Waarom zijn Amerikaanse bedrijven nog steeds actief in China?

Waarom zijn Amerikaanse bedrijven nog steeds actief in China?

22 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Amerika heeft zichzelf gegijzeld door China vanwege de mate waarin het zich zo afhankelijk heeft gemaakt van Chinese producten.

Toen China zich zo’n 20 jaar geleden vestigde als het epicentrum van de wereldwijde productie, was zijn aantrekkingskracht duidelijk. Chinese arbeidskrachten waren goedkoop en meer dan een miljard potentiële consumenten hadden de eetlust gewekt van veel grote bedrijven. Hoewel met name in het afgelopen decennium de comparatieve voordelen van het land zijn vervangen door een aantal duidelijke tekortkomingen die de bedrijven in de wereld ertoe hadden moeten brengen om twee keer na te denken of ze op de Chinese markt zouden blijven , hebben velen ervoor gekozen te blijven.

In 2000 had China al een bijna-monopoliestatus bereikt bij de vervaardiging van een hele reeks producten die de wereld snel consumeert. Slechts tien jaar geleden werd 91% van alle personal computers, 80% van alle airconditioners, 74% van de wereldwijde zonnecellen, 71% van de mobiele telefoons en 60% van al het cement geproduceerd in China . De wereld was verslaafd aan producten van Chinese makelij, en de Chinese regering had er zin in dat buitenlandse bedrijven ervoor kozen om daar goederen te vervaardigen, waardoor veel draconische bedrijfsvereisten werden opgelegd in een omgeving die de meeste bedrijven nooit zouden hebben aanvaard ergens anders te verdragen.

Onder hen is de vereiste dat alle buitenlandse bedrijven hun eigen deviezen moeten genereren, zodat de Chinese Centrale Bank haar berg met vreemde valuta niet hoeft in te zetten om door buitenlandse bedrijven te worden gebruikt. Als gevolg hiervan heeft China in 2014 een astronomische $ 4 biljoen aan deviezenreserves vergaard – meer dan 27 keer die van de VS destijds. Bovendien is de bestuurlijke en technologische kennis bij veel buitenlandse bedrijven weggenomen, die ook gedwongen waren Chinese CEO’s te installeren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Banken in de VS Hebben $ 18 Miljard Verdiend Met De Verwerkingskosten Van Het 'Paycheck Protection Program'

De Chinese regering is doorgegaan met het routinematig toepassen van steeds restrictievere operationele procedures. Dat maakt het moeilijk voor buitenlandse bedrijven om ooit winst te behalen, laat staan ​​te behouden, evenals de neiging van de regering om Chinese bedrijven te bevoordelen boven buitenlandse bedrijven die soortgelijke producten produceren. Het Chinese rechtssysteem zit bovendien vol met corruptie, kromme joint venture-partners zijn de norm geworden en het behouden van werknemers kan een echte uitdaging zijn.

De Chinese arbeid is al een tijdje niet goedkoop. Het gemiddelde uurloon steeg in 2016 tot 3,60 dollar per uur, een stijging van 64% ten opzichte van 2011, en staat nu meer op gelijke voet met landen als Portugal en Zuid-Afrika. In 2016 was China al slechts 4% goedkoper in gebruik dan in de VS. China’s toenemende scherpe economische nationalisme en protectionisme hebben een werkelijk uitdagende operationele omgeving gecreëerd. De nationale veiligheids- en cyberbeveiligingswetten van de Chinese regering hebben ook geleid tot grootschalige diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom van bedrijven op grote schaal.

De Chinese regering heeft de handelsoorlog op zich genomen en, helaas, ook tegen het Chinese en Amerikaanse volk, door de VS decennia lang over de kolen te strijken. Amerika heeft zelf de schuld dat het het zo lang heeft volgehouden. Evenzo heeft de regering de verontwaardiging van Amerikaanse bedrijven verdiend door decennia lang grof oneerlijke handels- en investeringspraktijken af ​​te dwingen. Amerikaanse bedrijven hebben er ook de schuld van dat ze dat zo lang hebben volgehouden. De Verenigde Staten hebben zichzelf gegijzeld door China vanwege de mate waarin we ons zo afhankelijk hebben gemaakt van China voor producten variërend van elektronica tot machines en medicijnen.

Dus waarom zijn er nog zoveel Amerikaanse bedrijven? De ‘potentiële’ allure van ‘s werelds grootste middenklassebevolking blijft de grootste reden. Maar op welk punt zullen Amerikaanse bedrijven zeggen dat ze er genoeg van hebben? Zullen ze ooit een breekpunt bereiken? Of zal de fantasie dat honderden miljoenen Chinese consumenten in de rij zullen staan ​​om Amerikaanse producten te kopen terwijl de handelsoorlog woedt, hen ervan weerhoudt te beseffen dat hun droom om ooit fantastisch succesvol te worden daar precies dat is – een droom? Sommige bedrijven zijn al tot die conclusie gekomen. Anderen zijn hiermee bezig. Het is tijd om naar huis te gaan.Lees ook:  De duisternis van Trump: blanke suprematie, christelijk nationalisme en het coronavirus

Comments

comments