‘Mensen accepteren handhaving van 1,5 meter afstand houden niet meer’

‘Mensen accepteren handhaving van 1,5 meter afstand houden niet meer’

28 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Mensen die zich buiten niet aan de regels van 1,5 meter afstand houden van elkaar, en toch in groepen samenkomen, accepteren de handhaving niet meer. “Het lontje is echt korter geworden”, zegt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

“De drukte op straat is weer toegenomen”, zegt Gerrits, die zich zorgen maakt over mensen die gewoon in groepen dicht bij elkaar komen. Dit weekend plaatsten meerdere politieagenten op social media dat ze drukte zagen op straat. “Mensen denken dat we over de top zijn.”

Discussies voeren

De vereniging van boa’s ziet dat mensen gisteren vooral in de stedelijke gebieden waren en vandaag in het buitengebied. De boa’s handhaven op de regels, maar dat gaat veel moeilijker dan in begin.

“Wat wij van onze boa’s horen is dat het echt niet meevalt. In het begin zeiden de boa’s er iets van, maar nu is echt in discussie gaan met mensen”, zegt Gerrits. “Mensen accepteren de handhaving niet meer.”

Naast de politie staan

De taak van boa’s is veranderd en ook dat maakt het werk lastiger. “De boa’s zijn heel duidelijk voor de leefbaarheid, maar nu staan ze echt naast de politie om de noodverordening uit te voeren. Dat is niet wat in het takenpakket zit van de boa’s. Dus dat is nieuw.”

Lees ook:  Multiculturele romantiek bevordert geweldscultuur tegen vrouwen!

En dat mensen dan niet meer accepteren dat er gehandhaafd wordt, maakt het er niet makkelijker op. “Overdag gaat het beter dan ‘s avonds, maar we zien in de weekenden en op zulke zonnige dagen als vandaag dat het heel moeilijk wordt.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenAanspreken moet voldoende zijn

Gerrits denkt dat de handhaving makkelijker wordt als er beter wordt samengewerkt met de politie, maar dat er ook zeker meer duidelijkheid moet komen over wat de noodverordening inhoudt. “Dat er echt goed uitgelegd moet worden: wat kan nu wel, wat kan nu niet.”

Zo denkt Gerrits dat discussies die nu ontstaan op straat voorkomen kunnen worden. “In het begin was het zo dat mensen het accepteerden als ze werden aangesproken. Maar dat wordt nu moeilijker. Wij willen terug naar de situatie waarin we alleen hoeven aan te spreken en niet hoeven te handhaven.

Alrik van den Berg on Twitter

Vandaag was anders #Stadshagen #Zwolle. Complete gezinnen aan het winkelen. Eén grote 🖕middelvinger naar de zorg en iedereen die zich wel aan de maatregelen wil houden. #blijfthuis Al surveillerend ben ik nog wel even aangesproken dat ik in een voetgangersgebied reed. 😨🤦‍♂️Lees ook:  Kijk dan: eurolaaf Frans Timmermans staat zonder gêne te knuffelen met meest corrupte man ter wereld

Comments

comments