Coronavirus: vijf redenen om optimistisch te zijn

Coronavirus: vijf redenen om optimistisch te zijn

26 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Veel van de berichtgeving in de media over COVID-19 is gericht op slechte dingen die gebeuren. Het is heel gemakkelijk om mensen te beschuldigen van geknoei het haalt de krantenkoppen, maar klopt het?, Mark Rutte en zijn kabinet hebben net als wij deze situatie nog nooit meegemaakt en zie hoe hij als een gedegen staatshoofd optreed, ja er zijn problemen maar deze zie je ook in het buitenland, zijn de maatregelen die hij heeft genomen altijd goed, we weten het niet maar wat we wel weten is dat het moeilijk is daarom een paar lichtpuntjes.

Wat van buitenaf op een fiasco kan lijken, is vaak erg aannemelijk als het in realtime en in de ronde wordt gezien. Inzoomen op de onvermijdelijke problemen die zich voordoen in een snel veranderende situatie, in plaats van te proberen het grotere geheel te zien, helpt het publiek niet echt te informeren en hen te bewapenen met feiten.

Veel commentaar over testen op COVID-19 is bijvoorbeeld slecht geïnformeerd. Testen is een complex probleem dat evenzeer gaat over hoe tests worden ingezet en gebruikt als het type tests of hoeveel er beschikbaar zijn. We moeten duidelijk zijn over welke vragen we stellen over testen en hoe goed de antwoorden waarschijnlijk zijn.

Testen is van cruciaal belang voor het versoepelen van de huidige sociale afstandsmaatregelen, dus het verbeteren van de kennis over de sterke en zwakke punten in de geest van het publiek is van cruciaal belang voor succes. Uiteindelijk zullen we de beperkingen alleen versoepelen als individuen de informatie hebben die ze nodig hebben om beslissingen te nemen over wat veilig of onveilig is.

De media spelen een cruciale rol bij het overbrengen van deze belangrijke boodschappen. Agressieve ondervraging van de overheid heeft zijn plaats, maar is niet nuttig als het resulteert in een defensieve reactie, het vastleggen van middelen en algemene afleiding bij het oplossen van het fundamentele probleem dat door deze vreselijke ziekte wordt veroorzaakt. COVID-19 is geen politiek probleem, ook al willen sommige mensen het zo maken. Het enige dat zal winnen als we het politiseren, is het virus zelf, SARS-CoV-2.

Om negativiteit tegen te gaan, stel ik voor dat we ook naar de positieve kanten moeten kijken, zodat mensen kunnen zien wat er is gedaan, wat werkt en hoe de dingen er in de toekomst uit kunnen zien als we een tweede golf van het virus tegenkomen.

1. COVID-19 is in veel landen onder controle

De waarde van R0 – het gemiddelde aantal mensen dat door iemand met de ziekte is besmet – was ongeveer 3 toen de pandemie begon. Nu is het in veel landen en waarschijnlijk ook in het VK lager dan 1. Dit betekent dat de ziekte onder controle is en afneemt . Zelfs als er nog een lange weg te gaan is om deze ziekte op te sporen, moeten we deze prestatie en wat het betekent niet onderschatten.

Als dat niet was gebeurd in het VK en elders, dan zouden de huidige problemen met persoonlijke beschermingsmiddelen, ventilatoren en ziekenhuisbedden, om nog maar te zwijgen van het persoonlijke lijden, minuscuul zijn vergeleken. In plaats daarvan opereren onze ziekenhuizen grotendeels binnen capaciteit, ook al zijn er op bepaalde plaatsen op bepaalde plaatsen knelpunten geweest.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wereldwijd bijna 6.000 besmettingen coronavirus, reisadvies voor China aangescherpt

2. Dit is bereikt doordat we allemaal onze manier van leven tijdelijk hebben opgegeven

Dit lijkt misschien niet iets positiefs, maar gezien de diepe verdeeldheid binnen de Britse samenleving – het meest diepgaand geïllustreerd tijdens de Brexit – is het opmerkelijk om getuige te zijn geweest van deze eenheid van actie die een paar maanden geleden ondenkbaar zou zijn geweest.

Ik denk niet dat gedragswetenschappers zouden hebben voorspeld hoeveel we allemaal bij elkaar hebben gebracht om deze ziekte te overwinnen. De snelle overgang naar een strategie van sociale afstand is een enorm succes geweest, ook al was het een moeilijke periode.

3. We weten nu veel meer over hoe we deze ziekte kunnen behandelen

Voor een virus waarvan we niet wisten dat het vijf maanden geleden bestond, dankzij een enorme inspanning om gegevens achter de schermen te verzamelen, kennen we het nu bijna molecuul voor molecuul. Hoe graag we ook een vaccin en nuttige tests wensen, we hebben methoden om COVID-19 onder controle te houden waarvan we nu weten dat ze kunnen werken.

We weten ook veel meer over het soort uitdagingen dat voor ons ligt. We kunnen bijvoorbeeld een heropleving van de ziekte in de winter voorspellen. Hoe lastig het ook mag zijn, we kunnen, als we de wil hebben, COVID-19 onder controle houden, zelfs zonder een vaccin en testen. Dat is geen geringe prestatie.

4. We hebben geleerd hoe we op een massale, wereldwijde schaal gezamenlijk kunnen optreden

De wereldwijde reactie op het aanzienlijke probleem van COVID-19 was opmerkelijk. Het heeft een ramp voor de mensheid voorkomen en het suggereert dat we de organisatorische capaciteit hebben om de echt grote problemen waarmee mensen en de planeet worden geconfronteerd aan te pakken.

5. We weten veel meer over onze kwetsbaarheden en hoe we deze kunnen beheren

Individuele landen leren door te doen. In het VK zullen we ons blijven aanpassen en buigen naar het ‘nieuwe normaal’. Aanpassing van het beleid voor sociale distantiëring moet plaatsvinden, terwijl het ook wordt geïnformeerd door betrouwbare kennis over hoeveel veranderingen de neiging zouden kunnen hebben om het R0-cijfer weer naar 1 op te drijven.

Kosten en baten

Dit alles afwegen tegen de nadelen van sociale distantiëring voor kwetsbare mensen en de economie zal altijd een moeilijke, moreel gefundeerde keuze zijn. Het omvat adaptief management – leren wat werkt door te experimenteren met verschillende methoden – en geduld. Maar er moet ook een open debat komen over waar het morele evenwicht tussen kosten en baten ligt.

Dit debat moet worden ingegeven door het fundamentele succes dat we ervaren en zal niet worden versterkt door modder. Het toenemende omgevingsgeluid van kritiek van leidende schrijvers en politieke redacteuren, en de neiging om het slechte boven het goede te benadrukken, lijkt vreemd in tegenspraak met het verhaal dat in het grotere geheel ligt en de juiste morele houding in deze uitdagende tijden.Lees ook:  In Californië, waar miljoenen zijn opgesloten, bellen mensen de politie om hun hoestende buren te melden

Comments

comments