Bill Gates, op gespannen voet met Trump over virus, wordt een rechtse doelgroep

Bill Gates, op gespannen voet met Trump over virus, wordt een rechtse doelgroep

22 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De mede-oprichter van Microsoft die filantroop is geworden, is aangevallen met leugens dat hij het coronavirus heeft gemaakt en hiervan wil profiteren.

In een toespraak in 2015 waarschuwde Bill Gates dat het grootste risico voor de mensheid niet een nucleaire oorlog was, maar een besmettelijk virus dat het leven van miljoenen mensen zou kunnen bedreigen.

Die toespraak is de afgelopen weken weer opgedoken met 25 miljoen nieuwe weergaven op YouTube, maar niet op de manier zoals meneer Gates het waarschijnlijk bedoelde. Antivaccinatoren, leden van de samenzweringsgroep QAnon en rechtse experts hebben in plaats daarvan de video aangegrepen als bewijs dat een van ‘s werelds rijkste mannen van plan was een pandemie te gebruiken om de controle over het wereldwijde gezondheidssysteem te ondermijnen.

Mr. Gates, 64, de mede-oprichter van Microsoft die filantroop werd, is nu de ster geworden van een explosie van complottheorieën over de uitbraak van het coronavirus . In berichten op YouTube, Facebook en Twitter wordt hij ten onrechte afgeschilderd als de maker van Covid-19, als een profiteur van een virusvaccin en als onderdeel van een lafhartig complot om de ziekte te gebruiken om de wereldbevolking te doden of te bewaken.

De wilde beweringen hebben grip gekregen op conservatieve experts als Laura Ingraham en anti-vaccinatoren zoals Robert F. Kennedy Jr. als Mr. Gates is naar voren gekomen als een vocaal tegenwicht voor president Trump op het coronavirus. Wekenlang verscheen meneer Gates op tv, op opiniepagina’s en in Reddit-forums waarin hij opriep tot een beleid om thuis te blijven, uitgebreid testen en de ontwikkeling van vaccins. En zonder de heer Trump te noemen, heeft hij kritiek geuit op het beleid van de president, waaronder de verhuizing van deze week om de financiering voor de Wereldgezondheidsorganisatie te verminderen .

Bill Gates on Twitter

Halting funding for the World Health Organization during a world health crisis is as dangerous as it sounds. Their work is slowing the spread of COVID-19 and if that work is stopped no other organization can replace them. The world needs @WHO now more than ever.

Verkeerde informatie over Mr. Gates is nu de meest voorkomende van alle coronavirus-onwaarheden die worden opgespoord door Zignal Labs, een mediaanalysebedrijf. De desinformatie bevat dit jaar meer dan 16.000 berichten op Facebook over Mr. Gates en het virus dat bijna 900.000 keer geliked en becommentarieerd werd, volgens een analyse van de New York Times. Op YouTube zijn de tien populairste video’s met leugens over Mr. Gates die in maart en april zijn gepost, bijna vijf miljoen keer bekeken.

De heer Gates, die meer dan $ 100 miljard waard is, heeft effectief de rol op zich genomen van George Soros, de miljardair-financier en democratische donor die een slechterik voor rechts is geweest. Dat maakt Mr. Gates de nieuwste persoon – samen met Dr. Anthony Fauci , de toonaangevende Amerikaanse expert op het gebied van infectieziekten – die verstrikt raakt in de stroom van rechtse punditry die diegenen heeft gekrenkt die op gespannen voet staan ​​met Mr. Trump over het virus.

Lees ook:  Waarom zijn Hiroshima en Nagasaki geen oorlogsmisdaden?

“Bill Gates verandert gemakkelijk in een gezondheidsgerelateerde meme en figuur omdat hij zo bekend is”, zegt Whitney Phillips, een assistent-professor aan de Syracuse University die digitale ethiek doceert. ‘Hij kan functioneren als een soort abstracte boeman.’

Vooral omdat Mr. Gates zijn opmerkingen over de behandeling van het coronavirus door het Witte Huis de afgelopen weken heeft aangescherpt.

