Zal COVID-19 de wereldorde veranderen?

Zal COVID-19 de wereldorde veranderen?

28 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De COVID-19-pandemie, mogelijk gemaakt door de technologische bekwaamheid van bewaking, zou kunnen uitgroeien tot een alarmerende internationale trend die bijdraagt ​​aan de aantasting van de vrijheid wereldwijd.

Angst, in de geglobaliseerde zin van het woord, was grotendeels verdwenen sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog, toen de wereld stand-by stond terwijl de twee grootmachten elkaar met kernwapens aanstaarden. Grotendeels afwezig sinds de dagen van grootsheid tijdens de Berlijnse luchtbrug en de Cubaanse rakettencrisis, is de wereld zo’n wijdverspreide terreur bespaard gebleven, met enkele regionale uitzonderingen in de afgelopen decennia.

Met de aanslagen van 11 september 2001 klopte de angst in de Verenigde Staten, die leidde tot de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme en de geglobaliseerde machtsuitbreiding die het land tot op de dag van vandaag behoudt. Buiten bepaalde groepen was het leven van gewone burgers echter grotendeels onveranderd als gevolg van de oorlogen in Irak en Afghanistan, zoals wordt gekenmerkt door een marinier in Irak die zei : ‘We zijn in oorlog, Amerika is in het winkelcentrum.’

Geïnfecteerde Leviathan

Met de COVID-19-pandemie is dit gebrek aan angst in de samenleving binnen een paar weken verdwenen. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er nu bijna 55.000 dood als gevolg van het virus zelf, tientallen miljoenen werklozen en alle regeringsniveaus verkeren in een crisis als reactie op de grootste pandemie sinds de Spaanse griep van 1918. De pandemie van het coronavirus is de grootste test van de sociopolitieke instellingen van Amerika sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe het land slaagt – of faalt – zal jarenlang de publieke perceptie van bedreiging vormgeven, zoals is gebeurd als gevolg van de nucleaire dreiging van de Sovjet-Unie en de terroristische aanslagen van de vroege jaren 2000.

Deze crisis zal opnieuw ordenen hoe het machtigste land ter wereld zijn staatscapaciteiten inzet om prioriteit te geven aan zelfbehoud. Het Amerikaanse leger, al decennia lang het centrum van de staat, is meer een onderdeel geworden van de oorlog tegen terreur, waarbij de defensie- en inlichtingengemeenschappen meer verantwoordelijkheid op zich hebben genomen in sectoren die traditioneel verbonden zijn met andere instanties binnen de Amerikaanse regering, zoals de staat Ministerie of het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling.

Terwijl de federale regering wint in haar reactie op de volksgezondheid, zijn staten en burgemeesters protagonisten geweest bij het inperken – of niet in de hand houden van – de verspreiding van COVID-19, zoals blijkt uit de variatie per reactie van staat tot staat . Van het bagatelliseren van de ernst van het virus en de valkuilen bij de Centers for Disease Control tot de snelle uitputting van de noodvoorraden medische persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), de federale regering is alarmerend onvoorbereid voor deze crisis.

De resultaten tot dusver zijn uiterst zorgwekkend, waarbij sommige prognoses waarschuwen voor mogelijk slechtere scenario’s. In een escalerende cyclus kan woede over het onvermogen van de bureaucratie ertoe leiden dat zij niet kan reageren op een mogelijke tweede golf van de pandemie of andere internationale incidenten die kunnen optreden als gevolg van COVID-19. Het is echter de moeite waard om na te denken over de tweede-orde-effecten van deze crisis en hoe deze de wereld van vandaag zullen beïnvloeden.

Opportunisme en revisionisme

De revisionistische machten grijpen de kans die de wereldwijde crisis biedt en profiteren nu al van de COVID-19-pandemie voor eigen gewin. De Chinese staat introduceerde via zijn uitgebreide propagandasysteem al een verhaal dat de Verenigde Staten uitroept tot een strijdlustige actor die ‘de epidemie naar Wuhan bracht’. Ongezegd is dat de Chinese staat medische professionals had gecensureerd om te rapporteren over het nieuwe virus, van wie velen stierven terwijl ze het probeerden te bedwingen.

Lijian Zhao, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, is hierin de sleutelfiguur van het regime geweest. Tegelijkertijd heeft China geprobeerd zijn buitenlands beleid te gebruiken om te profiteren van de pandemie door te voorzien in landen die in een crisis verkeren en zichzelf te positioneren als een betrouwbare humanitaire partner.

Evenzo hebben illiberale democratieën, die zich na de economische crisis van 2008 hadden verspreid, getracht deze crisis in hun voordeel te gebruiken om hun greep op de macht te versterken. Het belangrijkste was dat het Hongaarse parlement op 30 maart premier Viktor Orban enorme noodbevoegdheden verleende waarmee hij nu wetten kan opschorten. Andere landen, zoals Israël, hebben soortgelijke autoritaire maatregelen genomen. In deze context is het mogelijk dat staten met afnemende democratische processen gebruik blijven maken van quarantainemaatregelen en andere buitengewone bevoegdheden om de regeringen van hun staten te hervormen, vooral gezien de huidige bereidheid van het publiek om een ​​dergelijke vernauwing van de burgerlijke vrijheden te tolereren. De uitbreiding van de bewakingsstaat onder het mom van het volgen van het virus is misschien wel het beste voorbeeld van dit gevaarlijke opportunisme.

