Protestbeweging ‘Reopen’ gecreëerd, gestimuleerd door nep-basistactieken

Protestbeweging ‘Reopen’ gecreëerd, gestimuleerd door nep-basistactieken

24 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Veel Amerikanen staan ​​al meer dan een maand onder strikte thuisorders , of op zijn minst adviezen. Mensen zijn gefrustreerd en depressief , maar hebben voldaan aan wat hun is opgedragen omdat ze erop vertrouwen dat staats- en lokale volksgezondheidsfunctionarissen de waarheid vertellen over de pandemie van het coronavirus.

Er is een hartstochtelijk – en eerlijk – argument geweest over hoeveel mensen waarschijnlijk ziek zullen worden en zullen sterven onder verschillende omstandigheden en officiële regels. Het is niet duidelijk hoe onzekere en zich ontwikkelende wetenschappelijke bevindingen van invloed zouden moeten zijn op buitengewone overheidsmaatregelen die de fundamentele vrijheden van burgers beperken.

De afgelopen dagen zijn er openbare protesten geweest tegen voortzetting van de afsluiting. De mensen die het demonstreren doen, zijn misschien echt gefrustreerd en van streek, maar nieuw onderzoek en journalistiek onderzoek onthullen dat er sterke krachten achter hen zitten , hen aansporen , die willen dat hun invloed geheim blijft .

Op zoek naar authentieke gevoelens

Klagen – en de vrijheid om dat te doen – is een cruciaal onderdeel van democratie. Politieke leiders worden terecht beïnvloed door de publieke opinie. Maar het is belangrijk om te weten wanneer protesten worden uitgelokt door belangengroepen die de perceptie van ambtenaren over het publieke sentiment willen manipuleren .

Als journalist die twintig jaar over politiek heeft gediscussieerd en nu onderzoekt hoe mensen onzekerheid verwerken, merk ik op dat de vragen over de huidige protesten tien jaar geleden echo’s oproepen van de Tea Party-beweging.

In februari 2009 kampte de regering-Obama met een ernstige economische crisis als gevolg van een ineenstorting van de hypotheekmarkt. Een verslaggever op CNBC, Rick Santelli, begon te klagen dat een deel van het federale reddingsplan, het betaalbaarheids- en stabiliteitsplan van de huiseigenaar, mensen zou kunnen ontslaan van hun hypotheekverplichtingen, zelfs als ze hadden verwacht dat ze ze niet zouden kunnen betalen en zou worden afgeschermd.

Santelli maakte dit punt op tv terwijl hij op de vloer van de Chicago Mercantile Exchange stond, omringd door zeer rijke handelaren die hem aanspoorden . Het was meeslepend amusement en de toespraak verspreidde zich snel via conservatieve media. Radiopresentator Rush Limbaugh speelde het opnieuw in zijn show; conservatieve strategen bewonderden het en miljoenen conservatieven hoorden het.

Santelli riep op tot een modern ‘theekransje’ om bezwaar te maken tegen oneerlijke overheidsregels.

Binnen enkele maanden trok een coalitie van anti-immigratiehervormingsactivisten, fiscale haviken, tegenstanders van regelgeving en sociale conservatieven samen achter een gemeenschappelijke reeks grieven: Barack Obama’s vermeende oneerlijke uitgaven, zijn bereidheid om bepaalde groepen vooruit te laten komen in de economie boven andere groepen – beleid dat volgens velen van hen raciale minderheden een vermeend voordeel bezorgt aan blanken.

Ze noemden zichzelf de Tea Party-beweging, de meeste leden waren Republikeinen – maar de Republikeinse Partij sprak niet voor hen, dus de structuur van de natie van de natie zelf werd ook een gemeenschappelijke vijand. Toen de Tea Party zijn eerste protesten hield, kwamen duizenden mensen opdagen. Naarmate de protesten zich verspreidden , ontwikkelden gemotiveerde partizanen die op zoek waren naar mogelijkheden om attitudes en gedrag te veranderen, ondersteund door een conservatieve politieke financieringsmachine , een manier om de protestenergie te vangen en effectief te kanaliseren.

vs

Authentiek protest – zoals hoe de Tea Party-beweging begon – is een al lang bestaande Amerikaanse traditie. AP Photo / Matt Rourke

Duurzame gevoelens, nieuwe momenten

Sociale wetenschappers die nieuwe bewegingen in de politiek bestuderen, vinden dat de onderliggende gevoelens zo oud zijn als de beschaving zelf: wie krijgt de spullen die de overheid uitgeeft? Wat is er eerlijk? Wie is er over de streep gesprongen?

Wat maakt een beweging dan tot iets echts?

Het begint met een opwindend evenement, zoals de openbare protestbijeenkomsten van de Tea Party, toen honderdduizenden mensen zagen dat andere mensen bereid waren samen te werken voor een goed doel .

