‘Online’ onderwijs versus face-to-face: er is geen betere plek dan school om te leren

‘Online’ onderwijs versus face-to-face: er is geen betere plek dan school om te leren

27 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Onder de analysehoeken die deze tijden van pandemie ons bieden, is het noodzakelijk te stoppen bij een die, voor degenen onder ons die zich toeleggen op de onderwijswereld, zijn eigen nuances biedt. Plots, halverwege het academiejaar, moesten we de manier veranderen waarop we omgaan met onze studenten, met onze klasgenoten en met de organisatie waartoe we behoren, en gingen we aan de slag als fulltime ‘teledocenten’.

Dit alles gebeurt in het kader van een competitieve escalatie waarin de immense kennisindustrie lange tijd is ondergedompeld . Een branche die de diversificatie van het aanbod van trainingsproducten in online formaat tot een prioriteit maakt . De trend is er: het wordt gedreven door de markt (vooral de producenten van inhoud en applicaties), het wordt aangenomen door onderwijsinstellingen, het wordt ondersteund door overheden en er wordt een specifiek klant-studentprofiel gevraagd.

De beste en slechtste onderwijstechnologie

De mogelijkheden die digitale platforms bieden, kunnen in bepaalde situaties uitstekende hulpmiddelen zijn. In de huidige omstandigheden maken ze het ons mogelijk om les te blijven geven met gesloten educatieve centra, en het wonder van “aanwezigheid op afstand” te doen. En ze doen het onder omstandigheden die de studenten zonder problemen lijken te accepteren door zich natuurlijk aan te passen aan hun toestand als digital natives.

Maar gezien de evidente altijd ambivalente aard van technologie, kunnen we niet nalaten aandacht te besteden aan de negatieve aspecten die ermee gepaard gaan. Beginnend met de materiële omstandigheden om onze activiteit uit te voeren, realiseren we ons dat het nodig is om bepaalde middelen in huis te hebben (kennis, apparatuur, toepassingen, bandbreedte …).

Deze vraag komt vaak in botsing met de talrijke digitale hiaten die zelfs onder ons bestaan, informele inwoners van de zogenaamde eerste wereld.

Snelheid is in tegenstelling tot reflectie

Ten tweede controleren we opnieuw hoe de essentiële kenmerken van veel van de gebruikte technologieën – zoals snelheid of directheid – bij veel gelegenheden zeer problematisch worden verwoord met reflectie, correctie van expressie, nauwkeurigheid en traagheid – ja , de traagheid – noodzakelijk in de educatieve taak.

“Snel is beter dan langzaam”, een solide verklaring van een van de grote technologiebedrijven (marktleider op het gebied van online applicaties voor onderwijs), kan in bepaalde contexten van toepassing zijn, maar in andere zeker niet, ook in het onderwijs .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De president heeft naar verluidt bondgenoten verteld dat hij nooit zal toegeven

Leren heeft context nodig

Een derde aspect doet zich voor wanneer men bedenkt dat processen die even menselijk zijn als onderwijzen van leren noodzakelijkerwijs gepaard gaan met een context, door omstandigheden, met een oneindigheid van allerlei kleine details. Elementen die alleen in de fysieke ruimte bestaan ​​en die dit proces volledige betekenis en betekenis geven, door een essentieel onderdeel van het proces van interactie en communicatie te bevatten .

Er zijn andere mogelijke gevolgen, zoals die welke zijn afgeleid van de nieuwe digitale omgevingen in veel van onze rechten, zoals privacy of eigendom. Het volstaat hier om in ieder geval een bewijs te benadrukken dat we in het educatieve veld geneigd zijn te vergeten: het virtuele kan nooit het echte vervangen. Zelfs zonder in te gaan op de beoordeling van de meer of mindere kwaliteit ervan, erkennen we tenminste dat het onvergelijkbaar is, dat het iets anders is en daarom zal het het nooit adequaat vervangen.

Niet alles heeft een technologische oplossing

Laten we tenslotte niet vergeten dat deze situatie, afgezien van specifieke discrepanties, een nieuw element biedt dat van toepassing is op vele andere aspecten van de menselijke ontwikkeling. Het is belangrijk om opnieuw te vluchten voor ” technologisch oplossingsvermogen “. Uit het voor de hand liggende gevaar te veronderstellen dat sociale problemen kunnen worden opgelost met uitsluitend technische oplossingen.

Tegenwoordig zien we het heel duidelijk: er zijn elementen die niet direct verband houden met techniek die essentieel zijn, zoals persoonlijke instelling, professionele verantwoordelijkheid, bedrijfsethiek of politieke legitimiteit.

Hopelijk kunnen we de verloren gezelligheid terugwinnen als de omstandigheden dat toelaten. De fysieke ruimte die ons omringt, het gevoel deel uit te maken van een groep, het spel van uiterlijk en gebaren, de constante menselijke interacties zijn altijd een kans voor waardevolle leringen en leren voor ons leven. Dit alles en nog veel meer staat op het spel.

Het hangt af van ons allemaal, mensen en instellingen die geroepen zijn om ons onderwijs op een verantwoorde manier uit te oefenen. Het is onze taak dat we, na deze ervaring, directe, echte interactie blijven claimen als de meest geschikte, zij het kostbare en veeleisende manier van een educatieve relatie. Hopelijk kunnen we herhalen wat we niet waarderen wat we hebben totdat we het kwijt zijn. En hopelijk krijgen we de kans om het terug te krijgen.Lees ook:  Trump verloor de verkiezingen. Hij kan de pandemie nog steeds verergeren door het vaccin te ondermijnen

Comments

comments