‘Het lijdt geen twijfel dat de Verenigde Staten de kans hebben gemist om het nieuwe coronavirus voor te zijn’, schreef hij op 31 maart in een opiniekolom in The Washington Post. ‘De keuzes die wij en onze leiders nu maken, zullen een enorme impact hebben op hoe snel het aantal zaken begint te dalen, hoe lang de economie stil blijft staan ​​en hoeveel Amerikanen een geliefde zullen moeten begraven vanwege Covid-19. ”

Mark Suzman, algemeen directeur van de Bill & Melinda Gates Foundation, het belangrijkste filantropische voertuig van Mr. Gates, zei dat het “verontrustend was dat er mensen zijn die verkeerde informatie verspreiden terwijl we allemaal op zoek moeten gaan naar manieren om samen te werken en levens te redden.”

Via een vertegenwoordiger weigerde de heer Gates te worden geïnterviewd.

De samenzweringstheorieën over Mr. Gates kunnen met name schade toebrengen aan wat mensen denken over een toekomstig coronavirusvaccin, zei Claire Wardle, uitvoerend directeur van First Draft, een organisatie die online desinformatie bestrijdt. Ze zei dat de verhalen “het potentieel hebben om gecoördineerde en geavanceerde online campagnes te starten die mensen ervan weerhouden een virusvaccin te nemen.”

YouTube, Twitter en Facebook, die ook eigenaar is van Instagram, zeiden dat ze de desinformatie van het coronavirus bestreden.

De heer Gates, die in 1975 samen met Paul Allen Microsoft oprichtte en het in een software-kolos bouwde, heeft zijn tijd grotendeels gewijd aan filantropische inspanningen sinds hij in 2008 het bedrijf verliet. Vanaf 2018 had de Gates Foundation een schenking van $ 46,8 miljard , waardoor het een van ‘s werelds grootste particuliere liefdadigheidsorganisaties is.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe stichting heeft gewerkt aan de distributie van vaccins in ontwikkelingslanden, pleitte voor gezinsplanning door meer anticonceptie te gebruiken en financierde de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen. Deze inspanningen hebben tot ongegronde beschuldigingen geleid dat de heer Gates de armen in de wereld pijn deed met onnodige drugs en schadelijke gewassen, terwijl hij probeerde de wereldbevolking te onderdrukken.

Lees ook:  Het echte Maryanne Trump-schandaal is de rijkdom van de familie Trump

Zijn minachting voor de heer Trump, die hij verschillende keren heeft ontmoet, is ook openbaar geworden. In 2018 verschenen er beelden van dhr. Gates die vertelde hoe dhr. Trump hulp nodig had bij het onderscheiden van hiv, dat verwijst naar het humaan immunodeficiëntievirus en aids veroorzaakt, van HPV, het humaan papillomavirus, een seksueel overdraagbare infectie.

‘Beide keren wilde hij weten of er een verschil was tussen hiv en HPV, dus ik kon uitleggen dat die zelden met elkaar worden verward’, zei Gates lachend in opmerkingen bij zijn stichting.

In januari, toen het coronavirus zich begon te verspreiden, besteedde de Gates Foundation 10 miljoen dollar om medische hulpverleners in China en Afrika te helpen. In februari overwoog de heer Gates de ziekte en waarschuwde in The New England Journal of Medicine dat Covid-19 zich gedroeg als een ziekteverwekker die een keer per eeuw voorkwam.

Naast het schrijven van de opinie van de Washington Post, riep hij vorige maand op tot meer en billijkere tests in een Reddit- sessie ‘Ask Me Anything’ . Deze maand, de heer Gates verscheen op “The Daily Show” en zei dat zijn stichting zou fabrieken te financieren voor de zeven meest veelbelovende potentiële vaccins.

Woensdag zei de Gates Foundation dat het $ 250 miljoen zou inzetten – een eerdere toezegging van $ 100 miljoen – om de verspreiding van de ziekte te vertragen.

