COVID: Top 10 huidige complottheorieën

COVID: Top 10 huidige complottheorieën

26 april 2020 1 Door Indignatie redactie

Naarmate de COVID-19-crisis verergert, wordt de wereld ook geconfronteerd met een wereldwijde pandemie voor verkeerde informatie. Samenzweringstheorieën die zich als virussen gedragen, verspreiden zich net zo snel online als SARS-CoV-2 offline. Hier zijn de top 10 complottheorieën die de ronde maken.

5G de schuld geven

Deze samenzweringstheorie moet gemakkelijk te ontkrachten zijn: het is biologisch onmogelijk dat virussen zich verspreiden via het elektromagnetische spectrum. De laatste zijn golven / fotonen, terwijl de eerste biologische deeltjes zijn die zijn samengesteld uit eiwitten en nucleïnezuren. Maar dat is niet echt het punt – complottheorieën zijn aanlokkelijk omdat ze vaak twee dingen met elkaar verbinden die in eerste instantie gecorreleerd lijken; in dit geval vond de snelle uitrol van 5G-netwerken plaats op hetzelfde moment dat de pandemie toesloeg. Cue een virale meme die de twee met elkaar verbindt , gretig gepromoot door anti-vaccin activisten die al lang angst zaaien over elektromagnetische straling, aangespoord door het Kremlin .

Het is de moeite waard om te herhalen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opmerkt , dat virussen niet via mobiele netwerken kunnen reizen en dat COVID-19 zich snel verspreidt in veel landen die geen 5G-netwerken hebben. Toch heeft deze complottheorie – na te zijn verspreid door beroemdheden met grote volgers op sociale media – ertoe geleid dat gsm-torens in het VK en elders in brand werden gestoken.

Bill Gates als zondebok

De meeste complottheorieën, zoals de virussen waarop ze lijken, muteren voortdurend en er circuleren verschillende varianten tegelijk. Bij veel van deze plots en subplots lijkt Bill Gates betrokken te zijn, die een nieuw doelwit van desinformatie werd nadat hij voorzichtig de bekritisering van de Wereldgezondheidsorganisatie had bekritiseerd. Volgens de New York Times hebben anti-vaxxers, leden van QAnon en rechtse experts een video opgenomen van een Ted-talk uit 2015 van Gates – waar hij de ebola-uitbraak besprak en waarschuwde voor een nieuwe pandemie – om hun beweringen te ondersteunen hij had voorkennis van de COVID-pandemie of veroorzaakte het zelfs met opzet.

Een recente variant van deze samenzweringstheorie, vooral geliefd bij anti-vaccinatie-activisten, is het idee dat COVID deel uitmaakt van een lafhartig door Gates geleid complot om de wereldbevolking te vaccineren. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in: het vaccineren van een groot deel van de wereldbevolking is misschien wel de enige manier om een ​​uiteindelijk dodental van tientallen miljoenen te voorkomen. Maar anti-vaxxers geloven niet dat vaccins werken. In plaats daarvan hebben sommigen de mythe verspreid dat Gates een vaccinatieprogramma wil gebruiken om digitale microchips te implanteren die op de een of andere manier mensen zullen volgen en controleren. De verspreiding van verkeerde informatie heeft ertoe geleid dat ID2020, een kleine non-profitorganisatie die zich richt op het opstellen van digitale ID’s voor armere mensen over de hele wereld, heeft de FBI moeten inschakelen. (De Cornell Alliance for Science wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation.)

Lees ook:  Als we het Covid-19-vaccin willen vertrouwen, moeten we bereid zijn slecht nieuws te tolereren.

Het virus is ontsnapt uit een Chinees laboratorium

Deze heeft tenminste het voordeel dat het aannemelijk is. Het is waar dat het oorspronkelijke epicentrum van de epidemie, de Chinese stad Wuhan, ook een virologie-instituut herbergt waar onderzoekers lange tijd vleermuiscoronavirussen hebben bestudeerd. Een van deze onderzoekers, Shi Zhengli, een vooraanstaande viroloog die jarenlang monsters van vleermuismest in grotten verzamelde en een leidende expert was bij de eerdere SARS-uitbraak, maakte zich voldoende zorgen over het vooruitzicht dat ze dagenlang verwoed de laboratoriumgegevens controleerde om te zien of er iets was mis gegaan. Ze geeft toe een “zucht van verlichting” te ademen toen genetische sequentiebepaling aantoonde dat het nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus niet overeenkwam met de virussen die door haar team in het Wuhan Institute of Virology waren bemonsterd en bestudeerd.

