‘Beyond krankzinnig’? Video over politie die Australische ‘rooftop drinkers’ achtervolgt die Covid-19-lockdown overtreden

‘Beyond krankzinnig’? Video over politie die Australische ‘rooftop drinkers’ achtervolgt die Covid-19-lockdown overtreden

23 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Een nachtzichtvideo van de politie in Queensland, Australië, die drie mannen arresteert omdat ze op een dak hebben gedronken in afwachting van een lockdown, maakt rondes en vraagt ​​om een ​​vergelijking met 1984 en nazi-Duitsland, maar niet alles is wat het lijkt.

De clip van een minuut is woensdag gepost door het Britse Independent en toont het trio van jonge mannen die hoodies dragen die door de politie worden verteld dat ze omsingeld zijn en zich moeten overgeven. Volgens de krant zijn de warmtebeelden gefilmd vanuit een politiehelikopter.

The Independent on Twitter

Police helicopter catches rooftop drinkers breaking Australia lockdown rules https://t.co/QabVQCZicN

De meeste reacties op Twitter op de video waren ongelovig op de schaal van de reactie van de politie, en noemden het ‘meer dan een waanzinnig machtsmisbruik’ of ‘overmatig politieoptreden op zijn best’. 

‘Ze hebben de politie middelen verspild om niet alleen een helo in de lucht te krijgen, maar [om] het gebouw te omringen met officieren? Allemaal voor drie jongens die bier drinken op een dak? ‘ zei een van de opmerkingen.

Anderen reageerden met memes die de politie van Queensland vergeleken met Hitler, IngSoc van Orwell’s 1984 of de Oost-Duitse Stasi.

Braden on Twitter

@Independent

SierraSpartan on Twitter

@Independent https://t.co/gy575DjbtC

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat de reactie van Covid wijdverbreid is

Major_Major_Major_Major on Twitter

@Independent

“De hellevuurraket die volgde, lijkt overdreven”, grapte Ben Shapiro, een conservatieve Amerikaanse commentator, verwijzend naar video’s van Amerikaanse drone-aanvallen tegen vermoedelijke terroristen die dezelfde soort warmtebeelden gebruiken.

Als je echter een Australische journalist mag geloven, is het verhaal achter de video alledaags en veel minder Mad Max. De in Melbourne woonachtige journalist Tyson Whelan tweette dat het trio ‘s nachts was ingebroken op een bouwplaats en dat de politie reageerde op een melding van overtreding, voordat ze werden vastgehouden en beboet wegens schending van de regels voor sociale afstand.

Julia on Twitter

@NoahCRothman Good grief. What has happened to Australia!

De video laat het trio zien dat afdaalt door steigers die een bouwplaats zouden aangeven. Volgens de regels voor de sluiting van Queensland zijn bijeenkomsten van meer dan twee personen in een openbare ruimte illegaal en wordt ter plaatse een boete opgelegd van AU $ 1.334,50 (ongeveer $ 842).

Het is prima om ‘maximaal twee bezoekers die normaal geen deel uitmaken van het huishouden van de persoon’ te hebben – zolang ze toch afstand houden – volgens de richtlijnen, die voor het laatst zijn herzien op 2 april.

Queensland riep eind januari een noodsituatie uit over de volksgezondheid boven Covid-19 en heeft het regime verlengd tot ten minste 19 mei. De staatspolitie heeft geen commentaar gegeven op het verhaal en de video is niet te vinden op hun Twitter- of Facebook-feeds.

Lees ook:  De 'COVID-piraterij' van president Trump is een REVOLUTIONAIRE daad van ECONOMISCH NATIONALISME versus neoliberale GLOBALISATIE

Australië heeft tot dusver in totaal 6.647 Covid-19-gevallen en 74 dodelijke slachtoffers geregistreerd, waarvan zes in Queensland.Comments

comments