Snowden: Corona wordt door regeringen gebruikt om de mensen te volgen en te onderdrukken

Snowden: Corona wordt door regeringen gebruikt om de mensen te volgen en te onderdrukken

21 april 2020 0 Door Indignatie redactie

In de strijd tegen het nieuwe coronavirus vertrouwen sommige regeringen, bijvoorbeeld in China, Taiwan en Zuid-Korea, niet alleen op quarantaines en lockdowns, maar ook op een bewakingsstrategie genaamd “contact tracing”. De Amerikaanse klokkenluider en voormalig inlichtingenofficier Edward Snowden vreest dat veel staten hun nieuwe bevoegdheden niet zullen opgeven na het einde van de pandemie.

De programma’s van de afzonderlijke landen verschillen in detail, maar het zijn allemaal uiteindelijk apps voor mobiele telefoons die continu de gezondheidsstatus van gebruikers registreren, evenals gezondheidsgegevens van alle mensen waarmee de gebruikers in contact komen.

Als een mobiele telefoon in nauw contact komt met iemand die mogelijk het virus bij zich draagt, ontvangt de gebruiker een melding en geeft de app hem de instructie om de komende twee weken in quarantaine te gaan. Deze quarantaine is echter niet per se vrijwillig, het hangt af van waar u woont. In sommige landen worden mobiele telefoons gebruikt als een soort “voetmanchet voor huisarrest”.

Als de bewaakte persoon om welke reden dan ook het huis verlaat, wordt de overheid hiervan op de hoogte gesteld. Zowel in Italië als in het VK worden deze apps gepromoot als de beste manier om uit het contactblok te komen en het lijkt erop dat de autoriteiten voor deze manier zullen kiezen.

Op het eerste gezicht lijkt deze aanpak misschien een nuttige strategie in de strijd tegen verdere verspreiding van de ziekte, maar privacyadvocaten en technologie-experts maken zich zorgen. Ze zijn bang dat de gegevens kunnen worden misbruikt en wijzen erop dat corrupte regeringen misschien niet zonder deze ongekende manieren willen om hun bevolking te controleren lang nadat de pandemie is beëindigd.

Snowden spreekt platte tekst

Edward Snowden heeft onlangs in een interview met Vice zijn bezorgdheid geuit over de bewakingsprogramma’s. Hij sprak over een “architectuur van onderdrukking”.

‘Denk je echt dat deze vaardigheden niet zullen worden gehandhaafd, ook al zijn de eerste golf, de tweede golf en de 16e golf van het coronavirus al lang verdwenen? Dat de gegevens niet worden opgeslagen? Ongeacht hoe ze worden gebruikt, u bouwt een onderdrukkingsarchitectuur,

Zei Snowden. Het virus is een serieuze bedreiging, gaf Snowden toe. Zelfs toen, toen hij nog voor de Amerikaanse geheime dienst werkte, wisten de diensten dat het slechts een kwestie van tijd was voordat een enorme pandemie het land lam legde.

»In een wereld waarin we dicht bij elkaar zitten in drukke en vervuilde steden, is als crisis voor de volksgezondheid niets voorspelbaarder dan een pandemie. Elke academicus en wetenschapper die naar de situatie keek, wist dat dit op handen was. Dit geldt ook voor de geheime diensten, zoals ik uit eigen ervaring kan bevestigen. Ze hadden de rapporten gelezen en waren zich aan het voorbereiden op pandemieën, ‘zei hij.

Snowden heeft twijfels geuit over de positieve cijfers die China al enkele weken rapporteert. Hij wees erop dat de Chinese regering werd geprezen om hoe goed ze de verspreiding van de ziekte kon beteugelen – iets wat ze alleen lukte omdat ze een draconische afsluiting opdroeg.

China controleert de informatiestroom

De extreme strategie van China werkt misschien niet zo goed als de regering beweert, zei Snowden, maar het kan niet met zekerheid worden gezegd, omdat de regering alle informatie die het land verlaat strikt controleert.

»Als je kijkt naar landen als China, waar het aantal gevallen lijkt te stabiliseren, rijst de vraag hoeveel je op deze cijfers kunt vertrouwen. Ik denk niet dat we dat kunnen, ‘zei Snowden. ‘Zoals we kunnen zien, heeft de Chinese regering de laatste tijd hard gewerkt om westerse journalisten het land uit te zetten, juist wanneer we geloofwaardige, onafhankelijke waarschuwingen uit de regio nodig hebben.’

Ondertussen hebben Apple en Google onlangs een ongebruikelijke samenwerking aangekondigd. De bedrijven wilden compatibele tracing-apps ontwikkelen die zouden moeten werken op een opt-in-basis, dat wil zeggen alleen met de uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers. Het persbureau Bloomberg meldt echter dat de bedrijven voornemens zijn om deels contact te traceren voor toekomstige software-updates.

Beide bedrijven staan ​​erop dat ze de mogelijkheid hebben om niet aan het programma deel te nemen, maar het is goed denkbaar dat bijvoorbeeld toegang tot supermarkten of grotere winkels en evenementen afhankelijk wordt gesteld van de apps die de gebruiker onschadelijk maken.

“Terwijl het autoritarisme zich uitbreidt, de noodwetten toenemen en we onze rechten opofferen, offeren we ook onze kansen op om te voorkomen dat de wereld afglijdt naar een minder liberale en minder vrije wereld,”

Waarschuwde Snowden.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments