HALF Italianen willen de EU verlaten – Italexit is nu een reële mogelijkheid (nieuwe peilingen)

HALF Italianen willen de EU verlaten – Italexit is nu een reële mogelijkheid (nieuwe peilingen)

25 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Nu de verhitte onderhandelingen over financiële hulp aan landen die getroffen zijn door de coronavirus (COVID-19) pandemie in Brussel voortslepen, neemt het anti-EU-sentiment in veel landen toe. Dit is vooral duidelijk in Italië, dat tijdens de crisis het zwaarst getroffen lid van het blok is geweest.

België, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Portugal, Slovenië en Spanje hebben aangedrongen op de uitgifte van zogenaamde “corona-obligaties”, die de schuld over alle landen in het blok zouden verdelen.

De “Frugal Four” – Oostenrijk, Finland, Duitsland en Nederland – verwerpen het voorstel en hebben aangedrongen op de activering van het Europees Stabiliteitsmechanisme, dat lidstaten in staat zou stellen leningen aan te gaan in de vorm van obligatie-aankopen van de Europese Centrale Bank.

Nergens was de teleurstelling in de EU sterker dan in Italië, en uit nieuwe peilingen blijkt dat Italianen genoeg hebben van wat zij zien als de ontoereikende maatregelen van het blok om op de crisis te reageren.

49% van de Italianen is er nu voorstander van om de EU en de eurozone helemaal te verlaten, blijkt uit een peiling die eerder deze maand werd gehouden door het Tecne Institute, zoals  gerapporteerd  door Express.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Johnson wil ban op No-Deal Brexit trotseren en uitvechten voor de rechtbank

Dit is een stijging van 20% ten opzichte van 18 maanden geleden, de laatste keer dat een dergelijke enquête werd gehouden.

Uit een ander recent onderzoek van Termometro bleek dat bijna 40% van de Italianen voorstander is zowel de EU als de eurozone te verlaten, wat suggereert dat de Tecne-peiling juist is, zoals gerapporteerd  door Il Sussidiario.

Uit de Tecne-peiling bleek dat slechts 40,9% van de respondenten wil dat Italië in het blok blijft. De resterende 10% wil dat Italië alleen de eurozone verlaat, of in sommige gevallen dat Italië in de eurozone blijft maar de EU verlaat.

Deze cijfers suggereren dat pro-Europese Italianen zouden verliezen als Italië een referendum zou houden over het verblijf in de EU van vandaag.

Lega-afgevaardigde Antonio Maria Rinaldi, die ook econoom is, suggereerde vorige week dat Duitsland een “duivels plan” volgde door Nederland onder druk te zetten om bezwaar te maken tegen de coronabondsmaatregel, terwijl het in feite Duitsland zelf is dat het idee wil verslaan, zoals eerder  gemeld  door Voice of Europe.Comments

comments