Coronavirusvergrendelingen zijn moeilijk geweest. Een einde maken kan nog moeilijker zijn.

Coronavirusvergrendelingen zijn moeilijk geweest. Een einde maken kan nog moeilijker zijn.

29 april 2020 0 Door Indignatie redactie

De afgelopen weken was de basisboodschap van politici en volksgezondheidsfunctionarissen over de hele wereld eenvoudig: blijf thuis, verminder de verspreiding van het coronavirus  en red levens. Naarmate de autoriteiten de beperkingen op het dagelijks leven beginnen te versoepelen, dreigt die eenvoudige richtlijn echter in de war te raken, waardoor mensen gaan geloven dat het gevaar is geweken en het hen vrijstaat hun normale activiteiten te hervatten.

Er zijn al verontrustende scènes ontstaan ​​in Spanje, Frankrijk en delen van de Verenigde Staten.

In Parijs danste een menigte mensen samen op een straathoek in het 18e arrondissement op zaterdag terwijl muziek via een luidspreker speelde, meldde HuffPost Frankrijk. De Franse regering is van plan de vergrendelingsbeperkingen vanaf 11 mei te verminderen.

Op zondag, na een aankondiging door de Spaanse regering dat kinderen onder de 14 jaar onder toezicht van een enkele volwassene naar buiten zouden worden gelaten, lieten op sociale media gedeelde beelden zien dat families en groepen mensen op straat samenkomen, voetballen en loungen op het strand.

spanje

En naarmate het weer warmer wordt, kwamen het afgelopen weekend tienduizenden mensen massaal naar de stranden in Zuid-Californië – duidelijk in strijd met de richtlijnen voor het handhaven van sociale afstand.

Fernando Simón, directeur van het Centrum voor de coördinatie van gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties bij het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, zei dat het samen op straat zien van gezinnen de uitdagingen benadrukt die gepaard gaan met het geleidelijk versoepelen van vergrendelingsbeperkingen.

Lees ook:  Is de beschuldigingsinspanning gewoon een politieke truc om stemmen te winnen voor democraten in 2020?

“Deze beelden maken me blij, omdat ze laten zien hoe we steeds meer kunnen terugkeren naar een normaler leven – maar ze zijn ook zorgwekkend”, zei Simón maandag tijdens een persconferentie . Het feit dat sommige beperkingen zijn opgeheven “betekent niet dat we alles kunnen doen wat we willen.”

Hoewel de strikte afsluiting mogelijk een ernstige maatregel was, zei Simón, was het ook voor het publiek eenvoudig te begrijpen en te volgen. De volgende fase, met een evoluerende mix van beperkingen en toegestaan ​​gedrag, zal lastiger zijn.

‘We gaan het moeilijke nu doen’, voegde hij eraan toe. “Dit is het moment waarop wij allemaal onze verantwoordelijkheid als individuen en gezinnen moeten tonen om te garanderen dat deze geleidelijke opening geen risico voor de bevolking vormt.”

Margarita Robles, de Spaanse minister van Defensie, waarschuwde zondag dat als Spaanse burgers zich niet aan de officiële richtlijnen houden, de lockdown-beperkingen kunnen worden hersteld om een ​​tweede golf van coronavirusinfecties te voorkomen.

Het niet gehoorzamen aan de regels zou “een risico opleveren dat Spanje zich niet kan veroorloven”, zei ze.

In het Verenigd Koninkrijk heeft premier Boris Johnson maandag een soortgelijke opmerking gemaakt toen hij er bij de mensen op aandrong zich te blijven houden aan de nationale restricties, zelfs als het erop lijkt dat de piek van de uitbraak van het land is verstreken.

‘Dit is het moment waarop we samen zijn begonnen om het op de grond te worstelen, en dus volgt dit het moment van de kans’, zei Johnson in Downing Street  tijdens zijn eerste openbare optreden sinds hij herstelde van COVID-19 zelf. ‘Dit is het moment waarop we ons voordeel kunnen benutten. Het is ook het moment van maximaal risico. ”

Lees ook:  De post-coronaviruswereld zal veel erger zijn dan de pre-coronaviruswereld

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenOver het algemeen houden mensen zich aan de lockdown-maatregelen. In het VK hebben onderzoeken aangetoond dat de richtlijnen van de overheid in hoge mate worden nageleefd en geaccepteerd. Sommige mensen zijn zelfs van mening dat de afsluiting strenger kan zijn. Sommige ouders zeiden dat ze hun kinderen thuis zouden  blijven onderwijzen als ze het gevoel hadden dat de scholen te snel weer open gingen.

“Onze gegevens suggereren dat de naleving van richtlijnen nog steeds erg hoog is, maar een paar mensen beginnen misschien iets minder streng te zijn in hun gedrag”, vertelde Daisy Fancourt, de hoofdonderzoeker van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door University College London, tegen HuffPost UK ‘Het is essentieel dat mensen het advies nauwgezet blijven volgen.’

In Frankrijk zei minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner vorige week dat het publiek zich over het algemeen ook aan de beperkingen houdt , ondanks het begin van warm lenteweer.

In de Verenigde Staten hebben onderzoekers van de Universiteit van Maryland echter ontdekt dat er in het hele land de afgelopen twee weken steeds meer mensen naar buiten zijn gegaan en dat doen ze vaker, wat suggereert dat mensen een groeiend gevoel krijgen van ‘ quarantaine vermoeidheid. ”

Lees ook:  Gaat Nederland 1 maart weer langzaam open met of zonder avondklok?

“Het lijkt erop dat mensen collectief een beetje moe worden van het thuis blijven nadat we die maand voorbij zijn,” vertelde Lei Zhang, die het onderzoek leidt, aan The New York Times .

Zelfs als ambtenaren het publiek aanmoedigen om de regels te volgen, zeiden experts dat het ook absoluut noodzakelijk is dat de autoriteiten duidelijke richtlijnen geven en ervoor zorgen dat mensen zich verantwoordelijk kunnen gedragen.

Mensen beschamen omdat ze geen sociale afstand houden of hen met boetes bedreigen, is niet de beste reactie, zei Stephen Reicher, een professor in de psychologie en neurowetenschappen aan de St. Andrews University.

“Wat ik denk dat er uiteindelijk aan de hand was, was niet dat mensen dom waren en niet dat ze niet sociaal afstand wilden nemen, maar dat hun was verteld dat ze uit konden gaan, dat uitgaan goed voor je is, maar er is geen ruimte ‘, vertelde Reicher aan  HuffPost UK , wijzend op de voorbeelden van mensen die samenkomen in parken en andere openbare ruimtes. ‘Ik bedoel, als er beperkte ruimte is, zullen er knelpunten zijn.’

Aangezien de beperkingen versoepelen, moeten overheidsfunctionarissen zich niet concentreren op het voorkomen dat mensen de regels overtreden, zei hij. In plaats daarvan zou de nadruk moeten liggen op het helpen van mensen om ze te volgen.Comments

comments