Turkije laat moordenaars, maar geen politieke tegenstanders, vrij uit de gevangenis tijdens een pandemie van het coronavirus

Turkije laat moordenaars, maar geen politieke tegenstanders, vrij uit de gevangenis tijdens een pandemie van het coronavirus

23 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Turkije is begonnen met het vrijlaten van ongeveer 90.000 gevangenen , de helft tijdelijk en de andere helft permanent , om verspreiding van COVID-19 te voorkomen en overbevolking te verminderen.

President Recep Tayyip Erdogan, zijn AK-partij en hun regerende coalitiepartner hebben degenen die beschuldigd worden van terrorisme uitgesloten van de wet die de vrijlating toestaat.

Met andere woorden, het Erdogan-regime is vastbesloten tienduizenden academici, journalisten, politici, ambtenaren en anderen die geen enkele andere misdaad hebben begaan, opgesloten te houden, behalve verbonden te zijn met groepen die het regime als politieke bedreigingen beschouwt.

Van de in totaal 300.000 gevangenen in het land worden er ongeveer 50.000 beschuldigd van terrorisme.

Terroristische beschuldigingen zijn gebruikt om de oppositie in Turkije te onderdrukken, vooral sinds de mislukte staatsgreep in 2016 tegen Erdogan en zijn daaropvolgende zuivering tegen vermeende politieke vijanden.

Onder degenen die op beschuldiging van terrorisme zijn opgesloten, zit Selahattin Demirtas , de vorige leider van de pro-Koerdische politieke partij van Turkije; Ahmet Altan , een wereldberoemde journalist en auteur; en Osman Kavala , een filantroop en zakenman.

Sommige van de met terrorisme beschuldigde personen hebben inderdaad gewelddadige handelingen gepleegd als leden van de Islamitische Staat Irak en Syrië (vaak ISIS genoemd), de Koerdische militante groepering PKK of de junta die de staatsgreep van 2016 hebben geprobeerd .

Maar de meeste gevangenen voor terrorisme worden niet eens beschuldigd van één enkele gewelddadige daad; ze worden ervan beschuldigd de PKK , of zijnde gulenisten , aanhangers te zijn van de in de VS gevestigde Turkse geestelijke Fethullah Gulen, die Erdogan de schuld geeft voor het brein achter de poging tot staatsgreep van 2016.

Het oorspronkelijke wetsontwerp zou verkrachters en drugsdealers hebben vrijgelaten . Ze werden later uitgesloten van vrijlating nadat publieke kritiek opdook. Maar de met terrorisme beschuldigde critici van het regime kwamen nooit in aanmerking voor vrijlating, zelfs niet in de conceptversies.

erdogan
Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Getty / Adem Altan / AFP

De staat versus individuen

Dit beleid is gebaseerd op een historisch consistente ideologie , die door de meeste regeringen en zelfs een groot deel van de samenleving is omarmd – dat de Turkse staat veel belangrijker is dan individuen.

Door het risico van COVID-19 als een kans te gebruiken, onderstreept de Turkse staat met deze actie het hoofddoel van gevangenissen: ze zijn bedoeld om primair de aangewezen vijanden van de staat te straffen. Degenen die de rechten van individuen schenden (door ze te vermoorden of te beroven) kunnen als minder gevaarlijk en zelfs gratie worden beschouwd.

Mijn boek uit 2019, ‘ Islam, autoritarisme en onderontwikkeling ‘, beschrijft de oorsprong van deze staatgerichte ideologie in de geschiedenis van de Seltsjoekse (1040-1194), Mamluk (1250-1517) en Ottomaanse (1299-1922) staten, die liet een ideologische erfenis na aan het hedendaagse Turkije en de meeste Arabische landen.

Zelfs laat-Ottomaanse reformisten, die probeerden West-Europese ideeën te importeren, betwisten de staatscentricisme en beperkingen van individuele vrijheden niet. Het beroemde reorganisatie-edict van 1839, uitgegeven door de Ottomaanse sultan en bureaucraten, garandeerde de bescherming van het leven, de eer en de eigendommen van hun onderdanen. Maar het verwees niet eens naar hun vrijheid.

De wetten van het moderne Turkije hebben over het algemeen individuele vrijheden gegarandeerd. Maar de regeringen hebben de vrijheden van de burgers voortdurend geschonden, vooral die van religieuze ( niet-moslims en alevitische ) minderheden en Koerden .

Erdogan en zijn veranderende bondgenoten

President Erdogan heeft de Turkse politiek de afgelopen 17 jaar gedomineerd. Sinds 2011 is hij krachtig genoeg om de burgers van zijn land te definiëren als vrienden of vijanden van de staat.

