Door Trump aangeprezen hydroxychloroquine kan het risico op overlijden door COVID-19 verhogen, blijkt uit onderzoek

Door Trump aangeprezen hydroxychloroquine kan het risico op overlijden door COVID-19 verhogen, blijkt uit onderzoek

22 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Trump trekt zich terug van het medicijn dat hij als “game-changer” als grootste onderzoek heeft aangeprezen, maar vindt geen voordelen, maar hogere sterfgevallen

De grootste studie van het door Trump aangeprezen malariamedicijn hydroxychloroquine  vond tot nu toe geen voordelen bij de behandeling van patiënten met COVID-19. Bovendien registreerde het meer sterfgevallen onder patiënten die de behandeling kregen dan degenen die dat niet deden.

Ongeveer 28% van de mannelijke veteranen die hydroxychloroquine  en standaardzorg kregen in de medische centra van Veterans Health Administration, stierf, terwijl slechts 11% van degenen die alleen routinematige zorg ontvingen, volgens een onderzoek  van onderzoekers van het Columbia VA Health Care System in South Carolina, de University of South Carolina en de University of Virginia School of Medicine. De studie is ingediend bij het New England Journal of Medicine. Volgens de Associated Press is het echter nog niet door vakgenoten beoordeeld .

De onderzoekers keken naar de gezondheidsgegevens van 368 mannelijke veteranen die in het ziekenhuis waren opgenomen met bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus. In de studie werd ook gekeken naar de resultaten voor patiënten die zowel hydroxychloroquine als het antibioticum azithromycine kregen, een combinatie die herhaaldelijk werd aangeprezen door president Donald Trump . Het bleek dat 22% van die patiënten ook stierf, of tweemaal het aantal patiënten dat dat niet deed. De studie vond evenmin verschil bij patiënten die een beademingsapparaat nodig hadden.

“We hebben geen aanwijzingen gevonden dat het gebruik van hydroxychloroquine, met of zonder azithromycine, het risico op mechanische ventilatie verminderde bij patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen”, schreven de onderzoekers. “Een verband tussen verhoogde algehele mortaliteit werd vastgesteld bij patiënten die alleen met hydroxychloroquine werden behandeld. Deze bevindingen benadrukken het belang van het afwachten van de resultaten van lopende prospectieve, gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken voordat wijdverbreide adoptie van deze geneesmiddelen.”

Een Braziliaanse studie gepubliceerd op MedRxiv , een pre-printserver voor studies die in afwachting zijn van peer review, werd eerder deze maand ook stopgezet nadat 11 van de 81 coronaviruspatiënten die hoge doses hydroxychloroquine kregen stierven.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Belachelijk hoe Europa zich laat chanteren door de VS

Trump is plotseling stil geworden over het medicijn nadat hij het herhaaldelijk had gepromoot tijdens zijn coronavirusnieuwsbriefings. De president prees een klein Frans onderzoek dat door Fox News werd gehyped , en beweerde dat het 100% succes had bij het gebruik van het medicijn in combinatie met azithromycine om het coronavirus te behandelen. Maar de uitgever van de studie heeft sindsdien gezegd dat het onderzoek niet aan de normen voldeed , en The Guardian  meldde dat onderzoekers verschillende patiënten die stierven of die naar de intensive care-afdeling werden gebracht, van de resultaten hadden uitgesloten.

De Centers for Disease Control and Prevention verwijderden ook stilletjes “ongebruikelijke” richtlijnen  voor artsen over het gebruik van het medicijn. De CDC waarschuwt nu dat “er geen medicijnen of andere therapeutische middelen zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration om COVID-19 te voorkomen of te behandelen”.

Trump heeft de drug niet genoemd sinds afgelopen dinsdag, toen hij opschepte dat de regering 28 miljoen doses hydroxychloroquine had gestuurd, aldus Politico . Fox News-hosts die het medicijn herhaaldelijk hebben gepromoot, zijn er ook grotendeels mee gestopt.

De president die de drug aanprijst als een “game-changer” heeft geleid tot opblazen onder ambtenaren van de coronavirus-taskforce van het Witte Huis. Trump-handelsadviseur Peter Navarro verraste onlangs de deelnemers door een stapel mappen mee te nemen waarvan hij beweerde dat het studies bevatte die “duidelijke therapeutische werkzaamheid” van het medicijn aantonen, aldus Axios . Dr. Anthony Fauci, de directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, zette die bewering terug en benadrukte “dat er slechts anekdotisch bewijs was” dat het medicijn werkte bij coronaviruspatiënten. De opmerking ‘zette Peter uit’, vertelde een bron aan de outlet.

‘Er is nooit een confrontatie geweest in de vergaderingen van de taskforce zoals gisteren’, zei een andere bron. ‘Mensen spreken zich uit en er is een stevig debat, maar er is nooit een confrontatie geweest.Lees ook:  Obesitas gekoppeld aan een hoog sterftecijfer van Covid-19

Comments

comments