Duitsers zijn op hun hoede om naar winkels te gaan, zelfs als de blokkering van het coronavirus langzaam ten einde loopt

Duitsers zijn op hun hoede om naar winkels te gaan, zelfs als de blokkering van het coronavirus langzaam ten einde loopt

28 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Duitse shoppers blijven zitten en knijpen centen in plaats van haastig te gaan winkelen in grote aantallen, zelfs nu de grootste economie van Europa langzaam haar winkelsector heropent. Maandag stond het land toe dat winkels tot 800 vierkante meter, of ongeveer 8600 vierkante voet, werden heropend – samen met boekhandels en auto- en fietsdealers – op voorwaarde dat ze zich houden aan strikte sociale afstands- en hygiënevoorschriften.

Een langzame en gestage herstart

De heropening van winkels maakt deel uit van de inspanningen van de Duitse regering om de economische impact van de lockdown – die ook een reddingspakket van $ 811,95 miljard omvat – te temperen, in de hoop genoeg consumentenvraag op te wekken om deze uit de recessie te halen.

“We hebben een hoge mate van eenheid bereikt in onze aanpak, wat bijna een wonder is voor een federale republiek”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag, na een videoconferentie met de gouverneurs van de zestien staten van het land.

Volgens het nieuwe plan mogen boekhandels, fietsenwinkels en autodealers ook heropenen naast winkels die de 800 vierkante meter regel volgen, mits bepaalde regels worden nageleefd. Daarnaast zal de regering tot en met 3 mei nog steeds strikte sociale afstandsmaatregelen nemen . Ondertussen zullen ook schoolkinderen met cijfers die afstuderen, of die op het punt staan ​​naar het volgende onderwijsniveau te gaan, terugkeren naar de klas. Grote bijeenkomsten blijven echter verboden tot 31 augustus. (Zie ook:  Duitse bondskanselier Merkel waarschuwt 70 procent van Duitsland dat nu het risico loopt geïnfecteerd te worden door het coronavirus .)

Ondanks dat de beperkingen werden versoepeld, verklaarde de Duitse handelsfederatie Handelsverband Deutschland (HDE) dat de stemming onder het winkelend publiek zeer gematigd bleef vanwege bezorgdheid over banen en financiën.

“Consumenten bevinden zich in een crisismodus, het sentiment van consumenten zit in het slop”, zei een woordvoerder van de HDE.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het presidentschap van Trump hangt af van één besluit

“Het was heel relaxed, er waren geen lijnen, er was geen drukte”, zegt Stefan Stukenborg, hoofd van een Ikea-vestiging aan de rand van de West-Duitse stad Keulen. In die vestiging werden mensen geteld bij het in- en uitstappen, zodat de winkel op elk moment niet meer dan 640 klanten had. Daarnaast plaatste de winkel beschermingsschermen voor medewerkers die hulp boden en de kinderopvang en restaurantruimtes gesloten hielden. Het personeel kon gezichtsmaskers dragen, hoewel dit niet verplicht was, en de winkel hing borden op waarin het winkelend publiek werd gevraagd om een ​​afstand van 4,9 meter van elkaar te houden .

Christophe Paul, die de modewinkel Windsor in Frankfurt beheert, zei opgelucht te zijn dat hij eindelijk heropend werd na meer dan een maand gedwongen sluiting . Zijn zaken waren echter licht maandag en hij zei dat hij zijn openingstijden iets moest inkorten.

Sommige winkels deden het goed

Niet alle winkels werden geconfronteerd met slechts een handvol klanten – sommigen trokken zelfs een groot aantal klanten aan nadat ze opnieuw mochten openen.

“Het laat zien dat mensen al een maand niet winkelen, ik verkocht er meer dan op een gewone maandag”, zegt Iris Hilbig, die een kledingwinkel in Keulen heeft.

Het aantal klanten in de winkel van Hilbig was groot genoeg dat ze bang was dat de heropening iets te snel zou komen. Hoewel ze maximaal vijf mensen tegelijk haar winkel binnen mocht laten, beperkte ze zich tot drie.

‘Het zou dramatisch zijn als dit leidt tot een nieuwe toename van infecties en dan moeten we weer sluiten’, zei ze.

Ondertussen, in de trendy wijk Schanzenviertel in Hamburg, zei winkeleigenaar Nina Abel dat haar vaste klanten massaal naar haar winkel kwamen zodra het maandag openging. Desondanks betwijfelt ze of ze net zoveel zal verdienen als vorig jaar, gezien het gebrek aan toeristen en klanten uit andere steden.

Verzachting van de economische gevolgen van de sluiting

Niet iedereen is echter blij met de langzame heropening. De HDE had kritiek op het besluit om in het grootste deel van Duitsland alleen kleine winkels te laten heropenen. De retailfederatie noemde de verhuizing verwarrend voor klanten en stelde dat zowel grote als kleine winkels in staat waren de regels voor sociale afstand te respecteren.

Ondertussen hebben een aantal grote winkels, zoals consumentenelektronicaketens Media Markt en Saturn, kleinere verkoopruimtes vergoelijkt om te voldoen aan de regel van 800 vierkante meter, waarbij personeel in plaats daarvan artikelen uit de rest van de winkel brengt.

Bronnen zijn onder meer:

CNBC.com

DeSpiegel.deLees ook:  Woede in Italië, verzet in Oost-Europa - Betekent het coronavirus het einde van de globalistische EU?

Comments

comments