Rechts-extreme antiwetenschappelijke groepen leiden Amerikaanse protesten tegen COVID-uitsluitingen

Rechts-extreme antiwetenschappelijke groepen leiden Amerikaanse protesten tegen COVID-uitsluitingen

26 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Een diepe duik in de Amerikaanse protesten die een einde maken aan de COVID-19-lockdowns, legt de invloed bloot van antivaxxers, ontkenners van klimaatverandering en conservatieve religieuze en politieke groeperingen.

Hoewel de protesten de etterende frustraties en constitutionele zorgen van sommige Amerikanen weerspiegelen als reactie op beperkingen om de verspreiding van COVID-19 te vertragen, blijkt uit onderzoek dat ze zijn gefinancierd en gestimuleerd door machtige belangen die politieke agenda’s willen bevorderen.

Met een nieuwe peiling die bevestigt dat 72 procent van de Amerikanen nog steeds sterk voorstander is van thuisblijvende maatregelen, vertegenwoordigen de ‘open it’-bijeenkomsten en verkeersopstoppende acties een duidelijk minderheidsstandpunt. Maar ze hebben een te grote invloed gekregen door financiering, juridische bijstand en organisatorische inspanningen van conservatieve belangen, waaronder voorstanders van wapens, en er zijn er nog meer gepland voor de komende week.

De demonstranten hebben doorgaans geëist dat staten bedrijven heropenen en hun beperkingen op sociale afstand opheffen, hoewel deskundigen waarschuwen dat snelle heropeningen fatale gevolgen kunnen hebben. “De wiskunde is helaas vrij eenvoudig. Het gaat er niet om of het aantal infecties toeneemt, maar hoeveel, ‘  vertelde Jeffrey Shaman, een  vooraanstaande epidemioloog aan de Columbia University, aan The Washington Post.

Naast politiek uitdagende medische en wetenschappelijke opvattingen over het beheersen van de wereldwijde pandemie, zijn de protesten ook “een vruchtbare grond geworden voor anti-vaccin activisten, die een voorbode waren van toekomstige confrontaties met door de regering geleide inspanningen om een ​​einde te maken aan de coronavirus pandemie”, volgens een rapport in The Daily Beast.

“Het is niet nieuw dat deze libertariërs en ultra-anti-regering individuen de afgelopen jaren hebben samengewerkt met anti-vaccin activisten,” vertelde Amy Pisani, uitvoerend directeur van de vaccinatie groep Vaccinate Your Family, aan The Daily Beast.

Antivaccin-activisten drongen ook aan  op een hashtag  waarin werd opgeroepen tot ontslag van Dr. Anthony Fauci, de beste Amerikaanse besmettelijke ziektedeskundige en voorstander van maatregelen om thuis te blijven, meldde The Daily Beast, en sommige deelnemers aan de rally vertonen borden met de uitdrukking “Ik ga niet akkoord” populair in de anti-vaccinbeweging.

Posts op sociale media onthullen verder de rol van anti-vaxxers in de protesten. Sommige leden van anti-quarantaine Facebook-groepen hebben gezworen dat ze een toekomstig COVID-19-vaccin niet zullen accepteren, terwijl anderen de ‘mark of the beast’-samenzweringstheorie verspreiden die beweert dat een dergelijk vaccin een geautomatiseerde’ tracking-chip ‘zou bevatten.

Ondertussen bleek uit een onderzoek van DeSmog dat veel van de groepen die deelnemen aan anti-lockdown-rally’s ‘ook deel uitmaken van wat socioloog Robert Brulle de tegenbeweging tegen klimaatverandering heeft genoemd   en wat de Amerikaanse senator Sheldon Whitehouse (D-RI) het’ web heeft bedacht van ontkenning . ”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  ECB lost het wel even op... met de drukpers

Een groep achter ten minste drie van de bijeenkomsten is het  State Policy Network (SPN) , een coalitie van conservatieve denktanks op staatsniveau. SPN heeft financiering ontvangen van de Mercer Family Foundation, die meer dan $ 4 miljoen heeft geschonken om klimaatontkenners te financieren, evenals de gebroeders Koch en de familie DeVos, hoewel de laatste twee de betrokkenheid bij de antiblokkeerbeweging hebben ontkend.