Tegen die tijd waren de leugens over Mr. Gates van de grond gekomen. De eerste vermelding van een ongefundeerde samenzwering die hem met de uitbraak in verband bracht, was op 21 januari, volgens de analyse van de Times. Dat was toen een YouTube-persoonlijkheid gekoppeld aan QAnon op Twitter suggereerde dat Mr. Gates de voorkennis van de pandemie had. De tweet was gebaseerd op een coronavirusgerelateerd patent van het Pirbright Institute, een Britse groep die financiering ontving van de Gates Foundation.

Het patent was niet voor Covid-19; het was verbonden met een mogelijk vaccin voor een ander coronavirus dat pluimvee treft. Maar twee dagen later zei de samenzweringswebsite Infowars ten onrechte dat het patent was voor ‘het dodelijke virus’.

Het idee verspreidde zich. Van februari tot april werden complottheorieën over Gates en het virus 1,2 miljoen keer genoemd op sociale media en televisie-uitzendingen, aldus Zignal Labs. Dat was 33 procent vaker dan de op één na grootste complottheorie: dat 5G-radiogolven ervoor zorgen dat mensen bezwijken voor Covid-19.

Sommige theorieën maakten gebruik van de kennismaking van meneer Gates met Jeffrey Epstein , de financier die werd veroordeeld voor sekshandel en zelfmoord pleegde, en zei dat een wereldwijde elite zich had verenigd om het coronavirus te creëren.

Lees ook:  Brexit: waarom blijft Europa Engels spreken?

In andere theorieën verdraaiden internettrollen de opmerkingen die meneer Gates had gemaakt. In één ervan zeiden trollen dat de heer Gates, die het idee van ‘digitale certificaten’ had opgeworpen om te bevestigen wie het virus had, de bevolking wilde bewaken met microchip-vaccinatie-implantaten.

Tegen april bereikten de valse samenzweringstheorieën van Gates een hoogtepunt van 18.000 vermeldingen per dag, zei Zignal Labs.

De theorieën werden versterkt door mensen zoals de heer Kennedy, een zoon van de voormalige senator Robert F. Kennedy, die als directeur van het Children’s Health Defense-netwerk campagne voert tegen vaccins. Op zijn Instagram-pagina heeft de heer Kennedy gezegd dat de heer Gates vaccins pusht om zijn andere zakelijke belangen te behartigen.

Dinsdag plaatste Mr. Kennedy een cartoon van een glimlachende Mr. Gates met een injectiespuit en een onderschrift: “Your Body, my choice.”

Kennedy, wiens Instagram-volgers sinds maart zijn verdubbeld tot meer dan 285.000, zei in een interview dat hij de waarheid vertelde over de “verschrikkelijke schade” die Mr. Gates de wereld met vaccins had toegebracht.

In een tweet van 7 april deelde mevrouw Ingraham, een Fox News-host, een samenzweringstheorie over snode motieven achter de oproep van meneer Gates om na te gaan en te identificeren wie een Covid-19-vaccin had gekregen. ‘Elke beweging digitaal volgen van Amerikanen is al jaren een droom van de globalisten’, schreef ze.

Mevrouw Ingraham reageerde niet op een verzoek om commentaar.

En Roger J. Stone Jr., de vertrouweling van Trump die dit jaar werd veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf wegens misdrijven in verband met de Trump-campagne van 2016, zei deze week in een radio-interview van The New York Post dat of Mr. Gates “speelde een rol in de creatie en verspreiding van dit virus staat open voor een krachtig debat. “

Woensdag, nadat de heer Gates zei dat het niet verstandig was om geld naar de Wereldgezondheidsorganisatie te trekken, was de online reactie snel. (De Gates Foundation financiert de organisatie.)

Een anti-vaccinator plaatste een poster van de film “Kill Bill” op Instagram met de tekst “Kill Bill Gates” en riep mensen op om de reacties op het Instagram-account van Mr. Gates te overspoelen.

Diezelfde dag, toen de heer Gates zijn dank betuigde aan gezondheidswerkers, ontving het meer dan 14.000 opmerkingen. Een van hen las: “Dit virus is een grote leugen.”

Michael H. Keller heeft een bijdrage geleverd. Ben Decker heeft onderzoek bijgedragen.Comments

comments