De beweging heeft een gemeenschappelijke vijand nodig – in dat geval Obama, zijn beleid en een politieke structuur die dat mogelijk maakte – en het potentieel voor echte verandering, niet alleen politiek maar ook sociaal . Voor degenen die lid werden van de Tea Party, werd het doel duidelijk: ze konden de Republikeinse Partij overnemen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump gaat uit zoals hij binnenkwam: een verliezer, een leugenaar en een bedrieger

Vrij snel werd de Tea Party gecoöpteerd door rijkere belangen in de hoop haar energie naar iets andere doelen te kanaliseren – hoewel een groot deel van de beweging zich verzette tegen de bedrijfsovername van haar boodschap. Enquêtes onder de publieke opinie ondersteunden de intuïtie dat de beweging kracht had.

vs

Een protest in North Carolina werd schijnbaar gecoördineerd door ReopenNC, wiens website is geregistreerd door een inwoner van Florida en zich richt op de verkoop van T-shirts en stickers. AP Photo / Gerry Broome

Een virale ideologie

Medio april 2020 leek er een nieuwe beweging op te komen die haar frustratie uitte over de beperkingen en het onzekere eindpunt van de pandemie en de economische tol die de sluiting heeft veroorzaakt.

Binnen enkele dagen waren er protesten in een dozijn staten , variërend van een menigte van meer dan 2.000 die zich verzamelden in Olympia, Washington, tot enkele tientallen in Annapolis, Maryland.

Het beschikbare bewijsmateriaal suggereert dat de demonstraties werden georganiseerd door betaalde politieke agenten die Facebook en nieuwe websites gebruikten om conservatieven aan te moedigen om op specifieke plaatsen te protesteren tegen specifieke gouverneurs die sterke economische beperkingen voor de volksgezondheid hadden opgelegd. Deze context geeft aan dat een echte bedoeling van de protesten was om de illusie te creëren van een organische beweging die was ontstaan ​​om bezwaar te maken tegen de beperkingen. Het bewijs is het tegendeel: uit enquête blijkt dat slechts 12% van de Amerikanen denkt dat hun lokale beperkingen te ver zijn gegaan – en 26% vindt dat ze niet ver genoeg gaan.

Naar aanleiding van burgeronderzoeken die voor het eerst op Reddit werden geplaatst , heeft de onafhankelijke onderzoeksverslaggever Brian Krebs bevestigd dat de meeste webdomeinen die waren geregistreerd rond het idee van het “heropenen” van de economie, toebehoorden aan een zeer klein aantal mensen . Hij gebruikte een zoekprogramma voor cyberbeveiliging om te zoeken naar “alle domeinen die in de afgelopen maand zijn geregistreerd en die beginnen met” heropenen “en eindigen op” .com “. Hij ontdekte dat veel van hen op dezelfde dag zijn gemaakt .

Hij ontdekte dat veel van deze websites, waarvan je de registratierecords kunt zien op Whois.com, eigendom waren van anti-geweercontrolegroepen die worden gerund door dezelfde familie van broers die de demonstraties organiseerden via Facebook-groepen die ze runnen .

Verscheidene andere van de “heropende” websites waren geregistreerd met adressen of telefoonnummers die gebruikt werden door langdurige conservatieve ondernemingen zoals Freedom Works. Een verrassend aantal was van een activist die aan Mother Jones vertelde dat hij de domeinen registreerde om te voorkomen dat conservatieven deze gebruiken om de aanbeveling van volksgezondheidsfunctionarissen tegen te gaan.

De dreiging van nep-grassroots

Voor de deelnemers waren de protesten ongetwijfeld reëel.

Maar media-aandacht kan hun omvang en betekenis opblazen of vertekenen . In zijn belangrijkste protestverhaal plaatste ABC News een kop die suggereerde dat de protesten waren ‘ verspreid ‘ naar nieuwe plaatsen.

Maar dat wekt de indruk dat deze protesten snel, spontaan en organisch zijn gegroeid. Het feit dat protesten op verschillende plaatsen op verschillende tijdstippen plaatsvonden, betekent niet dat ze zich verspreiden. Wanneer opeenvolgende protesten worden georganiseerd door dezelfde kleine groep politieke agenten, weerspiegelen ze de vaardigheid van de makers om mensen te mobiliseren – niet een natuurlijk stijgende frustratie die mensen uiteindelijk tot actie aanzet.

Veel politieke bewegingen gebruiken deze tactiek. Het probleem komt voort uit hoe de media de resulterende gebeurtenissen presenteren. Op 21 april organiseerde een vakbond een protest van verpleegkundigen in het Witte Huis – en volgens berichten in de media werd het evenement gecreëerd door een bepaalde groep met een specifiek doel. Dat is anders dan hoe de media de ‘heropeningsbijeenkomsten’ behandelden.

Door een gekunsteld protest te verslaan alsof het een organische beweging is, kunnen de media, zelfs onbedoeld, de illusie wekken van een volksmacht die niet echt bestaat .

Dat kan ertoe leiden dat politici niet-bestaande of overdreven druk voelen om beslissingen te nemen die de volksgezondheid van de Amerikanen bedreigen.Lees ook:  De rechtse populist in het Witte Huis gedraagt ​​zich als een brandstichter

Comments

comments