Het toeval dat het Chinese topinstituut dat vleermuis-coronavirussen bestudeert, zich in dezelfde stad bevindt als de oorsprong van de COVID-uitbraak, is toevallig te sappig gebleken voor samenzweerders. Het idee werd oorspronkelijk verspreid via een gelikte documentaire van een uur, geproduceerd door de Epoch Times, een Engelstalige nieuwsuitzending in de Verenigde Staten met links naar de Falun Gong-religieuze cultus die al lang wordt vervolgd door de Chinese Communistische Partij (CCP) . The Epoch Times dringt erop aan om COVID in al zijn berichtgeving “het CCP-virus” te noemen. De theorie is nu in de mainstream terechtgekomen en wordt gerapporteerd in de Washington Post, de Times (VK) en vele andere verkooppunten.

COVID is gemaakt als een biologisch wapen

Een pittigere variant is dat COVID niet alleen uit een laboratorium ontsnapte, maar opzettelijk door Chinese wetenschappers is gemaakt als een biologisch wapen. Volgens Pew Research , ‘geloven bijna drie op de tien Amerikanen dat COVID-19 in een laboratorium is gemaakt’, hetzij opzettelijk of per ongeluk (de eerste is populairder: 23 procent gelooft specifiek dat het opzettelijk is ontwikkeld, met slechts 6 procent geloven dat het een ongeluk was).

Deze theorie dat de Chinezen op de een of andere manier het virus hebben gecreëerd, is vooral populair bij politiek rechts in de VS. Het kreeg algemene aandacht dankzij de Amerikaanse senator Tom Cotton (Republikein, Arkansas) die theorieën versterkte die voor het eerst werden uitgezonden in de Washington Examiner (een zeer conservatieve mediakanaal) dat het Wuhan Institute of Virology ‘is gekoppeld aan het heimelijke bio-wapenprogramma van Peking.’

Deze theorie kan gemakkelijk worden ontkracht nu er ondubbelzinnig wetenschappelijk bewijs is – dankzij genetische sequentiebepaling – dat het SARS-CoV-2-virus een volledig natuurlijke oorsprong heeft als zoönotisch virus dat afkomstig is van vleermuizen. De examinator heeft sindsdien een correctie bovenaan het oorspronkelijke stuk toegevoegd, waarbij hij toegeeft dat het verhaal waarschijnlijk vals is.

Lees ook:  ANTIFA legt uit hoe je politieke tegenstanders kunt doden met hoofdschot

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet Amerikaanse leger heeft COVID geïmporteerd in China

De Chinese regering reageerde op de anti-China-theorieën met een eigen complottheorie die de schuld weer bij de Verenigde Staten wil leggen. Dit idee werd in eerste instantie verspreid door de Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken , Zhao Lijian , die twitterde: “Het is mogelijk dat het Amerikaanse leger het virus naar Wuhan heeft gebracht.” Deze opmerkingen, volgens het  nieuws van Voice of America , “weerspiegelden een geruchtencomplotatie, die wijdverbreid was in China, dat Amerikaanse militairen het virus naar China hadden gebracht tijdens hun deelname aan de Militaire Wereldspelen van 2019 in Wuhan afgelopen oktober.” Voor China, zoals de Atlantische Oceaan meldde, deze samenzweringstheorie, en een begeleidende poging om COVID het “VS-virus” te noemen, was een transparante “geopolitieke truc” – nuttig voor binnenlandse propaganda maar internationaal niet algemeen aangenomen.

GGO’s zijn op de een of andere manier de schuld         

Genetisch gemodificeerde gewassen zijn al jaren een doelwit van complottheoretici, dus het was geen verrassing dat GGO’s in de vroege stadia van de COVID-pandemie de schuld kregen. Begin maart schreef de Italiaanse advocaat Francesco Billota een bizar artikel voor Il Manifesto, waarin hij ten onrechte beweerde dat genetisch gemodificeerde gewassen genetische vervuiling veroorzaken waardoor virussen zich kunnen verspreiden als gevolg van de resulterende ‘onevenwichtigheid’ in het milieu. Anti-GGO-activisten hebben ook geprobeerd de moderne landbouw de schuld te geven, wat vreemd is, aangezien het bekende pad van het virus naar de menselijke bevolking – zoals bij ebola, hiv en vele anderen – het gevolg was van de zeer oude praktijk van het vangen en doden van dieren in het wild.