Lees ook:  De bevolking van Spanje overschrijdt 47 miljoen dankzij immigratie, en dat is positief

Geopolitiek zou COVID-19 een katalysator kunnen zijn die de omkering veroorzaakt van de globaliserende trend die de afgelopen drie decennia heeft gekarakteriseerd, maar die ook de laatste jaren steeds meer kritiek heeft gekregen. Zo kan het kritieke tekort aan medische persoonlijke beschermingsmiddelen, dat kan worden toegeschreven aan de achteruitgang van de handel die wordt verergerd door de aanhoudende handelsoorlogen, door veel regeringen ertoe leiden dat het nationalisme van de industrie terugkeert. Net zo verontrustend is het gebrek aan internationale coördinatie en de opkomst van oorlogszuchtige retoriek, omdat regeringen anderen de schuld willen geven in plaats van samen te werken om de wereldwijde schaarste aan middelen aan te pakken.

Deze snelle escalatie van spanningen tussen wereldmachten zou kunnen leiden tot het verval van de wereldhandelsnetwerken die de wereldwijde welvaart sinds 1945 hebben onderstreept. Bij toekomstige verkiezingen zullen we de pandemie zeker zien als een argument voor het nationaliseren van delen van de wereldeconomie, die is redenen voor enige bezorgdheid over conflicten tussen staten .

De economische inspanning

Financieel en economisch hebben wereldregeringen lessen getrokken uit de wereldwijde financiële crisis van 2008, die onderstrepen dat een grotere economische stimulans op de voorgrond nuttiger is dan vertraagde actie. Als zodanig heeft de Amerikaanse Federal Reserve haar credit swap-lijnen geopend, waardoor buitenlandse centrale banken het hoofd boven water kunnen houden, en zet zij kwantitatieve versoepeling in om de liquiditeit van de belangrijkste markt te verminderen. Hoewel er veel vergelijkingen zijn gemaakt met 2008, is onze huidige crisis uniek omdat de totale vraag in feite is verdwenen in bepaalde industrieën, zoals toerisme, entertainment en reizen.

De CARES-stimuluswet van $ 2 biljoen is het grootste hulppakket dat ooit door het Amerikaanse Congres is aangenomen. Er zijn op dit moment echter aanwijzingen dat dit pakket niet voldoende is en dat de sociaaleconomische impact op de wereldeconomie gevolgen zal hebben lang nadat de quarantainebestellingen zijn opgeheven. In deze unieke neergang voelen kleine bedrijven en gezinnen de scherpe gevolgen van een decennium van stagnerende lonen, waardoor werknemers niet genoeg spaargeld hebben om meer dan een paar weken te blijven bestaan.

Tegelijkertijd heeft het via de CARES-wet opgezette leningprogramma voor kleine bedrijven al haar middelen uitgeput . Hoewel grote bedrijven nog steeds kredietlijnen kunnen krijgen van het ministerie van Financiën en de Federal Reserve, zijn de Verenigde Staten een land van ondernemers waar kleine en middelgrote bedrijven de meerderheid van de nationale beroepsbevolking in dienst hebben. Op dit moment spreken de werkloosheidscijfers helaas voor zich.

De bezuinigingspolitiek en de politieke patstelling hebben in Washington al tot een klimaat van passiviteit geleid. Een gebrekkige coördinatie tussen de federale regering en de staten zal de VS echter alleen maar verder in verwarring brengen. Net als de opkomst van het theekransje als reactie op het overheidsbeleid na de financiële crisis van 2008, heeft het verzet tegen door de staat goedgekeurde quarantaines al geleid tot protesten van militant rechts. Een openstelling van staat tot staat zou Amerika verder in chaos kunnen brengen, vooral omdat de tests laag blijven.

Op het wereldtoneel zal een steeds nationalistischer China waarschijnlijk profiteren van de keuze van de Verenigde Staten om de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie in te trekken, net als bij een aantal andere internationale initiatieven. De Chinese staat heeft al de bereidheid getoond om staten bij te staan, ongeacht hun mensenrechtenstatistieken of autocratische neigingen. Gesteund door angst kunnen autocratische regimes zich vermenigvuldigen als gevolg van menselijke slachtoffers en economisch wrak veroorzaakt door het coronavirus.

Pandemieën hebben in het verleden aangetoond dat tot stand te brengen veranderingen in de macht van de staat. Deze pandemie, mogelijk gemaakt door de technologische bekwaamheid van bewaking, zou zich wel eens kunnen ontwikkelen tot een alarmerende internationale trend die bijdraagt ​​aan het wereldwijd schaden van de vrijheid.

Lees ook:  Een Italiaanse wetgever heeft haar parlementaire voorrecht uitgeoefend om Bill Gates te arresteren

Comments

comments