat klopt: val andere landen aan voor het aanbieden van hulp en val ze vervolgens opnieuw aan omdat de internationale spanningen zijn gestegen. Het is niet verrassend dat China, Rusland, Cuba en Venezuela tot de acht landen behoren die hebben verzocht om een ​​einde aan door de VS opgelegde sancties omdat ze de anti-covid-inspanningen belemmeren, terwijl de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een welbespraakte uitspraak heeft gedaan pleidooi voor een wereldwijd bestand.

‘De meest kwetsbaren – vrouwen en kinderen, mensen met een handicap, de gemarginaliseerden en de ontheemden – betalen de hoogste prijs’, zei hij. “Ze lopen ook het grootste risico om vernietigende verliezen te lijden door COVID-19. Laten we niet vergeten dat in door oorlog geteisterde landen de gezondheidsstelsels zijn ingestort. Gezondheidswerkers, die al met een beperkt aantal zijn, zijn vaak doelwit geweest. Vluchtelingen en anderen die door gewelddadige conflicten zijn ontheemd, zijn dubbel kwetsbaar. De woede van het virus illustreert de dwaasheid van oorlog. ‘

Dat doet het – behalve dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het buitenlands beleid van de VS te slim zijn om te vallen voor zo’n sentimentele belediging over vrede en internationale samenwerking. In plaats daarvan zijn ze vastbesloten de Russen, Cubanen en Chinezen tot het uiterste te verslaan. Het juiste antwoord op Covid-19 is duidelijk het aanmoedigen van internationale conflicten die ervoor zorgen dat het zich verspreidt.Lees ook:  Limburg: Tunesiër onthoofdt vrouw met bijl - politie en media verhullen de oorsprong van de moordenaar

Comments

comments