Ironisch genoeg zullen GGO’s vrijwel zeker deel uitmaken van elke vaccinoplossing . Als een van de lopende 70 vaccinprojecten werkt (wat een grote if is), zou dat vrijwel de enige gegarandeerde manier zijn om de wereld uit de COVID-puinhoop te halen. Vaccins kunnen zijn gebaseerd op ofwel met GM verzwakte virussen, ofwel op antigenen die zijn geproduceerd in cellijnen of planten van GM-insecten. Als GGO’s de wereld helpen redden van de vloek van COVID, zullen ze misschien ophouden een vies woord te zijn.

COVID-19 bestaat niet echt

Volgens professionele complottheoretici zoals David Icke en InfoWars ‘Alex Jones bestaat COVID-19 niet echt, maar is het een complot van de globalistische elite om onze vrijheden weg te nemen. Vroegere zwakkere versies van deze theorie kwamen veel voor op politiek rechts in de notie dat het nieuwe coronavirus “niet erger dan griep” zou zijn en latere versies beïnvloeden nu anti-lockdown-protesten in verschillende staten in de VS. Omdat gelovigen steeds meer weigeren om sociale afstandsmaatregelen te observeren, zouden ze direct kunnen helpen om de epidemie verder te verspreiden in hun omgeving en het resulterende sterftecijfer te verhogen.

Lees ook:  Kim toont teken van leven met brief aan bouwvakkers

De pandemie wordt gemanipuleerd door de ‘diepe staat’

Sommigen zijn van mening dat een ‘diepe staat’ van de Amerikaanse elite van plan is de president te ondermijnen – en dat Dr. Anthony Fauci, het gezicht van de Amerikaanse coronavirus-pandemische reactie, een geheim lid is . Fauci’s uitdrukking van ongeloof toen de diepe toestand werd genoemd tijdens een persconferentie, zou het spel zogenaamd hebben weggegeven.

COVID is een plot van Big Pharma

Veel promotors van de complottheorie zijn in werkelijkheid slimme acteurs die kwakzalvers proberen te verkopen. Alex Jones, tussen tirades over hoaxes en de Nieuwe Wereldorde, spoort kijkers aan om dure wonderpillen te kopen die volgens hem alle bekende ziekten kunnen genezen. Dr. Mercola, een kwakzalver-medicus tegen vax en ggo’s die bij Google is verbannen vanwege het uitdelen van verkeerde informatie, beweert dat vitamines (en tal van andere producten die hij verkoopt) COVID kunnen genezen of voorkomen. NaturalNews, een andere samenzweringssite, verkoopt allerlei soorten pillen, drankjes en prepper-uitrusting. Deze samenzweerders zijn er voor hun markt van afhankelijk dat mensen gaan geloven dat evidence-based (dat wil zeggen conventionele) geneeskunde niet werkt en is een complot van grote farmaceutische bedrijven om ons ziek te maken. Big Pharma-samenzweringen zijn een hoofdbestanddeel van anti-vaccinatieverhalen,

COVID sterftecijfers zijn opgeblazen

Een andere extreemrechtse meme is het idee dat de COVID-sterftecijfers worden opgedreven en daarom is er geen reden om lockdown-voorschriften of andere maatregelen voor sociale afstand te volgen. Prominent in het uitdragen van deze mythe is Dr. Annie Bukacek, wiens spraakwaarschuwing dat COVID-overlijdensakten worden gemanipuleerd, meer dan een kwart miljoen keer is bekeken op YouTube. Bukacek verschijnt in een witte laboratoriumjas en met een stethoscoop om haar nek, waardoor ze eruitziet als een gezaghebbende medische bron. Graaf een beetje dieper, zoals Rolling Stone Magazine deed, en het blijkt dat ze eigenlijk een extreemrechtse anti-vaccinatie- en anti-abortus-activiste is, die eerder bekend stond om het brengen van kleine plastic foetussen in de wetgevende macht van Montana. Haar volharding dat de COVID-sterftecijfers zijn opgedreven, heeft natuurlijk feitelijk geen basis. Waarschijnlijker is het huidige dodental een ernstige onderrekening.

Samenzweringstheorieën herkennen en ontkrachten

Het is belangrijk om je uit te spreken en online desinformatie en samenzweringsverhalen te bestrijden, of het nu gaat om COVID of klimaatverandering of iets anders. Dit handboek (pdf) van John Cook en Stephan Lewandowsky, die beiden uitgebreide ervaring hebben in de strijd tegen klimaatontkenning, is een essentieel hulpmiddel.Comments

comments