Opnieuw problemen met mondmaskers die al in gebruik waren

Opnieuw problemen met mondmaskers die al in gebruik waren

23 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Een lot van enkele honderdduizenden mondmaskers uit China is onbruikbaar bevonden na een controle. Er kwamen klachten vanop het terrein van zorgverleners die de maskers reeds gebruikten. Dat berichten Belga en La Libre.

Het gaat om KN 95-maskers die dezelfde bescherming als FFP2-maskers zouden geven. Ze werden geleverd uit China na een bestelling door de federale overheid. In maart werd het bewuste type goedgekeurd voor gebruik door de FOD Economie. Enkele honderdduizenden maskers werden vervolgens verdeeld door het Waals agentschap voor Welzijn, die ze bij dezelfde Chinese leverancier besteld had.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEr kwamen echter klachten vanop het terrein, waarop twee weken geleden nieuwe tests werden uitgevoerd. De maskers werden nu wel onbruikbaar bevonden door de FOD Economie. Het Waals agentschap voor Welzijn heeft intussen de provinciegouverneurs en zorginstellingen gevraagd de maskers voorlopig niet meer te gebruiken. Een drievoudige analyse zal moeten uitwijzen of ook de Waalse mondmaskers – van dezelfde leverancier – eveneens onvoldoende bescherming bieden.

Mondmaskerproblemen

Onlangs kwam nog aan het licht dat een bestelling van de federale overheid van 3 miljoen FFP2-maskers ook onbruikbaar is. Sindsdien is het zoeken naar mondmaskers die wél kwalitatief zijn. Hoewel er al bedrijven en particulieren zijn die zelf mondmaskers kunnen produceren, blijft de jacht geopend op FFP2-maskers die een betere bescherming bieden. Die maskers worden gebruikt door zorgverstrekkers die vaak in dicht contact komen met coronapatiënten, bijvoorbeeld in de woonzorgcentra.

Lees ook:  'Everything is Burning': het Australische Inferno gaat door en verspert de toegang tot steden in het hele land


Comments

comments