Hoe coronavirus de Ramadan zal beïnvloeden

Hoe coronavirus de Ramadan zal beïnvloeden

24 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Van 23 april tot 23 mei viert de islamitische wereld de jaarlijkse Ramadan vasten. Maar voor het eerst dit jaar zullen moslims in de meeste landen van de wereld onder speciale omstandigheden moeten observeren. De coronavirus pandemie is de belangrijkste boosdoener: moslims van Indonesië tot Marokko komen al weken niet meer samen om te bidden. Maar hoe zit het met Ramadan?

Ramadan, de negende maand van het jaar volgens de islamitische kalender, is een periode gewijd aan vasten, gebed en het houden van specifieke rituelen in het licht van de eerste openbaring van de koran door de aartsengel Gabriël aan de profeet Mohammed. Jaarlijkse naleving wordt beschouwd als een van de vijf pijlers van de islam en verplicht moslims zich te onthouden van zondig gedrag. Volgens de Islamitische Heilige Schrift vermenigvuldigen de spirituele beloningen van vasten zich tijdens de Ramadan en worden eerdere zonden vergeven. Voor praktiserende moslims over de hele wereld wordt de Heilige Maand geëerd met vrede, delen, eenheid en diepe introspectie.

Traditioneel komen in islamitische landen buren en familieleden samen voor iftar – het avondmaal waarin moslims hun vasten verbreken. Er zijn ook vragen over traditionele bijeenkomsten in moskeeën.

ramadan

Needpix

Verandert overal

In Turkije, dat nu de leider is in het aantal mensen dat aan de vooravond van de Ramadan in het Midden-Oosten is getroffen door het coronavirus, kondigde het directoraat voor religieuze zaken aan dat “Iftar [snelbrekende] bijeenkomsten met familieleden, buren en vrienden ”. 25.000 mensen uit 59 landen keerden terug naar Turkije om de Ramadan met hun gezin door te brengen.

De pandemie kan de Turkse autoriteiten echter dwingen tot het aannemen van nieuwe aanvullende beperkingen die samenvallen met het begin van de ramadan. Politiek gezien kunnen dergelijke beperkingen door de electorale basis van de regerende AKP-partij als negatief worden ervaren. Of anti-epidemische eisen de wens van de regerende partij om religieuze kiezers te behagen al dan niet overtreffen, zal spoedig duidelijk worden.

In Jordanië heeft de regering aangekondigd dat er een speciale fatwa zal worden uitgevaardigd om uit te leggen wat er onder de omstandigheden van de pandemie moet gebeuren. De Jordaan benoemde Jerusalem Islamic Waqf verklaarde dat de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem tijdens de ramadan gesloten zou zijn.

In Saoedi-Arabië zijn alle moslimvergaderingen verboden: alleen huisgebeden zijn toegestaan. De islamitische heilige steden Mekka en Medina zijn gesloten. De hadj wordt ook geannuleerd. In andere Golfstaten zijn soortgelijke maatregelen genomen. Alleen de VAE hebben een relatief ontspannen benadering gekozen. Gesloten supermarkten werden geopend om mensen die nu vasten in staat te stellen voedsel te kopen.

Lees ook:  De sociale media-pandemie

Egypte verbood ook alle openbare religieuze bijeenkomsten tijdens de Ramadan.

In sommige landen, zoals het VK, wordt de gemeenschappelijke Iftar live gestreamd op Zoom . Syrië verlaagt de avondklok met 90 minuten per dag en heropent enkele winkels tijdens de ramadan. Moskeeën blijven tot ten minste 2 mei gesloten voor gemeenschappelijke gebeden. In Libië legt de regering van nationaal akkoord aan de andere kant de hele vakantie een strikte afsluiting op. Hoe dit zal werken in een belegerde stad waar militante groepen voor de macht vechten, is nog niet duidelijk.

