Turkije: Corona-infecties als wapen, geen afleiding

Turkije: Corona-infecties als wapen, geen afleiding

23 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Turkije houdt vast aan chantage en bedreigt Europa met een stortvloed aan migranten.

Terwijl de wereld tegenwoordig worstelt met een ware oorlog tegen de besmetting met het Coronavirus, zijn de spanningen die lang voor de pandemie van Covid-19 bestonden, helaas niet van het wereldtoneel verdwenen.

Met name de betrekkingen tussen Turkije en Europa worden opnieuw gespannen. Het verse salvo werd afgevuurd door minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die eind maart aankondigde dat de Turkse staat migranten zou toestaan ​​weer naar de grens van de Europese Unie te trekken zodra de crisis in het coronavirus voorbij is.

In een interview met de Turkse NTV-televisiezender vertelde Soylu zijn publiek dat ongeveer 6.000 migranten die aan de Turks-Griekse grens wachtten om de Europese Unie binnen te komen, naar steden in het land werden gestuurd. Deze maatregel is door de Turkse autoriteiten genomen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen.

Maar zowel de maatregel als het commentaar van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken gaven duidelijk de indruk dat de terugtrekking van illegale migranten van de Griekse grens in feite slechts meer stappen waren in de verschillende pogingen van Turkije om de Europese Unie te bedreigen.

‘Het was een voorzorgsmaatregel. We moesten het doen. Niemand zou zich er echter nog comfortabel bij moeten voelen. Als de Coronavirus-pandemie voorbij is, gaan we geen migranten afschrikken die willen terugkeren naar de Grieks-Turkse grens in Pazarkule, ‘onderstreepte Süleyman Soylu in zijn interview.

Dergelijke verklaringen kunnen door de Turkse regering worden geïnterpreteerd als een intentie om haar beleid van open grenzen voor migranten en asielzoekers voort te zetten zodra het tempo van de besmetting met het coronavirus is vertraagd. Het is de moeite waard om te onthouden welke gebeurtenissen tot een dergelijk besluit van de Turkse autoriteiten hebben geleid.

Op 7 maart stelde de Commissaris voor Begroting en Administratie van de Europese Unie, Johannes Hahn, voor dat de mogelijke verdere financiële steun voor Turkije vanuit de EU om asielzoekers op Turks grondgebied te helpen, veel minder omvangrijk zou zijn dan voorheen. Hahn waarschuwde dat financiële steun van de EU alleen mogelijk zou zijn als aan een belangrijke voorwaarde werd voldaan.

“Veel scholen, kleuterscholen en ziekenhuizen voor vluchtelingen zijn al gebouwd en hebben geen nieuwe financiering nodig. Daarom is de behoefte aan financiële steun van Turkije al lager ”, merkte de Europese commissaris op.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump spuit nieuwe samenzweringstheorieën in Bizarre Fox News-interview

Hij benadrukte ook dat het chantagebeleid van Ankara, zoals blijkt uit hun voortdurende dreiging om migranten naar de EU-grenzen te sturen, moet worden gestopt.

“Alleen dan zal de EU in principe klaar zijn om financiële steun te blijven verlenen ter ondersteuning van vluchtelingen in Turkije”, benadrukte Hahn.

Naar verluidt kondigde de Turkse leider Recep Erdogan een verandering in het beleid ten aanzien van migranten aan na een sterke verslechtering van de situatie in de Syrische regio Idlib. De Turkse leider zei dat zijn land de grenzen met de Europese Unie voor migranten zou openen, aangezien de EU niet aan haar financiële verplichtingen heeft voldaan en onvoldoende belangstelling heeft getoond voor het oplossen van het Syrische conflict. Ankara steunt Syrische rebellen in de noordwestelijke regio Idlib, waar eerder dit jaar de inzet van Turkse troepen begon.

Aangenomen wordt dat Turkije zal slagen in de uitvoering van radicale maatregelen om te slagen in hun laatste armworstelwedstrijd met de EU om de stroom van financiële hulp te herstellen. In het bijzonder meldde een Grieks dagblad Kathimerini dat Turkije zich voorbereidt om met Covid-19 besmette migranten naar Griekenland te sturen.

Volgens de media hebben de Griekse autoriteiten de concentratie van migranten aan de westkust van Klein-Azië bevestigd. De daar verzamelde migranten zouden zijn overgebracht uit vluchtelingenkampen in Turkije.

De krant, onder verwijzing naar bronnen, beweerde dat Turkije een georganiseerd plan heeft ontwikkeld voor het vervoer van met Covid-19 besmette migranten naar Griekenland en Europa om een ​​pandemie in de EU te stimuleren.

De overdracht kan op een georganiseerde manier plaatsvinden, rechtstreeks gecoördineerd door de Turkse politie en de rijkswacht.

Honderden migranten en boten hebben zich verzameld in gebieden in de buurt van de Griekse eilanden Lesbos en Chios. De meesten van hen werden echter 14 dagen in quarantaine geplaatst vanwege vermoedelijke Covid-19-infecties op deze locaties.

De krant suggereerde ook dat de migranten binnenkort de grens zullen proberen over te steken. De Griekse generale staf van de nationale defensie, de marinestrijdkrachten en de kustwacht zijn al op de hoogte gesteld bij een gedwongen oversteek.Lees ook:  Open brief aan Greta Thunberg: We laten ons niet langer beledigen!

Comments

comments