FDA waarschuwt tegen het inslikken van handdesinfecterend middel

FDA waarschuwt tegen het inslikken van handdesinfecterend middel

28 april 2020 0 Door Indignatie redactie

“Van handdesinfecterende middelen is niet bewezen dat ze COVID-19 behandelen, en net als andere producten die bedoeld zijn voor uitwendig gebruik, zijn ze niet bedoeld voor inname, inhalatie of intraveneus gebruik.”

27 april (Reuters) – De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft maandag makers van handdesinfecterende middelen gevraagd om gedenatureerde alcohol aan de producten toe te voegen om ze minder smakelijk te maken in een poging mensen, vooral kinderen, te ontmoedigen de vloeistof te drinken.

Het advies van de toezichthouder volgt de recente opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump over de vraag of het injecteren van desinfecterende middelen COVID-19 zou kunnen behandelen, wat de bezorgdheid opriep dat bange mensen zichzelf zouden kunnen vergiftigen met niet-geteste behandelingen.

“Van handdesinfecterende middelen is niet bewezen dat ze COVID-19 behandelen, en net als andere producten die bedoeld zijn voor uitwendig gebruik, zijn ze niet bedoeld voor inslikken, inhalatie of intraveneus gebruik”, zei FDA-commissaris Stephen Hahn in een verklaring .

De vraag naar handdesinfecterende middelen is enorm gestegen nadat de regering en gezondheidsdiensten mensen hadden aangeraden hun handen grondig schoon te maken om de verspreiding van het nieuwe coronavirus, dat meer dan 51.000 doden in de Verenigde Staten heeft veroorzaakt, te ontmoedigen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'De president is gestoord': critici reageren op 'Unhinged' Trump-brief waarin wordt geëist dat hij wordt afgezet

Het bureau zei dat het toevoegen van gedenatureerde alcohol aan handdesinfecterende middelen een bittere smaak geeft, waardoor de vloeistof minder aantrekkelijk wordt voor consumptie.

Het aantal oproepen aan het National Poison Data System met betrekking tot handdesinfectie nam vorige maand met 79% toe in vergelijking met maart 2019, en de meerderheid ging over onbedoelde blootstelling aan kinderen van 5 jaar en jonger, aldus de FDA.

Het bureau heeft aanbevolen dat de producten veiligheidswaarschuwingen en informatie voor kinderen bevatten om medische hulp te krijgen bij onbedoeld gebruik.

De FDA, die in maart de regels versoepelde om apothekers in staat te stellen zonder recept alcoholische handdesinfecterende middelen te leveren, zei ook maatregelen te nemen om de continue levering van het product te verzekeren.

Meer dan 1.500 nieuwe fabrikanten van handdesinfecterende middelen op basis van alcohol hebben zich bij het bureau aangemeld, omdat het de veiligheid en levering van het product tijdens de pandemie van COVID-19 probeert te verbeteren, aldus het bureau.

(Rapportage door Manojna Maddipatla in Bengaluru; Bewerken door Shailesh Kuber)Comments

comments