Tot nu toe is Pakistan de uitzondering op de regel . In dit moslimland hebben de autoriteiten, onder druk van religieuze leiders, tijdens de ramadan moslimbijeenkomsten in moskeeën toegestaan. Tegelijkertijd moeten gelovigen de regels van sociale afstand in acht nemen, en het zal onmogelijk zijn om in de moskeeën te komen. Pakistan is daarmee het meest traditionele moslimland. De dynamiek van het coronavirus tijdens de islamitische heilige maand zal uitwijzen of deze beslissing al dan niet gerechtvaardigd was.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenTegelijkertijd, om de bevolking thuis te houden, zal de Pakistaanse televisie tijdens de ramadan in opdracht van premier Imran Khan de Turkse serie “Resurrection: Ertugrul” uitzenden.

PTV World on Twitter

The acclaimed Turkish television series @DirilisDizisi is being aired on PTV on the instructions of Prime Minister @ImranKhanPTI. Airing will commence from the 1st of Ramazan at 9:10 pm on @PTVHomeOfficial with repeat at 12 midnight & 12 noon the next day. #ErtugrulUrduPTV https://t.co/hjL32xCxCJ

Te snel of niet te snel?

Wetenschappers van de Al-Azhar-universiteit in Caïro beweren dat moslims ondanks het coronavirus tijdens de ramadan moeten vasten. Tegelijkertijd beweren seculiere geleerden dat het vasten tijdens een pandemie door een moslim gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Aangezien moslims overdag niet mogen eten of drinken, loopt het vasten hun keel leeg en worden ze vatbaarder voor infecties. Vasten tijdens de ramadan is echter een van de vijf pijlers van het moslimgeloof.

In Algerije riep de lokale politicus Noureddine Boukrouh (het voormalige hoofd van de Algerijnse Vernieuwingspartij (PRA) op om te stoppen met vasten tijdens de Ramadan omdat het “een gezondheidsrisico vormt en bijdraagt ​​aan de uitbraak van het coronavirus”).

Sjiitische geestelijken bekijken of het mogelijk is om tijdens de pandemie te vasten voor sjiitische wetenschappers. Ali Sistani, de hoogste sjiitische moslimgeestelijke in Irak, vaardigde een regel uit die de beperkingen ophief die tijdens het vasten werden opgelegd aan moslims die geen afstand konden nemen, zoals degenen die tijdens de ramadan zullen moeten werken. Omdat hun kansen om het coronavirus te krijgen groter zijn dan degenen die thuis zitten, mogen ze overdag water drinken.

De opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, verklaarde dat massale bijeenkomsten en openbare evenementen tijdens de ramadan niet zijn toegestaan.

Een excuus voor jihad

Traditioneel gebruikten alle soorten jihadisten Ramadan als excuus om terroristische activiteiten te vergroten, omdat jihadisten de heilige maand beschouwen als een veroveringsmaand.

De profeet Mohammed behaalde de eerste moslimoverwinning in de geschiedenis in wat bekend staat als de slag om Badr tijdens de ramadan in 624. Tijdens de ramadan in 630 veroverde Mohammed Mekka. Jihadisten gebruiken deze historische referenties door ze te manipuleren voor politieke doeleinden. Volgelingen van de Islamitische Staat geloven dat ze de islam in zijn meest effectieve vorm observeren door kafirs aan te vallen (waaraan ze zelfs andere moslims toevoegen die niet tot hun sekte behoren).

Dit jaar lijkt geen uitzondering op de regel te zijn. In Tunesië bijvoorbeeld arresteerden lokale veiligheidstroepen een ISIS-sympathisant die tijdens de ramadan aanslagen op staatsinstellingen aan het plannen was.

Maar noch IS, noch Al-Qaeda hebben de juiste richtlijnen voor de Ramadan opgesteld; ooit. Jihadisten hebben echter eerder aangegeven bereid te zijn om de aanvallen tijdens de pandemie van het coronavirus te intensiveren. Inwoners van verschillende landen moeten zich dus voorbereiden op nieuwe aanvallen van jihadisten. De meest actieve terroristen van de afgelopen tijd zijn in Afrika geweest. Maar in andere delen van de wereld is het ook de moeite waard om je voor te bereiden op mogelijke extremistische aanvallen, vooral op plaatsen waar grote aantallen gelovigen zich verzamelen in moskeeën zoals in Pakistan.

 

Lees ook:  Wereldwijd gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de dood van een zwarte arrestant in Minneapolis.

 Comments

comments