“In een  beleidsbriefing uit 2010 schreef SPN over klimaatverandering dat ‘de planeet wordt verondersteld een wereldwijde afkoeling te ondergaan – geen opwarming’ en verwees hij naar mogelijke klimaatregels als ‘federale opwarming van de aarde’,” meldde DeSmog. Een SPN-lid is het Mackinac Center, gevestigd in Michigan, waar een van de eerste bijeenkomsten werd gehouden. Het ontkent ook de al lang bestaande wetenschappelijke consensus over klimaatverandering.

Idaho Freedom Foundation, ook lid van SPN, nam deel aan de rally van 17 april in de hoofdstad van Idaho. De uitvoerende directeur van die groep, Wayne Hoffman, was eerder communicatiedirecteur van Idaho Congressman Bill Sali, een ontkenner van klimaatverandering .

Tim D’Annunzio, een Republikeinse congreskandidaat uit Noord-Carolina die klimaatverandering “een hoax” noemde op basis van “junk science”, bood aan om te betalen voor bussen om mensen naar een anti-lockdown-protest in de hoofdstad van die staat te brengen.

Stephen Moore, een senior fellow bij de denktank van de conservatieve Heritage Foundation die klimaatverandering eerder aan de kaak stelde als een ‘propagandacampagne’, heeft opgeroepen tot nog meer bijeenkomsten. Hij kreeg echter veel kritiek op zijn pogingen om de demonstranten, van wie de meesten blank zijn, te vergelijken met wijlen Rosa Parks, een Afrikaans-Amerikaans burgerrechtenpictogram.

The New York Times en Washington Post publiceerden ook lange exposities waarin de rol van conservatieve groepen in demonstraties tegen de shutdowns werd gedocumenteerd. Het gaat onder meer om FreedomWorks en Tea Party Patriots, die de krachten hebben gebundeld met een anti-abortusgroep, Susan B. Anthony List, om het Amerikaanse ministerie van Justitie te vragen de door de staat opgelegde thuisregels op te heffen die als een ongrondwettelijke inbreuk op de burgerlijke vrijheden worden beschouwd.

De groepen waren sterk afhankelijk van sociale media om hun zaak te promoten en deelnemers te mobiliseren, wat Facebook ertoe bracht te verklaren dat het berichten zou verwijderen van groepen die illegaal gedrag bepleiten. Demonstranten, van wie sommigen zijn verschenen voor de zwaarbewapende bijeenkomsten, hebben de staatsregels rond sociale afstandelijkheid en het dragen van maskers vaak geschonden.

Nu de meeste Amerikanen terughoudend zijn om hun staten snel te heropenen, is het onduidelijk of de bijeenkomsten ooit een kritische massa zullen bereiken. Maar sommigen, zoals socioloog Robert J. Brulle, vrezen dat de rally’s, zowel georkestreerd als organisch, meer verontrustende effecten zullen hebben.

Brulle, een socioloog aan de Drexel University wiens onderzoek zich richtte op klimaatlobby, vertelde The Washington Post dat “de terugslag tegen de voorzorgsmaatregelen van het coronavirus echo’s van pogingen weergeeft om klimaatverandering te ontkennen, die beide steunen op vijandigheid jegens overheidsoptreden. ‘Dit zijn extreemrechtse inspanningen om de regering te delegitimeren. Het is een kruistocht tegen de regering. ”

En als dat sentiment standhoudt, kan het moeilijk worden om vaccinatiecampagnes en inspanningen om het klimaat te beperken te bevorderen, en om de COVID-19-pandemie aan te pakken.Lees ook:  Saoedi-Arabië stopt bedevaarten door virus, Iran zegt 26 doden

Comments

comments