Tijdens het begin van zijn bewind werkte Erdogan samen met volgelingen van Gulen, bepaalde Koerden en verschillende intellectuelen tegen seculiere strijdkrachten in het leger en de rechterlijke macht .

turkije

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenErdogan liet zijn handtekening zetten op de zorgpakketten voor coronavirus, verdeeld onder 1,15 miljoen mensen van 65 jaar en ouder, met vijf maskers en wat eau de cologne. Getty / Elif Ozturk / Anadolu Agency

Tijdens de alliantie Erdogan-Gulen startten de aanklagers onderzoeken tegen honderden van de politieke doelen van deze alliantie. En de rechtbanken speelden mee met deze sondes, waardoor de definitie van terrorisme zo ver werd uitgebreid dat ze zelfs de gepensioneerde stafchef van Turkije, Ilker Basbug , tot terrorist verklaarden .

In de afgelopen zes jaar veranderde Erdogan geleidelijk van bondgenoten vanwege zijn touwtrekken met Gulen en de populariteit van het harder zijn tegen Koerden. Erdogan omarmde ultranationalistische secularisten als politieke partners – precies de groep die hij eerder had aangevallen. Dit nieuwe partnerschap bestempelde alle gulenisten, veel Koerdische nationalisten en talloze intellectuelen als terroristen.

Na de mislukte staatsgreep tegen Erdogan in 2016 werden 500.000 burgers onderzocht als lid van terroristische organisaties. De meeste van deze onderzoeken waren gericht op het veroordelen van gulenisten. Tienduizenden werden opgesloten met bewijsmateriaal zoals het downloaden van een smartphone-applicatie die door Gulenisten werd gebruikt en het hebben van een rekening bij een bij Gulen aangesloten bank. In 650 gevallen zijn gedetineerde vrouwen ouders van kinderen onder de 6 jaar, dus wonen ze samen in de gevangenis.

Turkije was bijzonder onvoorbereid op COVID-19 vanwege de zuivering na de staatsgreep van ongeveer 150.000 ambtenaren , en met name 15.000 gezondheidswerkers . Een van de zeldzame coronavirus-experts van Turkije, Dr. Mustafa Ulasli , behoorde tot degenen die werden gezuiverd met de beschuldiging een gulenist te zijn. Hij verloor zijn baan en blijft werkloos, ondanks zijn aanbod om het ministerie van Volksgezondheid te helpen met de crisis.

COVID-19 en autoritairen

Wereldwijd hebben analisten geprobeerd mogelijke politieke effecten van COVID-19 te verklaren . Een van de belangrijkste vragen is: zal het autocraten verzwakken of versterken? Het geval van Turkije toont de complexiteit van de politieke gevolgen van COVID-19.

Aan de ene kant heeft COVID-19 de financiële crisis van het Erdogan-regime verdiept . De Turkse lira verliest sinds 2018 zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en die trend zet door.

Erdogan kondigde op 18 maart een stimuleringsplan van 15 miljard dollar aan. Omdat dit onvoldoende was , vroeg hij de burgers om te doneren aan een door de staat geleide hulpactie , die financieel zal helpen aan degenen die getroffen zijn door de maatregelen tegen de pandemie, met name de dagloonarbeiders .

Een belangrijke pijler van het regime van Erdogan is Diyanet – de overheidsinstantie die alle 85.000 moskeeën van het land controleert en salarissen aan hun imams betaalt. COVID-19 verzwakt de publieke reputatie van het Diyanet verder , wat tot uiting komt in discussies op sociale media over waarom het geld van de belastingbetaler nog steeds naar de salarissen van imams gaat, hoewel de moskeeën gesloten zijn.

Aan de andere kant bleek uit een recent onderzoek dat het goedkeuringspercentage van Erdogan de laatste tijd is toegenomen. Tijdens de COVID-19-crisis willen veel mensen zich rond de leider verzamelen – in Turkije en over de hele wereld.

Erdogan heeft tijdens de crisis zelfs geprobeerd de natie rond zijn persoonlijkheid te verenigen . Hij zette zijn persoonlijke handtekening op de COVID-19-zorgpakketten van de Turkse staat die over het hele land worden verspreid. Hij verklaarde ook dat alleen de centrale overheid toestemming had om geld in te zamelen voor COVID-19-hulpdoeleinden; het ministerie van Binnenlandse Zaken blokkeerde de liefdadigheidsinitiatieven van door de oppositie geleide gemeenten .

Tijdens de COVID-19-crisis is het cruciaal dat Erdogan de media controleert om kritiek op zijn beleid te minimaliseren. Anders kunnen zijn ineffectieve reacties op de crisis leiden tot een groeiende oppositie. Daarom wil Erdogan veel journalisten en andere critici in de gevangenis houden.

Wanneer geconfronteerd met COVID-19, herhaalt de Turkse staat wat hij het beste weet – de staat is belangrijker dan individuen. Erdogan en zijn bondgenoten hebben zelfs nieuwe manieren gecreëerd om dit te demonstreren: voor hen zijn de critici van het regime gevaarlijker dan gewelddadige criminelen.Comments

comments

Lees ook:  ‘Goedgelovigheid, de doodsteek voor milieu en klimaat’