‘Mensen accepteren handhaving van 1,5 meter afstand houden niet meer’

‘Mensen accepteren handhaving van 1,5 meter afstand houden niet meer’

28 april 2020 0 Door Indignatie redactie

Mensen die zich buiten niet aan de regels van 1,5 meter afstand houden van elkaar, en toch in groepen samenkomen, accepteren de handhaving niet meer. “Het lontje is echt korter geworden”, zegt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

“De drukte op straat is weer toegenomen”, zegt Gerrits, die zich zorgen maakt over mensen die gewoon in groepen dicht bij elkaar komen. Dit weekend plaatsten meerdere politieagenten op social media dat ze drukte zagen op straat. “Mensen denken dat we over de top zijn.”

Discussies voeren

De vereniging van boa’s ziet dat mensen gisteren vooral in de stedelijke gebieden waren en vandaag in het buitengebied. De boa’s handhaven op de regels, maar dat gaat veel moeilijker dan in begin.

“Wat wij van onze boa’s horen is dat het echt niet meevalt. In het begin zeiden de boa’s er iets van, maar nu is echt in discussie gaan met mensen”, zegt Gerrits. “Mensen accepteren de handhaving niet meer.”

Naast de politie staan

De taak van boa’s is veranderd en ook dat maakt het werk lastiger. “De boa’s zijn heel duidelijk voor de leefbaarheid, maar nu staan ze echt naast de politie om de noodverordening uit te voeren. Dat is niet wat in het takenpakket zit van de boa’s. Dus dat is nieuw.”

Lees ook:  Thierry Baudet ageert tegen Ruttes coronabeleid: ‘Ongekend aantal doden, uiterst twijfelachtig resultaat!’

En dat mensen dan niet meer accepteren dat er gehandhaafd wordt, maakt het er niet makkelijker op. “Overdag gaat het beter dan ‘s avonds, maar we zien in de weekenden en op zulke zonnige dagen als vandaag dat het heel moeilijk wordt.”

Aanspreken moet voldoende zijn

Gerrits denkt dat de handhaving makkelijker wordt als er beter wordt samengewerkt met de politie, maar dat er ook zeker meer duidelijkheid moet komen over wat de noodverordening inhoudt. “Dat er echt goed uitgelegd moet worden: wat kan nu wel, wat kan nu niet.”

Zo denkt Gerrits dat discussies die nu ontstaan op straat voorkomen kunnen worden. “In het begin was het zo dat mensen het accepteerden als ze werden aangesproken. Maar dat wordt nu moeilijker. Wij willen terug naar de situatie waarin we alleen hoeven aan te spreken en niet hoeven te handhaven.

Alrik van den Berg on Twitter

Vandaag was anders #Stadshagen #Zwolle. Complete gezinnen aan het winkelen. Eén grote 🖕middelvinger naar de zorg en iedereen die zich wel aan de maatregelen wil houden. #blijfthuis Al surveillerend ben ik nog wel even aangesproken dat ik in een voetgangersgebied reed. 😨🤦‍♂️

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Hoe Jared Kushner's geheime testplan "Verneukte"

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Duitse rechters openen doos van Pandora vraagtekens bij opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB)
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments